- Nieuws
- Grondverzet
- Transport & Off-road
- Sloop & Recycling
- Heien & Funderen
- Verticaal Transport
- Beton
Vraag naar opgeleide en gemotiveerde machinisten nog steeds acuut
De vraag naar opgeleide en gemotiveerde bouwplaatsmachinisten blijft vandaag nog steeds acuut. Met een individuele opleiding – eventueel op maat – in vier verschillende centra in Vlaanderen biedt VDAB het hoofd aan deze uitdaging. Doelgroep: zowel werkzoekenden als -nemers, die een programma op maat kunnen volgen. “In een doorgedreven opleiding komen alle aspecten aan bod. Van kennismaking met verschillend materieel tot veiligheid, onderhoud en een stage”, vertelt Kris Depovere, instructeur bouwplaatsmachines in West-Vlaanderen.
Als machinist werk je met grote, sterke en zware machines in zowel de grond-, weg- als waterbouwsector. Een gevarieerde job, die uiteraard de nodige vaardigheden vraagt. Een goede kennis van de verschillende machines en alles wat erbij komt kijken is dan ook onontbeerlijk. En die kennis verspreidt VDAB op vier verschillende plekken in Vlaanderen. “Zowel in Roeselare, Zottegem, Herentals en Bilzen worden tal van bouwopleidingen georganiseerd en dus ook de cursus bouwplaatsmachinist”, vertelt Kris Depovere, die zelf samen met een collega opereert als instructeur in Roeselare. “En dat doe ik intussen twaalf jaar. Hier in Roeselare is een grote VDAB-campus in opbouw, maar wij zijn al op de site actief sinds 2017. Ook de opleidingen bekister, bediener torenkraan en wegenbouw vinden hier plaats.”
Wat de opleiding bouwplaatsmachinist betreft, zijn in de vier centra in Vlaanderen acht instructeurs dagelijks druk in de weer met het opleiden van hoofdzakelijk werkzoekenden. Kris Depovere: “Dat is onze hoofddoelgroep. Maar ook werknemers en bedrijven kunnen ons contacteren voor een programma op maat. Het programma en de duurtijd van de opleiding worden dan onderling afgesproken. Als een bedrijf specifiek een werknemer wil laten opleiden of bijscholen tot wielladermachinist, dan kan dat in principe in een week tijd gebeuren. Daarnaast ontvangen we ook leerlingen van het VTI in Roeselare, die hier stage komen lopen. De opleiding die we voor werkzoekenden aanbieden is een individuele opleiding die ieder moment opgestart kan worden en gemiddeld een twaalftal weken duurt. We hebben voldoende materieel om twaalf cursisten tegelijkertijd op te leiden. Meestal plannen we één week per machine, van minigraver tot een 21 ton kraan.”
Een opleidingstraject start telkens met een motivatiegesprek met één van de VDBA bemiddelaars. Zij zijn steeds actief op zoek gaan naar geïnteresseerde werkzoekenden. Kris Depovere: “Uit dat motivatiegesprek zal blijken of de persoon over het juiste profiel beschikt om de opleiding te starten. De VDAB-bemiddelaars zoeken de juiste profielen en kijken of er een match is. En voor de juiste profielen is werkzekerheid quasi gegarandeerd want bouwplaatsmachinist blijft een knelpuntberoep. Vele bedrijven blijven zoeken naar de witte raaf, maar die bestaat helaas niet meer. Opleiden is de boodschap en op dat vlak legt VDAB een zeer solide basis richting de werf. Maar om een volwaardige, ervaren machinist te worden, blijft praktijkervaring uiteraard cruciaal.”
Cursisten leren meer dan de verschillende machines bedienen. Ook onderhoud, het aanleggen van een helling, het effenen van een terrein en het uitgraven van zones worden aangeleerd. Net als het verzamelen en vervoeren van materiaal op de werf en het plaatsen van rioleringen. En uiteraard staat ook een VCA-opleiding op het programma en wordt er zelfs een stage geïntegreerd om de nodige praktijkervaring op te doen. “Het beroep van bouwplaatsmachinist is ook bijzonder technisch geworden. Lasers, gps-sturing, automatisering … Je kan er vandaag niet meer zonder. Zelf zit ik al meer dan 30 jaar in het vak en heb ik veel zien veranderen. Begin jaren 90 draaide het materieel op eenvoudige motoren die de machinist bij wijze van spreken zelf handmatig kon repareren indien nodig. Vandaag is zowat alles computergestuurd. Die doorgedreven automatisering maakt het hele verhaal abstracter, waardoor inzicht en inlevingsvermogen vandaag voor bouwplaatsmachinisten belangrijke competenties zijn”, besluit Kris Depovere. ■