Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
ZoneSafe: een waarschuwings-detectiesysteem met RFID

ZoneSafe: een waarschuwings-detectiesysteem met RFID

Het verzekeren van de veiligheid van personeel op bouwterreinen, werkplaatsen, magazijnen, distributiecentra … is een zware, maar noodzakelijke taak. Voertuigen en rijdend materieel opereren vaak in een omgeving waar ook personeel loopt en andere machines of voertuigen rijden. Het is vaak een hele uitdaging om de veiligheid te waarborgen. Brigade Electronics introduceerde in juli dit jaar een mooie oplossing: de ZoneSafe, een detectiesysteem met RFID, waarbij door middel van tags een detectiezone wordt gecreëerd.

Personen of objecten die een tag dragen en die zich in de detectiezone bevinden worden door ZoneSafe gedetecteerd en net als de bestuurder van het voertuig gewaarschuwd. “Je kunt je voorstellen dat een bestuurder van een voertuig zó gefocust is op zijn taak, of dat er sprake is van gebrekkig zicht of lawaai en dan zit een ongeluk in een klein hoekje”, zegt Dirk van Schuylenbergh, business development manager bij Brigade Electronics, het bedrijf gespecialiseerd in voertuigveiligheidssystemen met als doel ongelukken voorkomen en mensenlevens redden.

Voor iedere branche en ieder soort voertuig bestaat er een specifieke oplossing. In de bouw wordt bijvoorbeeld veel gebruik gemaakt van de Backeye®360 – met een 360 graden zicht en radar obstakeldetectie. In de waste sector wordt dit veelal gecombineerd met een MDR en in transport wordt er ook vaak nog gebruik gemaakt van traditionele camera’s en monitoren. De ZoneSafe is uitermate geschikt voor de logistieke sector en grote distributiecentra maar zeker ook voor de bouw. Eigenlijk is de ZoneSafe geschikt voor alle bedrijven en projecten waarbij rijdend materieel en personeel op dezelfde plek en in dezelfde ruimte werken en er dus een gevaar op ongelukken bestaat.

Brigade Electronics

ZoneSafe is een detectiesysteem met RFID, waarbij door middel van tags een detectiezone wordt gecreëerd.

 

Hoe werkt het?

De ZoneSafe maakt gebruik van RFID (radiofrequentie-identificatietechnologie) voor het creëren van detectiezones rondom het voertuig of de rijdende machine. De basisunit en de antenne (met een bereik van 3 tot 10 m) kunnen snel en eenvoudig in en op het voertuig geplaatst worden. De antenne(s) detecteert RFID-tags die door werklieden in een hesje of helm gedragen kunnen worden of kunnen geplaatst worden op objecten op de bouwplaats. “Wanneer de detectiezone een tag signaleert, ontvangt de bestuurder van het voertuig automatisch een visuele en akoestische waarschuwing via de basisunit in zijn cabine. De gedetecteerde tag geeft een trillend waarschuwingssignaal aan de drager ervan zodat die weet dat er een voertuig nadert. Ideaal, ook bij slecht weer, slecht zicht, dode hoeken, obstakels of zelfs wanneer er gehoorbescherming wordt gedragen. Er zijn geen beperkingen aan het aantal tags of antennes op de basisunit”, aldus Dirk van Schuylenbergh.

Preventief

“ZoneSafe werkt zeer preventief”, vertelt Dirk Van Schuylenbergh, “Want personen gaan veel bewuster om met de risico’s’. Alleen al die bewustwording voorkomt veel ongelukken. Waar men vroeger nog wel eens geneigd was de kortste (maar niet perse veiligste) route over een bouwterrein te nemen, weet men nu: ik heb zo’n tag en wil niet gedetecteerd worden. En mocht je toch in de gevarenzone zitten, dan is er een dubbele attentiewaarde bij jou en de bestuurder die een ongeluk kan voorkomen.”

Het ZoneSafe systeem is door middel van een dashboard uit te lezen. Het dashboard is een op de cloud gebaseerd beheersysteem dat samenwerkt met het ZoneSafe-systeem voor de identificatie, bewaking en registratie van alle tag-activiteit. “Dat geeft heel veel inzicht en wanneer je er analyses op los laat, kan de veiligheid nóg optimaler beheerd worden waardoor ons doel ‘een optimale veiligheid voor iedereen’ weer een stap dichterbij is”, besluit Dirk Van Schuylenbergh. De Zonesafe is medio juli leverbaar.      

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details