Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
50 ton met inventieve asopstelling

50 ton met inventieve asopstelling

Meer lading kunnen meenemen door een hoger treingewicht is goed voor het milieu, maar evenzeer een economische oplossing (minder verbruik per ton, minder CO2, minder voertuigen, minder chauffeurs). Het Waalse Gewest nam het voortouw door combinaties van 50 ton toe te laten. Vlaanderen zal spoedig volgen. In beide gevallen is voor een toelating tot 50 ton een 6-assige combinatie nodig op luchtvering. Met de vereiste brugformule schuilt er evenwel een adder onder het gras.

“50 ton mag, maar dan moet de combinatie voldoen aan een welbepaalde brugformule voor de verdeling van het gewicht over de assen én een minimum wielbasis”, verklaart Marc Deltomme van het bedrijf Delto-Pull. “Met een 5-assige combinatie is het in elk geval niet mogelijk, met 6 assen lukt het wel, maar alleen met een specifieke opstelling van de trailerassen. Om het eenvoudig uit te leggen, moet bij de verplichte brugformule de afstand tussen het centrum van de eerste as en het centrum van de tridem van de oplegger minstens 12.250 mm zijn. Met 9000 mm zoals gebruikelijk blijft het treingewicht beperkt tot 41.300 kg. De oplossing van Delto-Pull bestaat er in de tridem van de oplegger op te splitsen in een tandemstel en afzonderlijke as. Hierdoor wordt de afstand tussen het centrum van de eerste as en het centrum van de achterste as vergroot tot 12.276 mm en voldoet de combinatie aan de vereiste brugformule voor een treingewicht van 50.000 kg.”

Eigen ontwikkeling in partnerschap met Benalu
“Voor de ontwikkeling van een chassis met de door ons bedachte asopstelling gingen we in zee met de Franse trailerbouwer Benalu”, gaat Marc Deltomme verder. “Hiervoor loopt een Belgische octrooiaanvraag. Zij bouwen het chassis volledig in aluminium naar onze wensen. De achterste as is niet gestuurd, want een gestuurde as is voor deze toepassingen (grondwerken) te complex en te kwetsbaar. Onder de 25 km/u wordt de as wel gedeeltelijk ontlast (tot 30 %) om de bandenslijtage door het wringen te verminderen. Boven de 30 km/u wordt de as automatisch weer vol belast. Dankzij het chassis in aluminium krijgen we een nuttig laadvermogen van ongeveer 34 ton voor een volume van 33,5 m3. Ook de kipbak is een eigen ontwikkeling. Om een grote sterkte te bekomen worden de onderdelen voor de bak in de lengte uit één stuk geplooid, zodat er geen lasnaden zijn die de constructie kunnen verzwakken. Zowel aan de bovenrand als ter hoogte van de vloer krijgen we een dubbelwandige constructie voor een nog grotere sterkte. We gebruiken hiervoor Hardox 450 staal in verschillende diktes naargelang de toepassing van het voertuig. Voor het plooien van het staal kunnen we rekenen op de expertise en ervaring van de firma Vlassenroot. De geplooide onderdelen worden bij Delto-Pull aangeleverd en hier op een speciaal kaliber tot een bak gelast. Een volgende stap wordt overigens een kipbak volledig in aluminium voor een verdere gewichtsbesparing. Die kipbak zal door Benalu vervaardigd worden en levert nog eens 1.500 kg minder gewicht op. De kipoplegger weegt dan nog slechts 5.000 kg, wat ons een totaal laadvermogen van circa 35 ton oplevert.” 

Drie stuks op Matexpo
Delto-Pull zal drie van de nieuwe voertuigen voorstellen op Matexpo. Twee met een stalen kipbak op aluminium chassis en één compleet aluminium voertuig. Marc Deltomme wijst er nog op dat hij bij de berekeningen voor het chassis de hulp heeft gekregen van Logistics in Wallonië. De chassis en de aluminium bakken zullen geleverd worden door Benalu, maar het is Delto-Pull dat zal instaan voor de commercialisatie in ons land. Een dergelijke 50 ton combinatie zal steeds als één geheel gekeurd worden, dus met de 3-assige, luchtgeveerde trekker.

Marc Deltomme werkt ondertussen ijverig verder aan andere innovatieve voertuigen voor grondwerken, afvalverwerking en staal, zoals een laadbak met duw/treksysteem om de lading horizontaal te lossen. Het  bedrijf is tevens invoerder van Louault opleggers.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details