Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Nieuws

Voordelen van afschuiftechniek zelf bekijken op stand van Ludo Pauwels

Fliegl-vijzelunit-in-actie
Het gemak van de door Fliegl ontwikkelde vijzelunit in de praktijk gebracht. Via zijn zijdelings uitzwenkende buis kan hij asfalt of grind in een kleine hoeveelheid in één keer op de juiste plek brengen.

Tekst | Pieter de Mos

Beeld | Ludo Pauwels

14 juli 2022 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Vijzel is Benelux-primeur van de afschuifspecialist

De door Fliegl bedachte en door Ludo Pauwels in de Benelux groot gemaakte afschuifwagen heeft ook bij infrastructurele werken grote voordelen, die tijdens Demo Days graag worden gedemonstreerd. Dan is ook een Benelux-primeur te zien in de vorm van een speciale vijzelunit voor kleine charges.

Wegenbouwers kennen het probleem. Bij aanleg of reparatie van fietspaden, opritten en dergelijke zijn er vaak obstakels zoals heggen, waardoor een asfalt- of grindkipper niet rechtstreeks kan lossen in de afwerkmachine. De door Fliegl ontwikkelde vijzelunit gaat dat probleem grotendeels oplossen. Hij wordt achter op de deur bij het afschuifsysteem bevestigd en kan via zijn zijdelings uitzwenkende buis asfalt of grind in een kleine hoeveelheid in één keer op de juiste plek brengen. Dat is zeker bij asfalt van groot belang, want storten in de bak van een graafmachine vergt niet alleen extra materieel en machinist, het warme mengsel kan er ook te snel door afkoelen. Dat alles is met de vijzelunit verleden tijd. Gaat dat zien zou ik zeggen.

De vijzelunit wordt achter op de deur bij het afschuifsysteem bevestigd en kan dus eenvoudig door de truck worden meegenomen.

Afschuiven heeft veel voordelen

Ten opzichte van de traditionele kipper heeft de afschuifwagen duidelijke voordelen:

 1. Van hoogtebeperking heeft een vrachtwagen met afschuifsysteem geen last. Niet in een tunnel of onder hoogspanningsleidingen en niet binnen in loodsen, hallen, gebouwen en dergelijke.
 2. Er blijven geen resten achter in de bak omdat er niets blijft kleven. Dan is er ook geen tijdrovend handmatig loswrikken nodig!
 3. Veiligheid. Wegrijden met de kipperbak omhoog heeft al menig wegportaal de das om gedaan. Bovendien is een vrachtwagen met afschuifsysteem veel stabieler en kan dus nagenoeg overal lossen, ook op ongelijke grondslag en zelfs rijdend.
 4. Een veel gelijkmatigere verdeling van de stort over ruime afstand. Dat is bijvoorbeeld bij grindpaden en funderingslagen efficiënt.
 5. De afschuifwagen kan alle producten lossen, waardoor tijdens de werkdag gemakkelijk kan worden overgeschakeld van asfalt rijden naar bijvoorbeeld zand of grind rijden.
 6. Door het afschuiven van asfalt wordt warm en koud product en fijn en grof terug vermengd, zodat er geen zwakke plaatsen ontstaan in het wegdek.     
Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Olivia Castelein

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

  Stuur ons een bericht

  Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

  Details