Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
700 ton hijsvermogen

700 ton hijsvermogen

Na goed twintig jaar heeft Liebherr één van zijn meest populaire mobiele kranen in de zware klasse, het type LTM 1500-8.1, vervangen door een nieuw model. De nieuwe LTM 1650-8.1 stond als prototype al op de Bauma verleden jaar, maar inmiddels zijn de eerste seriemodellen aan de klanten geleverd.

Het Zwitserse bedrijf Friderici is één van die eerste klanten voor een LTM 1650-8.1. Dit is een mobiele kraan op acht assen met een hijsvermogen van 700 ton op 3 m. Afhankelijk van de uitrusting liggen de prestaties van de nieuwe kraan 15 tot 50 % hoger dan zijn voorganger. De LTM 1650-8.1 maakt hierbij gebruik van dezelfde versterkingen waardoor de LTM 1750-9.1 kon worden opgewaardeerd naar 800 ton. Sterk bepalend voor die betere prestaties en tegelijkertijd een lager eigengewicht is het gebruik van nieuwe staalsoorten. Zo wordt nu S1300 staal gebruikt in plaats van S960.

gww_2020-2_liebherr_02_0001-kopieren

800 ton hijsvermogen voor deze nieuwe rupskraan van Liebherr.

 

Single motor concept

Liebherr maakt voor de LTM 1650-8.1 gebruik van het single motor concept. Dat betekent dat zowel de onderwagen als het kraangedeelte aangedreven worden door één motor. Het afzien van een tweede motor voor de kraanbediening houdt een aanzienlijke gewichtsbesparing in, die door Liebherr werd benut voor structurele verbeteringen aan het hele concept. De motor in de aandrijflijnmodule is via een beproefde mechanische verbinding verbonden met de kraanmodule. Liebherr koos uit het eigen motorengamma een achtcilinder met een vermogen van 505 kW (686 pk). Die motor drijft vier van de acht de assen aan, die wel allemaal stuurbaar zijn. Dat levert dus de asconfiguratie 16x8x16 op. De assen kunnen belast worden tot 12 ton per as.

Standaard wordt de kraan geleverd met een mastlengte van 54 (T3 model) of 80 meter (T5 model). Met de verschillende beschikbare verlengstukken (jibs) kan uiteindelijk een maximumhoogte van 153 m gehaald worden en een maximum straal van 110 m.

De totale ballast is 175 ton. Dankzij het gepatenteerde Vario Ballast systeem van Liebherr is de ballastradius in te stellen van 6,4 tot 8,4 m. Een ander gepatenteerd systeem van het bedrijf is ECOdrive, voor een grotere bedrijfsstilte en een zuinig verbruik. Bij gebruik van de kraan kan de operator overschakelen op de ECOmode en in die modus wordt de vereiste werksnelheid van de motor ingesteld met een controlehendel. Het Liccon 2 controlesysteem berekent constant het perfecte motortoerental.

gww_2020-2_liebherr_01_0001-kopieren

De nieuwe 4-assige kraan biedt prestaties die op het terrein van de 5-assige kranen komen.

 

Nog meer nieuws op Conexpo

Op de Amerikaanse vakbeurs Conexpo stelde Liebherr nog twee nieuwigheden voor. Eerst is er de LR 1800-1.0 rupskraan met 800 ton hijsvermogen. Voor het eerst werd de vakwerkmast uitgevoerd in een nieuw systeem met drie stukken die telescopisch in elkaar kunnen geschoven worden voor het transport. De LR 1800-1.0 maakt tevens gebruik van een ballastsysteem met VarioTray. Na het optrekken van de mast kan een gedeelte van de ballast snel en gemakkelijk losgekoppeld worden.

De tweede nieuwigheid is de LTM 1120-4.1, door Liebherr aangekondigd als de sterkste 4-assige alle terrein kraan ooit gebouwd. De kraan heeft een hijsvermogen van 120 ton en komt hiermee op een terrein dat vroeger enkel voorbehouden was voor 5-assers. Zo is ook de 66 m mastlengte de langste ooit op een 4-assig chassis. Haakhoogtes tot 94 m zijn mogelijk. Een zescilinder Liebherr dieselmotor met 330 kW (449 pk), gekoppeld aan een ZF TraXon versnellingsbak zorgt voor de aandrijving.      

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details