- Nieuws
- Grondverzet
- Transport & Off-road
- Sloop & Recycling
- Heien & Funderen
- Verticaal Transport
- Beton
Kunt u energiezuiniger werken met uw graafmachine? Volgens Rototilt is het antwoord daarop ja – als u tenminste een draaikantelstuk gebruikt. Dat komt omdat u uw taken op een andere manier kunt uitvoeren en grote energiebesparingen kunt behalen met de nieuwste Rototilt draaikantelstuk-serie, zoals aangetoond in recente tests. ”Het resultaat is op zijn zachtst gezegd indrukwekkend”, zegt Sven-Roger Ekström, Product Manager bij Rototilt.
Een draaikantelstuk maakt het makkelijker om met een graafmachine te werken dankzij de grotere flexibiliteit van de bewegingen van het uitrustingsstuk. De mogelijkheid om de kantelhoek en rotatie van het uitrustingsstuk aan te passen, betekent dat het makkelijker is om taken uit te voeren met minder machinebewegingen. Dit bespaart brandstof, maar heeft op de lange termijn nog meer voordelen”, zegt productmanager Sven-Roger Ekström.
“We noemen dit het draaikantelstuk-effect”, legt Ekström uit. “We hebben altijd geweten dat het een groot verschil is of je werkt met of zonder draaikantelstuk. Er zijn niet alleen minder machines nodig, maar je kunt het werk ook met minder bewegingen en positiewisselingen doen. Dit bespaart zowel brandstof als tijd en vermindert de impact op de grond waar u werkt. Het heeft dus een aantal positieve milieueffecten.
De voordelen van het draaikantelstuk voor de productiviteit en het milieu zijn dus legio. Maar wat maakt de draaikantelstukken van Rototilt zo uniek? Volgens Ekström kunnen de draaikantelstukken uit de nieuwe serie RC Tiltrotators het positieve effect verder vergroten dankzij verbeterde energie-efficiëntie met de in-huis ontwikkelde drukgecompenseerde hydraulica van Rototilt.
”We hebben metingen gedaan waarbij we de draaikantelstukken van de vorige generatie hebben vergeleken met onze nieuwe drukgecompenseerde hydraulica in de RC4-RC9”, zegt Ekström. ”Het resultaat is op zijn zachtst gezegd indrukwekkend, omdat we erin geslaagd zijn ons product te stroomlijnen en hetzelfde werk kunnen doen met een lager energieverbruik.”
Volgens Rototilt maakt datgene wat zij het “draaikantelstuk-effect” noemen, in combinatie met de energieverbeteringen van de RC Tiltrotators een groot verschil voor de efficiëntie en het energieverbruik van een project. Maar over hoeveel brandstofbesparing praten we eigenlijk?
”Onze laboratoriumtests wijzen op een reductie in brandstofverbruik van 1-2 liter per uur op een machine van 20 ton in vergelijking met onze vorige serie draaikantelstukken”, zegt Sven-Roger. ”In het veld worden de besparingen beïnvloed door een aantal factoren, zoals het type machine en het werk. Omgerekend naar diesel per jaar kan dit een besparing van duizenden euro’s betekenen.”
Rototilt neemt in april deel aan de Intermat in Parijs, met als thema “Decarbonisatie”, waar ze de nieuwe serie draaikantelstukken en andere producten in het Rototilt Control-concept, ook wel bekend als RC, zullen presenteren.