Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
1.000 ton laadvermogen: Mercedes-Benz Trucks levert bijzondere SLT-vrachtwagen aan klanten af

1.000 ton laadvermogen: Mercedes-Benz Trucks levert bijzondere SLT-vrachtwagen aan klanten af

  • Het aanhangwagengewicht van de vrachtwagen bedraagt 1.000 ton, bij gecombineerd rijdende vrachtwagens is een totaal treingewicht van duidelijk meer dan 1.000 ton mogelijk.
  • De Mercedes-Benz SLT voor de firma Viktor Baumann is de eerste truck van de modelserie Arocs met 8×6 aandrijving en een 2.5meter brede cabine.
  • In de Mercedes-Benz fabriek in Molsheim kreeg de truck de vereiste basisuitrusting van een zware vrachtwagen voor extreme lasten.
  • De firma Paul Nutzfahrzeuge bouwde de vrachtwagen om naar de brede cabine.
  • Met het transport van transformatoren en warmtewisselaars stuwt de truck de energietransitie in de toekomst aan.

Mercedes-Benz Trucks heeft een speciaal omgebouwde vrachtwagen voor zwaar transport (Schwer Last Transporter: SLT) aan de firma Viktor Baumann overhandigd. Het maximale aanhangwagengewicht van de nieuwe Arocs SLT 4463 AS 8×6 bedraagt 1.000 ton. Voor het transport van zulke bijzonder grote lasten zal de truck in combinatie met meerdere gekoppelde vrachtwagens rijden. Daarbij kan het zogenaamde treintotaalgewicht, het gecombineerde gewicht van de voertuigen en de vracht, dus duidelijk boven de 1.000 ton liggen. Viktor Baumann GmbH is gespecialiseerd in dergelijke toepassingen. Het zware transportbedrijf gebruikt de speciale vrachtwagen in de toekomst onder andere voor het transport van transformatoren en warmtewisselaars.

De Arocs SLT 4463 AS 8×6 is tegelijkertijd de enige vrachtwagen met aandrijving op alle wielen uit de serie Arocs met een brede cabine. De achteraf gemonteerde BigSpace-cabine maakt het gebruik door twee personen tijdens langere ritten mogelijk. Deze belangrijke stap in het ombouwproces werd door de firma Paul Nutzfahrzeuge op zich genomen. Bovendien waren de Mercedes-Benz Trucks contractpartners RKG TruckService, de Mercedes-Benz fabriek Wörth en de Mercedes-Benz ombouwfabriek Molsheim ook bij de realisatie van het voertuig betrokken.

Ronald Ott (hoofd verkoop Mercedes-Benz Trucks & Fuso Duitsland): “Vandaag leveren we een voertuig af dat na enkele maanden ombouwtijd nieuwe maatstaven in het zware transport zet. Dankzij de uitstekende samenwerking van alle betrokken partners zijn we ervan overtuigd dat deze zware vrachtwagen over het hele traject zal overtuigen en de chauffeur een zeer comfortabele werkplek zal bieden.”

Matthias Kirschner (wagenparkbeheerder bij Viktor Baumann): “Met zo’n vrachtwagen in het wagenpark is er vrijwel niets meer dat te groot of te zwaar voor ons zou zijn. De ombouwbedrijven hebben hier al het werk gedaan en alles mogelijk gemaakt wat we hadden gewenst.”

Een bijzondere vrachtwagen voor zware taken

Bij de extreme zware inzet van de firma Baumann trekken twee, drie of meer aan elkaar gekoppelde vrachtwagens een platform met meerdere assen, bijvoorbeeld een dieplader of een ketelbrug, van voren, terwijl een andere vrachtwagen van achteren duwt. De nieuwe Mercedes-Benz Arocs SLT 4463 AS 8×6 functioneeert met een aanhangwagengewicht tot 1.000 ton aan de aanhangwagenkoppeling als laatste trekker en daarmee als verbindingselement met de aanhangwagen. Het transport van dergelijke ladingen is bijvoorbeeld nodig om zware, niet-deelbare goederen zoals warmtewisselaars of stroomtransformatoren naar hun bestemming te brengen.

