Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Nieuws

‘Draadloos bestuurde vrachtauto is realiteit’

Tele-Radio-solution-for-Volvo-remote-control-with-Exster-mobile
External steering interface (Exster) op een Volvo.

Tekst | Armand Landman

Beeld | Tele Radio

25 mei 2022 Leestijd 2 minuten

Deel dit artikel

Voor chauffeurs van zware voertuigen is radiografische afstandsbesturing werkelijkheid geworden. Handig en veilig in kleine ruimtes met beperkt zicht. Tele Radio maakt dankzij een maatwerkzender – zonder de veiligheid in gevaar te brengen – kinderspel van de besturing buiten de cabine.

De toepassingen van draadloze bedieningen breiden zich steeds verder uit. Tele Radio is toonaangevend op het gebied van het ontwikkelen, fabriceren en verkopen van deze systemen voor de industrie. Zo werkt Tele Radio al sinds 2019 samen met diverse Volvo vestigingen voor de geavanceerde radiografische besturing van vrachtwagens met een external steering interface (Exster). Er zijn al succesvolle, operationele systemen in Scandinavië en Spanje.

Het Tele Radio PUMA systeem.

Voor de besturing wordt gebruik gemaakt van het Tele Radio PUMA systeem, dat volledig compatibel is met de Volvo Exster interface. De ontvanger is direct verbonden met de BB-CAN van de vrachtwagen waardoor de installatie eenvoudig is en met gebruikmaking van zo min mogelijk componenten. De chauffeur kan zijn vrachtwagen buiten de cabine, op afstand besturen. Dat zorgt voor flexibiliteit, overzicht en dus veiligheid. De afstandsbediening is ook efficiënt omdat één persoon nu het werk van twee personen kan uitvoeren. 

De Tele Radio PUMA is overigens voor ieder soort motorvoertuig te programmeren. Een vrachtwagen kan ermee voor- en achteruitrijden tot 10 km/u, stoppen, starten en draaien. Alle in de truck ingebouwde veiligheidssystemen blijven functioneren. Het is zelfs ook mogelijk om de besturing van de opbouwkraan te programmeren. Ook veel andere vrachtwagenfabrikanten werken aan interfaces voor externe besturing. Tele Radio werkt nauw met ze samen om snel op deze trend in te kunnen spelen.     

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Olivia Castelein

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details