Van Haut is invoerder van een aantal toonaangevende merken van machines voor de bouwsector. Zo kun je bij hen terecht voor onder andere de beschoeiingssystemen van SBH, de mobiele hijskranen van Sennebogen en de zelfnivellerende hoogwerkers en rupstransporters van AlmaCrawler.
Al deze innovatieve bedrijven zitten uiteraard niet stil en hebben onlangs enkele interessante nieuwe producten aan hun productengamma toegevoegd. Een overzicht.
Bij het Duitse SBH loopt vooral de nieuwe beschoeiingspers in de kijker. Met dit hulpmiddel kunnen beschoeiingsplaten op een veiligere manier ingeduwd of uitgetrokken worden. Bovendien kan men in de meeste gevallen met een kleinere graafmachine werken, wat in stedelijke omgevingen een niet onbelangrijk gegeven is. De beschoeiingspers wordt met pennen vastgemaakt aan de buitenste plaat en kan dan op een veilige, stille en precieze manier de binnenste platen naar beneden duwen. De SBH-beschoeiingspers kan bovendien ook gebruikt worden om de platen weer uit te trekken. Daar heeft men dan geen kettingen voor nodig en moet er niemand beneden in de sleuf staan, wat de werkzaamheden een heel stuk veiliger maakt. Tel daarbij nog de tijds- en kostenbesparing en je begrijpt dat deze machine in de toekomst steeds vaker op werven te zien zal zijn. Recent werd trouwens ook een klein aggregaatje ontwikkeld, zodat men niet noodzakelijk de hydraulische aandrijving van de graafmachine moet gebruiken om de pers te bedienen.
Ook het Italiaanse AlmaCrawler zit niet stil met de ontwikkeling van hun zelfnivellerende hoogwerkers op rupsen. De Jibbi 1890 Primo telescopische hoogwerker met een werkhoogte van 18 meter ging in première op de vorige Matexpo beurs en krijgt er nu een kleiner broertje bij: de Jibbi 1290. Als volwaardige telgen van de AlmaCrawler-familie kunnen deze machines zichzelf automatisch nivelleren tot 15 graden scheefstand. Niets bijzonders voor een AlmaCrawler, maar deze machines springen eruit omdat ze de eerste volledig elektrische machines zijn met verwisselbare battery packs. Deze kunnen bestaan uit AGM- of lithiumbatterijen, die zelfs door elkaar in dezelfde machine kunnen worden gebruikt.
Met behulp van sensoren aan de kooi en aan de onderwagen zorgt het AES-systeem ervoor dat personen niet geklemd kunnen raken tussen de machine. Verder zorgt een automatisch spansysteem ervoor dat de rupsen steeds de optimale spanning hebben. Al deze factoren maken het een machine om zorgeloos op een veilige manier de moeilijkste klussen aan te vangen.
Bij de rupstransporters komt ook de M-crane de familie uitbreiden. Dit is een transporter op basis van de reeds bekende ML 3.0FX of RT, maar met een geïntegreerd kraantje dat lasten tot 990 kg kan tillen.
Sennebogen heeft reeds vele jaren een ijzersterke reputatie op het gebied van oerdegelijke rupstelescoopkranen. Je ziet deze dan ook regelmatig op Belgische werven aan het werk. Recent werden ook enkele volledig elektrische versies van het 50 tons 653R-model op de Belgische markt gezet. Nieuw is dat je deze machine ook kan huren bij Van Haut. De 653R EB kan gemakkelijk meer dan een dag op een volle batterijlading werken. Reeds geruime tijd verhuurt Van Haut rupstelescoopkranen van Sennebogen met hefvermogens tussen 16 en 100 ton, maar de 50 tonner kan nu dus ook in full electric versie gehuurd worden.
En ook het verkoopgamma van Sennebogen wordt weer wat groter. Binnenkort komt er immers een 200 tons rupstelescoopkraan op de markt om ook de zwaardere klussen met een telescoopkraan op rupsen te kunnen uitvoeren.
Neem dan rechtstreeks contact op met Van Haut.