Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Zo lang en breed bezig zijn er maar weinigen
De revolutionaire ‘Fibre-kabel’ is niet alleen duurzaam, maar ook vijf keer lichter dan een stalen hijskabel.(liebherr fibre-rope)

Zo lang en breed bezig zijn er maar weinigen

Liebherr en Dynapac zijn de blikvangers in de lijst, de eerste in de sector hoogbouw, de tweede in de sector wegenbouw. Ze hebben op zich weinig gemeen, maar laten zien dat firma Van der Spek voor nagenoeg alle sectoren wel een of meerdere producten in huis heeft.

Tekst | Pieter de Mos  Beeld | Liebherr – Dynapac

Voor Erik Van Audenrode, gedelegeerd bestuurder bij Van der Spek nv, is het succes van het bedrijf niet alleen te danken aan die brede waaier van machines en bijbehorende producten. Eerder dit jaar wees hij er overvloedig nog maar eens op: “Dat combineren we met een uitstekende service na verkoop. Daarzonder zouden we in de sector vertical lifting nooit staan waar we nu staan.”

Wat hij bedoelt is dat de in 1961 opgerichte Van der Spek nv ook in 2020 en de daaropvolgende jaren zal instaan voor de exclusieve verkoop en verhuur van hijsmaterieel en -toebehoren uit de stal van het bekende grote Duitse merk Liebherr. Een merk dat continu bezig is met innoveren. Tijdens de bekende vakbeurzen van de afgelopen jaren – Bauma, Batimat en dichter bij huis Matexpo – bleek dat ook uit de vele nieuwigheden die ons werden voorgeschoteld, van de staaldraad vervangende kunststof hijskabel voor torenkranen – wie had dat ooit gedacht – tot een hele range nieuwe flattopkranen van het type EC-B en het vernieuwde ontwerp van de kraancabine door Liebherr, gericht op een nog beter zicht voor de machinist op het werk.

Begin oktober leverde Van der Spek deze Liebherr mobiele telescoopkraan type LTM 1230-5.1 af bij de firma Megalift te Luxemburg (Liebherr telescoopkraan voor Megalift)

Kunststoffen hijskabel

Die revolutionaire kunststoffen hijskabel zien we terug bij een heel scala aan torenkranen. We noemen onder andere de 240 EC-B 10 Fibre en grote broer 370 EC-B12 Fibre. Ook Erik Van Audenrode ziet daarvan de grote voordelen, want de ‘Fibre-kabel’ is niet alleen duurzaam, maar zomaar eventjes vijf keer lichter dan een stalen hijskabel. Het is gemakkelijk voor te stellen welke voordelen dat heeft bij de montage van een kraan en uiteraard tijdens het hijsen. Het gaat zelfs zover, dat de nuttige capaciteit op het giek­uiteinde van de kraan met maar liefs 20 % kan worden verhoogd. Er kunnen door dezelfde kraan ineens veel zwaardere elementen worden verplaatst. Dat sluit helemaal aan bij de trend van steeds grotere en zwaardere prefabelementen in de bouwsector.

Vruchtbare overname Dynapac

Dynapac is het topmerk wegenbouwmachines binnen Van der Spek Ternat. Het bedrijf is de exclusieve invoerder van de walsen, asfaltafwerkmachines en light equipment van deze van oorsprong Zweedse internationale producent van grond-, beton- en bestratingsmachines. In 2017 nam de Franse Fayatgroep Dynapac over van Atlas Copco. Terugkijkend ervaart Luc van Nieuwenhove, sinds 2018 bij Van der Spek werkzaam als product manager in deze sector, dat die overname op alle fronten zijn vruchten afwerpt: “Je merkt aan alles dat Dynapac zich thuis voelt bij Fayat. Er wordt heel goed naar de markt geluisterd.”

Over markt gesproken, 2018 was een topjaar voor de wegenbouwafdeling en het ziet er niet naar uit, dat die top in deze periode nog wordt gehaald. Wel is duidelijk dat het aandeel van de walsen groeit ten opzichte van het totale bedrijfsresultaat. Ook prettig is dat Dynapac in 2019 de divisie Light Equipment aan het assortiment heeft toegevoegd. Een waardevolle toevoeging, zo ervaart Luc van Nieuwenhove, die voor Van der Spek een uitbreiding van het dealernetwerk betekende. Dat was nodig omdat Light Equipment – denk aan een trilplaat of de op afstand bestuurbare grondverdichtingswals Dynapac D.One – vooral een lokale markt is, waar klanten voor grote wegenbouwmachines normaliter geen enkel probleem hebben met verderaf gelegen dealers.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details