Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Daimler Truck BeLux zet in op praktijkervaring: Installatie laadinfrastructuur op eigen site voor demovloot en klantgerichte ondersteuning

Daimler Truck BeLux zet in op praktijkervaring: Installatie laadinfrastructuur op eigen site voor demovloot en klantgerichte ondersteuning

Met de transitie naar elektrificatie in de transportsector staat Daimler Truck BeLux voor de uitdaging om niet alleen hoogwaardige elektrische voertuigen te leveren, maar ook om een naadloze overgang naar elektrificatie aan haar klanten te verzekeren. Om deze reden heeft Daimler Truck besloten om laadinfrastructuur te installeren op haar eigen locatie bij TruckStore, Sint-Pieters-Leeuw. Deze investering is gericht op het opdoen van waardevolle praktijkervaring met het proces van de installatie van een volledige laadinfrastructuur. Zo wil de organisatie haar eigen expertise en operationele efficiëntie versterken.

Inleiding. De beslissing om een eigen laadinfrastructuur op te zetten op haar locatie komt voort uit verschillende strategische overwegingen. Allereerst speelt het democenter een cruciale rol in het demonstreren van de nieuwste technologieën en innovaties aan potentiële en bestaande klanten. Het is essentieel dat de demovoertuigen die hier worden gepresenteerd, adequaat kunnen worden opgeladen tussen klantentesten door. Door te investeren in een eigen laadpark wordt gegarandeerd dat deze voertuigen te allen tijde operationeel en klaar voor gebruik zijn. Daarnaast was er het doel om praktijkervaring op te doen inzake het proces om laadinfrastructuur aan te vragen en te installeren. Hierdoor werd inzicht verworven in aspecten als timing, benodigde middelen en eventuele uitdagingen die zich kunnen voordoen tijdens dit proces. Deze ervaring stelt Daimler Truck BeLux in staat om de klanten beter te begeleiden en te ondersteunen bij het voldoen aan alle randvoorwaarden voor een batterij-elektrisch wagenpark.  Bovendien biedt het eigen laadpark een ideale locatie voor dealers om potentiële klanten te ontvangen en te laten zien wat er mogelijk is op het gebied van elektrische mobiliteit.

Van Aanvraag tot Zero Emission

Het proces van het installeren van laadinfrastructuur op de locatie van Daimler Truck BeLux heeft verschillende aandachtspunten met zich meegebracht, waarvan sommige niet vooraf waren voorzien. Een van de belangrijkste bevindingen was de noodzaak van een hoogspanningscabine om de benodigde hoogvoltconnectie te leveren, die een capaciteit van 1 megawatt vereist. Helaas was deze capaciteit niet direct beschikbaar, waardoor het noodzakelijk was om een hoogspanningscabine te plaatsen met een transformator. Het verkrijgen van de benodigde bouwvergunning voor deze cabine was een proces dat zorgvuldig moest worden doorlopen.

Na uitgebreid overleg met de gemeente werd de aanvraag voor de bouwvergunning ingediend, waarbij consultants en het bouwbedrijf elk ook hun rol speelden. Het aanvragen van de vergunning brengt echter veel vragen met zich mee, die zorgvuldig moeten worden beantwoord voordat de goedkeuring kan worden verkregen. Dit resulteerde in een aanzienlijke vertraging, met een verwachte goedkeuring van de vergunning tegen augustus 2024, acht maanden na het indienen van de aanvraag.

Nadat de vergunning is goedgekeurd, kunnen de transformator en de laadpalen worden besteld. Echter, vanwege lange levertermijnen wordt verwacht dat de levering pas eind 2024 zal plaatsvinden. Dit betekent dat het hele proces, vanaf het begin tot de uiteindelijke levering van de laadinfrastructuur, maar liefst twee jaar zal duren. Deze bevindingen benadrukken de complexiteit en de uitdagingen die gepaard gaan met het implementeren van grootschalige laadinfrastructuur, en illustreren de noodzaak van een zorgvuldige planning en samenwerking om een succesvolle transitie naar elektrische mobiliteit te garanderen.

Er werd ook besloten om de laadinfrastructuur semi-publiek te maken. Dit wil zeggen dat deze 10 uur per dag toegankelijk zal zijn voor derden. Hierdoor kan je (in Vlaanderen) aanspraak maken op subsidies. In tweede instantie zal de installatie van zonnepanelen voor het opwekken van eigen energie worden bekeken. Deze twee maatregelen kunnen de investering financieel aantrekkelijker maken.

