- Nieuws
- Grondverzet
- Transport & Off-road
- Sloop & Recycling
- Heien & Funderen
- Verticaal Transport
- Beton
Krachtiger, slimmer, zuiniger … het zijn slechts enkele superlatieven die de nieuwste ontwikkelingen binnen het segment van brekers aangeven. Producenten ontwikkelen voortdurend geavanceerde technieken om de efficiëntie, het energieverbruik en het gebruiksgemak te verbeteren. Wat beweegt er in de sector? En wat betekent dat op het terrein? We zetten de recente innovaties voor jou op een rijtje.
Duurzaamheid is niet langer een buzzwoord, maar zit meer en meer verankerd in de strategie van (middel)grote spelers binnen de industrie. Dat heeft alles te maken met het ambitieuze klimaatbeleid dat de EU uitrolt richting 2050. De groene transitie is ingezet en circulaire economie speelt hierbij een cruciale rol. Bovendien heeft dit invloed op elke schakel binnen de waardeketen. Wie bijvoorbeeld als aannemer opdrachten bij de overheid wil binnenrijven, maakt als duurzame partner meer kans. Stof tot nadenken. En wat blijkt? De technologie van de mobiele brekers, dé recyclagemachines bij uitstek, is er klaar voor!
De opmars van hybride en 100% elektrische brekers is niet te stuiten. Merken als Kleemann, Keestrack en GIPO bieden zo’n milieuvriendelijke machines aan, maar ook EvoQuip, Remax, Tana … Neem nu de Powerscreen Premiertrak 420E die beschikt over dual power technologie en zo een flexibel gebruik van stroombron mogelijk maakt. Qua prestaties moet deze primaire kaakbreker niet onderdoen voor de dieselversie, de Premiertrak 400X of R400X. Zo horen we zowel bij GM Recycling, de exclusieve verdeler in België, als bij Van der Spek-Vianen, distributeur in Nederland. De krachtpatsers kunnen alle drie tot 400 à 420 ton per uur verwerken. De Ryder 1000 van het Noord-Ierse Roco is eveneens een hoogpresterende hybride kaakbreker. Deze crusher met compacte voetafdruk is multi-inzetbaar binnen de recyclage: van asfalt, bouwafval tot hard gesteente. Te koop of te huur bij de Smet groep, ook verkrijgbaar als 100% elektrische plug-in. Bij het Belgische Keestrack is het aantal elektrische en hybride uitvoeringen niet op één hand te tellen. Na de e-drive hybridelijn zijn nu quasi alle kegel-, kraak- en impactbrekers beschikbaar in ZERO-aandrijving. ′
“Ook een nichespeler zoals Tana, die zich richt op de recyclage van onder meer rubber, koos met de Shark 440ET voor een 100% elektrische versie”, aldus Matthias De Coninck van Smart Equipment. Naast lagere CO2-emissies, biedt elektrificatie nog meer voordelen. Het scheelt een pak in onderhoudskosten, zorgt voor een significante brandstofbesparing en brengt minder geluidshinder met zich mee. Goed voor de business én de planeet!
Recyclage van bouw-, sloop- en steenafval is een belangrijk thema binnen de circulaire economie. Materialen hergebruiken en omzetten naar waardevolle grondstoffen is waar het in essentie om draait. Sinds jaar en dag vormen brekers hierin een belangrijke schakel, meer specifiek in de voorverwerking. De techniek staat daarbij niet stil. Modulaire mastodonten versus compacte kampioenen: voor elke nood op de markt een passende oplossing. Vorig jaar nog in prototypefase, dit jaar in primeur verkrijgbaar bij GM Recycling: de Gipo Giga R 131 FDR DA. De op zich al indrukwekkende Zwitserse impactcrusher is upgradebaar met een verlengde voorzeef en driedeks nazeef. Uit het baanbrekende breek- en zeefproces ontstaat een eindproduct van absolute topkwaliteit. Deze kolos van 57 ton kan dankzij zijn hoge vermogen (tot 450 kW) megagrote volumes aan.
De nieuwe Keestrack I4e onderscheidt zich met compacte transportvriendelijke afmetingen (15.270 x 3.000 x 3.310 mm), wat te danken is aan het mobiele omkeerbare horizontale ontwerp. Zo kan je deze toch wel revolutionaire percussiebreker flexibel inzetten als krachtige oplossing voor het secundair en tertiair breken van gesteente en het recycleren van bouwmaterialen zoals asfalt. Verder dragen de variabele breekkamer, de krachtige rotor en de nazeef met retourband bij tot het produceren van een kwalitatief eindproduct dat voldoet aan alle Europese normen, zoals zand (0 – 2 mm). › Steven Teirlinck, Operationeel Manager van Smet Machinery – die zich sinds kort de nieuwe Keestrack vertegenwoordiger mag noemen voor België en zes departementen in Frankrijk – haalt nog een mooi voorbeeld van innovatie aan: “De filosofie achter de revolutionaire ‘Tracked Engine Units’ reeks? Altijd een externe mobiele motormodule bij de hand hebben die op alle Keestrack e-drive machines past. Het unieke aan dit ‘drop-off drop-on’ concept is dat het niet één maar wel tot drie verschillende hybride machines – apart of in lijn – kan voorzien van stroom. Ideaal als back-up als er geen elektrische plug-in aansluiting beschikbaar is.”
Om verschillende afvalfracties op een efficiënte manier te verwerken tot grondstoffen voor de circulaire economie, is monitoring een absolute must. De meeste fabrikanten zetten dan ook in op realtime procesinformatie. Van intelligente cloudplatformen tot digitale informatiemanagementsystemen. E-platformen maken het mogelijk om processen te monitoren, storingen op te lossen en vertragingen te voorkomen. Interactieve dashboards geven in realtime data over brandstofverbruik, productietijd, kostprijs per ton … Dit laat toe om de materiaalstroom te optimaliseren en de prestaties van de machines te maximaliseren. Voorts ziet de toekomst er veelbelovend uit. De R&D rond AI-technologie draait op volle toeren. Zo zijn slimme toepassingen die autonoom problemen detecteren en zelfstandig anticiperen, geen sciencefiction meer. Hoe werkt het? AI vergelijkt de parameters van één specifiek toestel met duizenden opgeslagen referentiegegevens. Het uiteindelijke doel is om verbeteringen aan te brengen die de productiviteit van het toestel doet stijgen. Welkom in het tijdperk van zelflerende mobiele brekers, en zelfs van volledig autonome verwerkingsprocessen. Want in combinatie met geavanceerde sensortechnologie ontstaat een nieuwe generatie brekers. De eerste demotoestellen vonden al hun weg naar de Duitse en Oostenrijkse markt. Zoals de nieuwe REMAX 600, een revolutionaire – op rupsbanden gemonteerde – impactbreker, die met ‘Crush Control’ beschikt over AI-mogelijkheden.
Tot slot deelt Teirlinck zijn toekomstvisie: “We staan voor een omslagpunt waarbij ik AI vooral zie als een opportuniteit. Zeker als de technologie erin slaagt om wereldwijd kennis te verwerven en te delen. Dit zou oplossingen voor allerlei technische vraagstukken instant toegankelijk maken voor distributeurs en hun klanten. Ideaal om de klantervaring naar een nóg hoger niveau te tillen en toch de druk bij de producenten, dealers en verhuurders weg te nemen.”