Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Wereldprimeur: hybride laadkraan van 48 ton op vrachtwagen
Het glasbedrijf was vragende partij voor zo’n imposante kraan aangezien de grootste ramen meestal aan de achterkant van de woning moeten worden geplaatst.

Wereldprimeur: hybride laadkraan van 48 ton op vrachtwagen

FASSI BELGIUM – Stand 604 – 624 – 626

Sinds drie jaar opereert Fassi Belgium vanuit de industriezone van Fleurus, in hartje Wallonië. Onlangs tekende het bedrijf voor een wereldprimeur met de levering van een hybride kraan van 48 ton op een IVECO-vrachtwagen aan glasbedrijf Landrieux-Leclercq uit Doornik. Deze kraan wordt aangedreven door lithiumbatterijen die opladen aan de motor van de rijdende vrachtwagen of via het stroomnet wanneer de vrachtwagen stilstaat.

De HST is uitgerust met speciale software die het gebruik van het vermogen van de motor maximaliseert en tegelijk het verlies van hydraulisch vermogen beperkt.

Dankzij deze innovatieve technologie kan de kraan worden ingezet in stille en emissievrije omgevingen. Fassi integreerde de elektrische component op zijn kranen op vraag van de markt, voornamelijk uit Noord-Europa, waar uitlaatgassen en geluidshinder niet welkom zijn in woongebieden. Dat is precies een van de belangrijkste actieterreinen van Vitrerie Landrieux-Leclercq uit Froyennes (nabij Doornik). Het glasbedrijf was dan ook vragende partij voor zo’n imposante kraan aangezien de grootste ramen meestal aan de achterkant van de woning moeten worden geplaatst. Om die vanaf de straat over het gebouw te kunnen tillen, is een lange giek nodig. De investering kwam er daarnaast uit economische overwegingen: de hybride kraan mag dan wel duurder in aankoop zijn, het gebruik ervan is voordeliger. Zaakvoerder Samuel Leclercq: “Vanuit onze zorg voor duurzaamheid en onze omgeving boden we onze klanten al de nieuwste energiebesparende glasproducten aan. Voortaan kunnen we die ook zonder emissies plaatsen. En in stilte, wat ook de operator ten goede komt.”

Slimme hybride technologie

De nieuwe technologie die werd ontwikkeld door Fassi kan worden toegepast op een breed gamma kranen: van minikranen tot modellen met een hefvermogen van 40 tm. Tegelijk is het een veilig systeem, want het werkt op laagspanning (48V-51V). Daardoor hoeft de kraanman geen specifieke opleiding te volgen, wat wel het geval voor systemen op midden- of hoogspanning. Het systeem werd ook met succes getest in functie van de conformiteit met de ECE-norm R10 inzake de elektromagnetische compatibiliteit van elektrische en elektronische onderdelen aan boord van voertuigen. Het totale gewicht (inclusief het batterijpakket) van het HST-systeem van Fassi bedraagt 550 kg.

De HST is uitgerust met speciale software die het gebruik van het vermogen van de motor maximaliseert en tegelijk het verlies van hydraulisch vermogen beperkt.

Twee manieren om op te laden

Het dubbele laadsysteem maakt gebruik van een monofasig elektriciteitsnet van 220V en 16A. De laadtijd van de batterijen bedraagt negen uur wanneer ze volledig leeg zijn. Dat laatste is overigens weinig waarschijnlijk, want de batterijen worden ook opgeladen door de motor wanneer de vrachtwagen rijdt. Op de terugkeer van de werf vindt dus al een deel van het laadproces plaats. Bovendien is laden ook mogelijk wanneer de kraan aan het werk is en de wisselstroomgenerator draait.

Het HST-systeem van Fassi bestaat uit een batterijpakket van 560 Ah dat, bij volledig elektrisch gebruik, een autonomie garandeert van tachtig procent van de dagelijkse behoefte. De behuizing van het batterijpakket is uitgerust met een verwarming waardoor de kraan tot bij een temperatuur van -20°C gebruikt kan worden. 

Eenvoudig gebruik

De HST is uitgerust met speciale software die het gebruik van het vermogen van de motor maximaliseert en tegelijk het verlies van hydraulisch vermogen beperkt. Bovendien kan deze technologie het hydraulische vermogen dat de kraan nodig heeft moduleren wanneer de motor zijn limiet heeft bereikt. 

De kranen met de Smart Hybrid technologie zijn uitgerust met een bedieningspaneel om de batterij te activeren en de verschillende onderdelen van de kraan in te schakelen. De pomp kan in ieder geval ook in- en uitgeschakeld worden via radiobediening.

Het FX902-display in de cabine van de vrachtwagen geeft de chauffeur alle informatie die nodig is om het systeem te bedienen terwijl zijn voertuig in bedrijf is. Alle gegevens worden ook doorgestuurd naar de radiobediening zodat de gebruiker over dezelfde informatie beschikt terwijl de kraan in bedrijf is.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details