Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Werkzoekend? Machinist kun je al oefenend worden

Werkzoekend? Machinist kun je al oefenend worden

In Vlaanderen zijn meerdere door de overheid aangestuurde opleidingscentra voor machinisten van machines die op de bouwplaats en in de wegenbouw worden gebruikt. Naast Bilzen, Herentals en Zottegem kan de werkzoekende machinist-in-spé nu ook terecht in Roeselare, waar onder leiding van Glenn Tesch een heel nieuw opleidingscentrum is gerealiseerd. Op 23 mei was de officiële opening.

De Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding, kortweg VDAB, is een Vlaamse overheidsdienst die vraag en aanbod op de arbeidsmarkt samenbrengt. Opleidingen zijn een beproefd middel om werkzoekenden naar werk te begeleiden en dat geldt zeker voor de zogenaamde ‘knelpuntberoepen’. Dat zijn beroepen waarvoor een tekort is op de arbeidsmarkt. In deze tijd van economische voorspoed geldt dat deels ook voor de bouwsector. Niet alleen timmermannen en metselaars zijn schaars, ook het vak van machinist op bijvoorbeeld een graafmachine, bulldozer of hijskraan staat sterk onder druk. Op meerdere opleidingslocaties in Vlaanderen krijgen werkzoekenden de ruimte om zich in het machinistenvak te bekwamen.

Met de helm op rustig oefenen, zonder de kans op ongelukken, ook dat is één van de geboden mogelijkheden.

 

Lange lijst van opleidingen

De lijst van opleidingsmogelijkheden is lang en loopt van bulldozer en dumper via minigraver en de grotere hydraulische graafmachine, tot machinist op een wegenbouwwals of wiellader. Leren voor specialiteiten kan ook. Wat te denken van machinist diepfunderingsmachines, het leren rioolleggen met beschoeiing of het veilig graven in de buurt van Fluxys installaties voor gastransport. En voor de zeer ambitieuze werkzoekende is er ook een opleiding voor Ploegbaas diepfunderingen.

Actueel zijn verder de opleidingen waarin met GPS of Totalstation wordt gewerkt. Ook het besturen van een verreiker, het gebruik van de autolaadkraan of van een hoogwerker zit in het uitgebreide programma opleidingen van de VDAB.

Van Gits naar Roeselare

De lengte van de machinistenopleidingen varieert afhankelijk van het kennis- en ervaringsniveau van de leerling en kan uiteenlopen van een bijscholingstraject van enkele dagen tot een opleiding op maat van meerdere weken of maanden. Overigens kan het uiteindelijke testen van de bekwaamheid, in theorie en praktijk, binnen 1 dag. Speciaal voor het opdoen van die praktijkervaring is nu in Roeselare een buitenterrein in gebruik genomen. Glenn Tesch vertelt graag waar het voor dient, wat de plannen zijn en hoe dit VDAB-opleidingscentrum aan de Pildersweg in Roeselare is terecht gekomen.

Glenn Tesch: “We hebben zelf de voorbereidende werkzaamheden gedaan: egaliseren, grond afvoeren, aanleggen van zandbedden enzovoort.”

 

Om met dat laatste te beginnen: het praktijkcentrum was voorheen in Gits gevestigd, maar zorgde daar door het toenemende gebruik voor te veel geluidsoverlast. Reden om naar een ‘landelijker’ gelegen locatie om te zien. Die werd al snel gevonden in het nabijgelegen Roeselare, dicht bij de afslag Roeselare Haven van autosnelweg E403, dus goed te bereiken.

Operationeel containercomplex

Glenn Tesch: “Ons nieuwe opleidingscentrum wordt gebouwd op een braakliggend terrein aan de Pildersweg in Roeselare. Daar hebben we zelf de voorbereidende werkzaamheden gedaan: egaliseren, grond afvoeren, aanleggen van zandbedden enzovoort. Er staan inmiddels 24 containers waarin zich de leslokalen en kantoorruimten bevinden, plus de kleedkamers, toiletten en niet te vergeten de kantine voor de aspirant machinisten. Ook staan er twee flinke loodsen, eentje voor het bouwplaatsmaterieel en de andere voor het wegenbouwmaterieel.”

Toekomstplannen

Toekomstplannen zijn er ook, zo maakt Glenn duidelijk: “We streven ernaar om een groot gebouw neer te zetten, waarin we binnen 4 a 5 jaar opleidingen kunnen centraliseren. Maar voor nu geldt, dat we met ons containercomplex al volledig operationeel zijn. Machinisten beginnen bij ons op de minigraver en kunnen vervolgens doorgroeien naar de hydraulische graafmachine, bandenkraan en bulldozer. We hebben op het terrein trouwens ook een torenkraan en een snelopbouwkraan staan, dus ook voor die opleidingen kunnen werkzoekenden bij ons terecht.”

Op het terrein staat ook een snelopbouwkraan, dus ook voor die opleiding kunnen werkzoekenden bij de VDAB terecht.

 

Binnen- en buitenstand

Tijdens Matexpo laat de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding zowel op binnenstand 500, als op het demoterrein buiten zien, welk breed pakket aan opleidingen en bijscholingstrajecten er voor geïnteresseerden klaarligt. VDAB is ervoor zowel werkzoekenden, werknemers als voor werkgevers. Ze worden tijdens Matexpo uitgenodigd om een kijkje te komen nemen op de stand en het gesprek aan te gaan. De drie grote VDAB-pijlers zijn: bemiddelen, opleiden en loopbaan. Om een geslaagde match te kunnen maken tussen werkzoekende en vacature, moeten de talenten van de werkzoekenden worden ontwikkeld door ze uitstekende opleidingen aan te bieden, zowel in VDAB-opleidingscentra als via leerwerkplek in bedrijven.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details