Elektrische minigraafmachine
01:04
07-05-2019

Elektrische minigraafmachine van Komatsu gepresenteerd op de Bauma 2019

Komatsu Ltd. heeft een elektrische minigraafmachine ontwikkeld die de trend zet voor de nieuwe generatie bouwmachines en heeft deze gepresenteerd op de Bauma 2019.

Dit industrienormbepalende model maakt gebruik van Komatsu’s opgebouwde technologische ervaring in hybride bouwmachines en elektrische vorkheftrucks. Dankzij een nieuwe, in eigen huis ontwikkelde lader, een hoogspanningsomvormer en verschillende andere componenten, zorgt het voor graafresultaten die vergelijkbaar zijn met die van het interne verbrandingsmodel met hetzelfde vermogen, maar dan met nul uitlaatgassen en veel minder geluidshinder. Deze machine is zowel milieu- als mensvriendelijk. Komatsu ziet tal van toepassingen voor deze machine, waaronder bouwwerkzaamheden in de buurt van ziekenhuizen, scholen of woonwijken, waar aannemers extra letten op de uitlaatgassen en geluidsoverlast tijdens hun werkzaamheden, en ook in tunnels of gebouwen.

De nieuwe elektrische minigraafmachine is uitgerust met de gemakkelijk te onderhouden accu die ook gebruikt wordt bij de populaire FE-serie elektrische vorkheftrucks van Komatsu. Als deze volledig opgeladen is, kan er twee tot zes uur* mee gewerkt worden. De accu laadt ook sneller op, bijvoorbeeld tijdens de middagpauze, waardoor het meer uren inzetbaar is. De machine houdt in realtime het stroomverbruik en de laadstatus bij op het ingebouwde monitorpaneel. Via KOMTRAX kan deze informatie ook op afstand bekeken worden evenals de locatie van de machine en de werkomstandigheden.

Aangezien alle hoogspanningscomponenten aan de achterkant van de minigraafmachine gemonteerd zijn, hoeven de machinisten deze niet aan te raken bij de dagelijkse controle voor ze aan het werk gaan, wat ten goede komt aan de veiligheid en het onderhoudsgemak.

Komatsu is dit model reeds aan het testen op werkplaatsen van klanten zodat het zo snel mogelijk geïntroduceerd kan worden.

*Aantal werkuren verschilt afhankelijk van de werkplaats en werkomstandigheden van de machine.

 EenheidSpecificaties
Bakcapaciteitm30,09
Afmetingen (voor transport)

 

Lengtemm4.950
Breedtemm1.740
Hoogtemm2.570
Zwenkradius achterzijdemm1.420
Gewicht machinekg4.730
MotorvermogenkW18,2
AccucapaciteitkWh36

 * Deze informatie is actueel op het moment van verspreiding en kan wijzigen zonder voorafgaande kennisgeving.

Bouwmat partners

Artikel Linde Motrac vakblad België BouwmatWV 6