Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Historische dag – De 750.000ste graaflaadcombinatie rolt van JCB productielijn

Historische dag – De 750.000ste graaflaadcombinatie rolt van JCB productielijn

JCB vierde vandaag een unieke mijlpaal met de 750.000ste graaflaadcombinatie die van de productieband rolde.

Dit gebeurde in de fabriek van het bedrijf in Rocester, Staffordshire – eveneens de locatie waar bijna 70 jaar geleden de eerste JCB graaflaadcombinatie werd vervaardigd.

In 1953 bedacht Joseph Cyril Bamford CBE, de oprichter van JCB, het idee van de JCB graaflaadcombinatie. Voor het eerst in de geschiedenis werd er een machine gecreëerd die een lader aan de voorzijde combineerde met een graafinstallatie aan de achterzijde. In het daaropvolgende productiejaar werden slechts 35 machines geproduceerd en het duurde meer dan 20 jaar voordat de eerste 50.000 werden gemaakt. JCB produceert nu graaflaadcombinaties in het VK, India, Brazilië en de VS.

JCB-voorzitter Lord Bamford zei vandaag: “Het kijken naar de productie van de eerste graaflaadcombinaties behoren tot mijn vroegste jeugdherinneringen. Het is ongelooflijk dat we er nu 750.000 hebben geproduceerd.

“Wat nog ongelofelijker is, is dat de graaflaadcombinatie bijna zeven decennia later nog steeds een populaire machine is. Dit bewijst de veelzijdigheid van de graaflaadcombinatie en zijn populariteit die in de toekomst zeker zal blijven groeien.”

Het 750.000ste model is een speciale editie van de nieuwste 3CX graaflaadcombinatie van JCB, met een unieke kleurstelling en uitgebreide specificatie.

Ondanks zijn volwassenheid blijft de graaflaadcombinatie enorm populair in de verkoopaantallen van bouwmachines wereldwijd- ondanks dat ook nieuwe en concurrerende producten de afgelopen 67 jaar zijn geëvolueerd. De iconische graaflaadcombinatie van JCB domineert dan ook al 19 opeenvolgende jaren de markt die het heeft gecreëerd.

De eerste graaflaadcombinatie van het bedrijf was de JCB Mark I en het concept veranderde letterlijk de wereld omdat het vele manuele taken mechaniseerde. Het product ontwikkelde zich snel met de lancering van de Hydra-Digga in 1956. Beide machines waren blauw en rood gekleurd. Het was pas in 1960, met het uitbrengen van de zwaardere en krachtigere JCB 4, dat de kenmerkende gele JCB-branding zijn intrede maakte.

In 1961 ging de JCB 3 in productie, gevolgd door de JCB 3C in 1963 en de JCB 3CII in 1967 – een model dat de daaropvolgende 13 jaar in productie bleef.

1980 was een echt keerpunt met de investering van £24 miljoen in de ontwikkeling van de technologisch geavanceerde JCB 3CX – een wereldwijd icoon en de daadwerkelijke stimulans voor de groei van verkopen van de JCB-graaflaadcombinatie.

De huidige generatie graaflaadcombinaties voorzien van automatische afstempeling op ongelijke grond, een Smooth Ride-lastcompensatiesysteem dat de schokken in het laadframe dempt en de lading beter vasthoudt tijdens transport en een TorqueLock-functie die het brandstofverbruik op de weg tot 25% vermindert.

In december 2012 vierde JCB nog de productie van zijn 500.000ste 5CX, de krachtigste graaflaadcombinatie die JCB ooit heeft gemaakt.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details