Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Met A50 is nieuwe serie knikdumpers compleet
Tijdens de uitgebreide verbeterslag kregen de knikdumpers een stoerder design en werd de cabine ruimer, mede doordat de toegangsdeur naar voren is verplaatst

Met A50 is nieuwe serie knikdumpers compleet

Volvo Construction Equipment (CE) heeft de complete lijn knikdumpers fors vernieuwd en er gelijk nog maar een populair model aan toegevoegd: de A50 met een laadvermogen van 45 ton en – als eerste – een volledig hydraulische ophanging. Alle knikdumpers hebben nu een moderne, grotere cabine, die het nog aantrekkelijker maakt om er in te werken.

De serie knikdumpers omvat nu zeven modellen. Daarbij gaat het naast de nieuwe A50 om geupdate versies van de A25, A30, A35, A40, A45 en A60. Qua laadcapaciteit loopt deze serie van 25 ton tot 55 ton en biedt daarmee voor ieder wat wils. De lancering vond plaats bij de fabriek in Braås (midden Zweden) en is onderdeel van de meest uitgebreide revisie van bouwmaterieel door Volvo CE in decennia. Zo is in een jaar tijd meer dan een derde van het assortiment vernieuwt. Volvo CE wordt alom gezien als wereldmarktleider op het gebied van knikdumpers voor mijnbouw en zware industrie, zodat de update kan worden aangemerkt als een “cruciale stap in de voortdurende inzet van het bedrijf voor innovatie en leiderschap in de bouwmaterieelindustrie.” De bij de lancering van de vernieuwde serie knikdumpers aanwezige journalisten kregen de kans om op het testparcours zelf ervaring op te doen met de vernieuwingen, waarbij de geheel nieuwe A50 veruit het populairst bleek.

De serie knikdumpers omvat nu zeven modellen. Daarbij gaat het naast de nieuwe A50 om geupdate versies van de A25, A30, A35, A40, A45 en A60.

Gebouwd voor de toekomst

Volvo CE noemt de nieuwe generatie knikdumpers toekomstbestendig dankzij een nieuwe softwarearchitectuur. Die maakt het klanten mogelijk om de machines aan te passen aan veranderende behoeften en toekomstige upgrades. Bovendien kunnen ze zo nieuwe slimme oplossingen naadloos integreren, waardoor hun machines up-to-date blijven met geavanceerde technologieën.

Speciaal voor uitdagende projecten in steengroeves, mijnbouw, landschapsinrichting enzovoort zijn enkele nieuwe functies toegevoegd om de productiviteit te verhogen. Zo garandeert de Volvo-aandrijflijn met Terrain Memory (terreingeheugen) een betere brandstofefficiëntie zonder in te boeten aan kracht. Het systeem onthoudt allerhande terreinomstandigheden – zoals gladde of extra hobbelige weggedeelten – om daar bij volgende ritten op te kunnen inspelen.

Een optimale tractie, stabiliteit en een steeds nauwkeuriger bediening zijn te danken aan de automatische aandrijfcombinaties met 100 procent sperdifferentiëlen, de all-terrain bogie en hydromechanische besturing. Machinisten/operators zijn zeer te spreken over de Volvo Dynamic Drive, die met zijn voorspellende versnellingskeuze zich razendsnel aanpast aan de plaatselijke omstandigheden. Onderdeel ervan is een functie voor automatische snelheidsbegrenzing bij bergafwaarts rijden.

Het verhaal van de Volvo knikdumper begon circa zestig jaar geleden met de bouw van Charlie, tijdens de presentatie van de nieuwe knikdumperserie bereden door Melker Jernberg.

Grotere cabine en intuïtieve bediening

De cabine van de gehele serie is fors onder handen genomen. Zo is de toegangsdeur naar voren verplaatst. Dat maakt instappen directer en biedt tegelijkertijd meer zit- en bergruimte. In en uitstappen is veiliger geworden door het ruimte platform en de trappen met leuningen aan beide zijden. Bovendien is er gerichte verlichtingen op zowel de trappen als het platform. Er is meer comfort en bedieningsgemak door de verstelbare stoelen, Bluetooth-connectiviteit, USB-poorten, een ergonomische versnellingshendel en een geluidswerend cabineontwerp.Het zicht vanuit de cabine is verbeterd door opnieuw ontworpen ruiten en een bredere ruitenwisserdekking.

