Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Wakker worden! Te veel slapend elektrisch (tuin)gereedschap

Wakker worden! Te veel slapend elektrisch (tuin)gereedschap

Wanneer professionele gereedschappen afgedankt worden, blijven ze te vaak in de werkplaats liggen. Recupel zal daarom op Matexpo aanwezig zijn om professionals te stimuleren om hun slapend elektro een tweede leven te geven. Ze zitten immers boordevol waardevolle grondstoffen die voor 90% kunnen gerecupereerd en weer in de kringloop gebracht worden.

Gallo NV,Menen,Recupel

We kunnen 90% van het materiaal recupereren als waardevolle grondstoffen. Gezien de schaarste aan grondstoffen is urban mining belangrijker dan ooit. (Beeld: Rudi Van Beek)

 

In totaal zijn er in België ongeveer 378 miljoen apparaten in omloop. Ongeveer 9% daarvan vallen onder de categorie huis- en tuingereedschappen, goed voor zo’n 35 miljoen toestellen. Recupel woordvoerder Saar Bentein: “Als we alle elektro in rekening brengen, liggen er 46 miljoen apparaten ongebruikt in de kasten. Ook heel wat professionals uit de bouwsector, brengen hun afgedankte gereedschappen niet terug. Doodzonde, als je weet dat we 90% van het materiaal kunnen recupereren als waardevolle grondstoffen. Gezien de schaarste aan grondstoffen is urban mining belangrijker dan ooit geworden. En bovendien worden ook alle stoffen die mogelijk schade aan het milieu kunnen berokkenen zo verwijderd.” Schuurmachines blijven het vaakst liggen. 23% van de schuurmachines in omloop, ofwel 722.000 liggen ergens ongebruikt in een kast of op een rek. Voor zaagmachines gaat het om 282.000 nog werkende apparaten die geen tweede leven krijgen. Compressoren worden dan weer het snelste afgedankt.

campagnebeeld-etg-kopieren

Tuin- en werkgereedschappen blijven nog te vaak in de werkplaats of in de garage liggen.

 

Uitgebreid netwerk aan inzamelpunten

Waarom worden gereedschappen dan niet weer in de kringloop gebracht? “In een werkplaats of atelier liggen deze afgedankte gereedschappen niet altijd in de weg. Mensen vergeten ze in te dienen of hebben niet voldoende kennis over hoe de inzameling gebeurt”, stipt Bentein aan. Recupel beschikt nochtans over een zeer uitgebreid inzamelnetwerk. Dat gaat verder dan de 564 recyclageparken die ons land rijk is. “Voor toestellen die geen defect vertonen maar bijvoorbeeld vervangen zijn door een gereedschap met extra mogelijkheden of die hersteld kunnen worden, zijn we een samenwerking aangegaan met de hergebruiksector. Breng ze bijvoorbeeld naar kringwinkels. Gereedschappen kunnen ook terecht bij de verdelers zelf, ongeacht of het toestel via hen werd aangeschaft. Er zijn in totaal 7.238 van dergelijke retailpunten. Daarnaast zijn er nog de zogeheten recyclepunten (2.615), de blauwe boxen in supermarkten, doe-het-zelf-zaken en kringwinkels die materiaal kleiner dan 25 cm kunnen herbergen.”   


Sensibiliseren op Matexpo

Om professionals uit de bouwsector te sensibiliseren over deze slapende gereedschappen, zal Recupel aanwezig zijn op Matexpo. Aan de ingang van de beurs zullen een voormachine en een snoeischaar in een hangmat liggen wachten op bezoekers. “Door in dialoog te gaan met de bezoeker willen we hem overtuigen van het belang om slapend elektro in te zamelen. Hij zal ook een zak meekrijgen, uiteraard uit gerecycleerd materiaal, met een flyer met alle informatie over waar hij met zijn toestellen terecht kan en wat er achteraf allemaal met zijn toestellen gebeurt.” Door meer te informeren en te sensibiliseren hoopt Recupel op termijn een stijging te zien in de inzamelcijfers. “Het zal wat tijd vergen, maar we hopen dat onze inspanningen zich al tegen het einde van het jaar vertalen in een positieve trend. We willen zien dat het vooruitgaat, dat we bouwprofessionals een oplossing hebben kunnen aanreiken voor hun gereedschappen”, besluit Bentein.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details