Conclusie laadinfrastructuur

In het licht van deze inzichten benadrukt Daimler Truck BeLux het belang van tijdige actie met betrekking tot het aanvragen van de benodigde infrastructuur bij de netbeheerder. Het is essentieel om te verzekeren dat er voldoende capaciteit beschikbaar is om de laadinfrastructuur te ondersteunen. Indien dit niet het geval is, kan het nodig zijn om uitbreidingen te plannen, maar dit kan een langdurig proces zijn dat mogelijk nog meer tijd in beslag neemt. In dergelijke gevallen moeten alternatieve oplossingen worden overwogen, zoals het gebruik van mobiele batterijsystemen, het laden bij klanten of op andere locaties, of zelfs het gebruik van publieke laadinfrastructuur, hoewel dit laatste vaak duurder kan zijn.

Daarnaast is het van cruciaal belang om bij het plannen van de laders op het terrein rekening te houden met specifieke vereisten voor vrachtwagens. Terwijl installateurs doorgaans al wat ervaring hebben met het installeren van laadinfrastructuur voor personenwagens, is er vaak minder ervaring met betrekking tot vrachtwagens. Het is daarom noodzakelijk om voldoende ruimte te voorzien voor manoeuvreren, rekening te houden met draaicirkels en de hoogtes van eventuele overkappingen te evalueren. Door deze factoren te overwegen en tijdig actie te ondernemen, kunnen potentiële obstakels worden vermeden en kan een soepele implementatie van de laadinfrastructuur worden gewaarborgd.

Daimler Truck BeLux blijft zich inzetten om haar klanten hierin te ondersteunen, en biedt advies en begeleiding via het eConsultingteam. Lees meer over eConsulting .

Uitbreiding demovloot Daimler Truck BeLux

Daimler Truck’s demovloot biedt een diverse selectie van elektrische vrachtwagens om de veelzijdigheid en prestaties van deze voertuigen te demonstreren. Momenteel bestaat de vloot uit verschillende modellen, waaronder de eActros 400 met koelopbouw, de eActros 300 met schuifzeil en laadklep, de eActros 400 met haakarmsysteem, en de eActros 300 trekker met een treingewicht van 40 ton.

In de nabije toekomst staat de uitbreiding van deze demovloot gepland, met onder meer de introductie van een eActros 300 trekker met een treingewicht van 44 ton en 12t schoteldruk bij een MTM van 20t, verwacht in juli. Ook wordt er tegen het einde van het jaar een eEconic toegevoegd, voorzien van een huisvuilopbouw.

Voor 2025 staan er verdere uitbreidingen gepland, met de lancering van de eActros 600. Begin volgend jaar zullen twee trekkers worden geïntroduceerd, gevolgd door een bakwagen in de tweede helft van 2025. Bovendien zal elke concessie zijn eigen eActros 600 demotrekker hebben.

Het gebruik van de demovloot wordt zorgvuldig gecoördineerd in samenwerking met het eConsulting-team van Daimler Truck BeLux. Voor elke aanvraag via een concessie wordt er overlegd of er voldoende laadmogelijkheden zijn en indien nodig kan er een mobiele lader van instelbaar 20 kilowatt (CEE stekker 400V / 32Ampère) of  40 kilowatt (CEE Stekker 400V / 63Ampère) ter beschikking worden gesteld. Mocht dit niet mogelijk zijn, worden alternatieve laadopties besproken, zoals publiek laden. Bovendien krijgen chauffeurs een uitgebreide training over het laden van het voertuig, het rijden met een batterij-elektrisch voertuig, en de verschillende veiligheidssystemen. Deze training is essentieel om het maximale uit de voertuigen te halen, waarbij het rijbereik aanzienlijk kan worden verlengd door recuperatie tijdens het rijden.

Om de demovoertuigen (eActros 600) duidelijk te identificeren, zullen alle eActros 600 trucks uniforme striping krijgen die door heel Europa herkenbaar is.

Vanaf september dit jaar zal bovendien het prototype van de eActros 600 al worden ingezet in België voor een select aantal klanten, waarbij België een van de vier landen in Europa is die deze primeur krijgt. Dit stelt klanten in staat om de innovatieve technologie van de eActros 600 te ervaren en feedback te geven voordat deze op grotere schaal wordt uitgerold.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details