Al af fabriek beschikte het voertuig over een versterkt chassis en de passende aandrijflijn. Met naderhand gemonteerde voorloopas, ingebouwde koppelingen voor zware lasten voor en achter en de verschuifinrichting voor de zware koppelschotel werden in de Mercedes-Benz vrachtwagenfabriek Molsheim de technische voorwaarden gecreëerd voor gebruik in het zware transport. Om meer druk op de wielen te krijgen en zo de tractie te verhogen, werd bij de Neder-Beierse fabrikant van speciale voertuigen Paul een zogenaamde ballastlaadbak van de firma Greiner gemonteerd. Het team uit Vilshofen an der Donau voerde ook de uitgebreide ombouw naar de brede cabine uit.

Overdracht aan de zwarelastspecialist Viktor Baumann GmbH

Midden oktober 2023, een klein jaar na de productie van het oorspronkelijke voertuig, is de speciaal omgebouwde vrachtwagen teruggekeerd naar Wörth am Rhein. Op tijd voor de overdracht hebben specialisten van de TÜV het speciale voertuig per afzonderlijke keuring conform §13 EG-FGV goedgekeurd. Het voertuig is daarmee direct gebruiksklaar en rolt na de overdracht ook direct langs de Rijn naar het hoofdkantoor van Viktor Baumann tussen Bonn en Keulen.

Met meer dan 130 jaar ervaring behoort de firma Baumann volgens eigen gegevens tot de toonaangevende zware-lastspecialisten in Duitsland. Op het hoofdkantoor van Baumann plant het team aanstaande transporten al met de sterke toevoeging aan het wagenpark. Aankomende trajecten worden tot op de centimeter nauwkeurig berekend, met bijzondere aandacht voor belangrijke punten zoals bruggen, scherpe bochten of hellingen. Zodra alle vereiste vergunningen zijn verkregen, zal de nieuwe, 625 pk sterke Mercedes-Benz Arocs SLT 4463 AS 8×6 binnenkort voor het eerst ’s nachts in beweging komen in een transportcombinatie tot meer dan 1.000 ton.

De ombouwstappen in detail

In de grootste ombouwfabriek van Mercedes-Benz Trucks worden door Mercedes-Benz Custom Tailored Trucks (CTT) speciale wensen van klanten gerealiseerd. In de fabriek in het Franse Molsheim kreeg het voertuig de voorloopas met wegrijhulp door ontlastingsregeling en werd daarmee een vierasser 8×6. Bovendien zijn de opleggerkoppeling, zware-lastverschuifinrichting en de zware-lastaanhangerkoppelingen vooraan, inclusief de zware-lastkoppeling Rockinger type 56e, en achteraan, inclusief de 1000-tons aanhangerkoppeling Rockinger type RO58E, achteraf ingebouwd. Daarbij kwamen het SLT-frame achter de cabine met extra koelsysteem, een brandstoftank van 900 liter en het hydraulische systeem voor de opleggerbesturing. Na ongeveer 14 weken waren de voorwaarden voor de zware inzet gecreëerd en was de ombouw in Molsheim voltooid.

De firma Paul Nutzfahrzeuge GmbH zorgt als belangrijke partner van Mercedes-Benz Trucks voor de op- en ombouw van bedrijfswagens en levert oplossingen voor speciale voertuigen. Bij de zware vrachtwagen voor Baumann verving het ombouwteam van Paul de StreamSpace-cabine met een breedte van 2,3 meter door de brede BigSpace-cabine met een breedte van 2,5 meter. De nieuwe cabine heeft een kleine motortunnel van ca. 100 mm om de toegestane totale hoogte van vier meter niet te overschrijden. Daartoe is het voertuig ook aan de voorzijde verlaagd. Door de vervanging van de cabine moesten alle interieuruitrustingen, zoals het dashboard, het bed of de laden worden aangepast. Bovendien werd bij Paul een extra toren met opbergkisten achter de cabine ingebouwd en werd de ballastlaadbak gemonteerd. In totaal zijn door de firma Paul ca. 9.500 onderdelen nieuw ingebouwd of vervangen. Voor deze speciale opdracht werden zoveel mogelijk Mercedes-Benz Trucks standaardcomponenten gebruikt om het karakter en de eigenschappen van een vrachtwagen met de ster te behouden. Het duurde ongeveer vier maanden om deze ombouwstappen uit te voeren.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details