Met de geüpdatete versie is het nog eenvoudiger om geïnformeerd te blijven, doordat alle essentiële informatie in de cabine gebruikersvriendelijk wordt weergegeven op slechts twee schermen. De eerste is de interactieve, geïntegreerde Volvo Co-Pilot-tabletdisplay tegen de rechter ruitstijl. De Pilot biedt controle over essentiële functies, zoals telefoon, camera-instellingen, klimaatregeling en machinestatus. De tweede is het dynamische instrumentenpaneel direct achter het stuurwiel. Daarop zijn alle essentiële voertuiggegevens in een oogopslag te zien. Met optionele camera’s voor en achter en een standaardcamera bij de ingang is via de Volvo Co-Pilot het zicht rondom verder te verbeteren.

Harder, veiliger en langer werken

De geüpdatete serie is ontworpen voor duurzaamheid en die wordt zichtbaar in de versterkte assen en het hogere koppel, met als resultaat meer stabiliteit en kracht. Veiligheid is een prioriteit, met nieuwe ankerpunten voor kabelbomen in de cabine die voldoen aan de richtlijnen van WorkSafeBC en OSHA. Ze zijn bestand tegen krachten tot 22 kN.

De gebruikskosten worden lager door vereenvoudigd onderhoud, langere verversingsintervallen en gemakkelijkere toegang tot componenten. Bij de nieuwe A50 gaat het zelfs om 6 procent tot 12.000 bedrijfsuren.

Door de langste smeerintervallen in de sector – 250 uur – vervalt de noodzaak van dagelijks of wekelijks smeren en daarmee gaat de productiviteit omhoog omdat de downtime wordt verkort. Bovendien vereisen de Volvo knikdumpers een lager vloeistofvolume in vergelijking met de concurrentie, wat het milieu ten goede komt en de operationele kosten verder verlaagt.

Slimmere oplossingen

Klanten kunnen de prestaties van hun knikdumpers verder verbeteren met de toevoeging van oplossingen, zoals Haul Assist met On-Board Weighing Aangedreven door Volvo Co-Pilot, biedt dit realtime laadgegevens om overbelasting te voorkomen en carry back te minimaliseren – wat niet alleen de productiviteit maximaliseert maar ook het brandstofverbruik en de slijtage van de machine verminderd.

Verkeersstromen, voertuigprestaties en logistiek op het werkterrein kunnen ook verbeterd worden door de ondersteuning van digitale en adviserende hulpmiddelen, zoals Connected Map, Performance Indicator en Site Optimization, terwijl het CareTrack-telematicasysteem is ontworpen om de uptime van de machine te helpen verlengen en de reparatiekosten te helpen verlagen.

Voortaan staal met lage koolstofemissie

In 2021 werd in samenwerking met de Zweedse staalfabrikant SSAB op proef een type fossiel staal met verminderde koolstofemissies geïntroduceerd. Dit jaar gaat Volvo CE een stap verder en wordt voor het eerst staal met zeer lage koolstofemissie toegepast bij de serieproductie van alle knikdumpers uit de fabriek in Braås (Zweden). Omdat staal een belangrijk onderdeel is van de producten, zal de geleidelijke verschuiving bijdragen aan de ambitie van Volvo CE om tegen 2040 netto nul broeikasgasemissies te bereiken. Immers, staal vormt ongeveer 60 procent van de totale massa van een Volvo-knikdumper en zorgt daarmee voor ruim 50 procent van de totale koolstofvoetafdruk van de machine.

Zowel het fossiele staal als het nieuwe laag-emissiestaal worden geproduceerd met behulp van fossielvrije elektriciteit en biogas. Belangrijkste verschil is dat de fossielvrije versie was gebaseerd op ijzererts, terwijl het nieuwe emissiearme staal wordt geproduceerd met behulp van gerecycled staal.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten