Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Pulvi heeft een nieuw systeem ontwikkeld waarbij het kanaalwater kan capteren en inzetten voor stofbeheersing.

Goede stofbeheersing is een noodzaak

Te veel water kan het productieproces en de kostprijs beïnvloeden, te weinig verneveling kan dan weer leiden tot overlast. Om steeds efficiënter te werk te kunnen gaan, is het gepatenteerde stofvernevelingssysteem van Pulvi blijvend in ontwikkeling. Het bedrijf voegt ook nieuwe technieken toe om bouw- en sloopbedrijven een totaalconcept op maat van hun activiteiten te kunnen bezorgen.

Windzifters zitten klassiek geïntegreerd op machines om stof af te zuigen. Pulvi heeft deze technologie toegepast op een aanhangwagen, in combinatie met een container.

Een goede stofbeheersing is een absolute noodzaak voor de gezondheid en veiligheid van zowel werknemers als buurtbewoners. Met dit in het achterhoofd ging Davy De Baere een aantal jaar geleden aan de slag om een ingenieus nieuw vernevelingssysteem te ontwikkelen. Het uitgangspunt? Het reduceren van de stoffractie in de lucht met minder energie en waterverbruik dan klassieke systemen. Een missie waarin hij slaagde maar die nog niet is afgerond. “We hebben niet stilgezeten de afgelopen maanden, maar zijn achter de schermen en op het terrein blijven werken rond deze stofproblematiek. Zo hebben we bijvoorbeeld onze mistlijnen verder verfijnd en de sturing van de pompinstallaties aangepast, zodat er nog doeltreffender kan worden verneveld met nog minder water. Daarnaast kan de bediening van de mistlijn nu ook via afstandsbediening gebeuren, waarmee we tegemoetkomen aan de vraag van de markt”, aldus Davy De Baere.

Captatie van kanaalwater

Elke liter water kost geld. Bedrijven kijken dan ook naar regenwater voor verneveling om te besparen op de kosten. Davy De Baere: “Maar regenwater kan niet eindeloos gebufferd worden. Daarom hebben we een nieuw systeem ontwikkeld waarbij we kanaalwater kunnen capteren en inzetten voor stofbeheersing. Dat doen we door te werken met een uitgebreide voorfiltering, zodat het systeem een onderhoudsarme werking kent. Eenmaal reinigen per jaar volstaat om weer ongestoord aan de slag te gaan en blijven. We voegden aan het pompsysteem ook een teller toe, zodat er perfect gecontroleerd en gemeten kan worden hoeveel kanaalwater er precies gebruikt wordt om onder de wettelijke limieten te blijven. Met deze innovatie kunnen bedrijven weer verder besparen op hun waterfactuur maar ook milieubewuster omgaan met water. We hebben al enkele mooie realisaties op ons palmares die dat bewijzen.” 

Door de integratie van een teller toe, kan er perfect gecontroleerd en gemeten worden hoeveel kanaalwater er precies gebruikt wordt om onder de wettelijke limieten te blijven.

Meest efficiënte oplossing

Davy De Baere merkt dat de vraag naar stofnetten toeneemt. “Ze kunnen zorgen voor een grote opvang van stof en creëren een windarme zone. Belangrijk want de inspecties rond stof worden frequenter en strenger om misbruik tegen te gaan. Bedrijven zijn verplicht om stofbeheersingsplannen op te maken om aan te tonen hoe ze de overlast tot een minimum beperkt zullen houden. Omdat wij het volledige pakket van diensten rond stofbeheersing kunnen aanbieden, hebben we een grote expertise opgebouwd rond die problematiek die we ook ten dienste van klanten stellen. Wij kunnen alles in kaart brengen: wat zijn de grootste risicozones? Wat is de meest efficiënte totaaloplossing in functie van het product, het terrein of de activiteit? Waar plaatsen we verneveling? Waar zullen netten beter dienen? Zo kunnen we ook helpen om stofbeheersingsplannen op te maken.”

Shelters zijn dakconstructies of overkappingen die kunnen gebruikt worden om ervoor te zorgen dat producten niet vervliegen.

Droge producten en stofvrije omgeving

Twee andere nieuwigheden bij Pulvi zijn shelters en windzifters. “Shelters zijn eigenlijk dakconstructies of overkappingen die kunnen gebruikt worden om enerzijds producten droog te houden, maar er anderzijds ook voor te zorgen dat ze niet vervliegen. We kunnen ze bouwen op zeecontainers, betonblokken, of vrijstaand. De afmetingen kunnen volledig aangepast worden aan de behoefte op het terrein. Windzifters zitten dan weer klassiek geïntegreerd op machines om stof af te zuigen. We hebben deze technologie toegepast op een aanhangwagen, in combinatie met een container. Zo krijg je een mobiele oplossing om rond machines alles te reinigen. Dit gebeurt nu nog met schop en borstel. Met deze innovatie kan er dus weer een pak sneller gewerkt worden”, besluit DavyDe Baere.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details