Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Innovatieve kunststof hijskabel is primeur

Innovatieve kunststof hijskabel is primeur

Als exclusief invoerder van Liebherr torenkranen liep men bij Van der Spek Ternat met grote interesse rond op de bauma-stand van de Duitse kranenbouwer. Enerzijds vanwege de jongste telg in de vernieuwde EC-B familie, de Liebherr 340 EC-B flat top kraan, anderzijds vanwege de primeur van soLITE, de innovatieve hijskabel van kunstvezel.

De soLITE hijskabel is een unicum in de torenkraanwereld. De ontwikkeling ervan heeft vele jaren geduurd, mede vanwege de intensieve testperiode onder allerlei omstandigheden in de Liebherr fabriek in Biberach. Maar nu is het dan zover. Op materieelvakbeurs bauma werd de bijzondere hijskabel officieel gepresenteerd aan het vakpubliek. Hij wordt gemaakt van kunstvezel met een zeer hoge treksterkte. Liebherr en de Oostenrijkse kabelfabrikant Teufelberger vormden daarvoor jarenlang een ontwikkelteam. 

Veel lichter dan staal
De voordelen van kunststof ten opzichte van staal zijn groot. Zo wordt een minimaal vier keer langere levensduur gemeld. Nog belangrijk is dat het eigen gewicht van kabel plus hijsblok met haak met honderden kilo’s omlaag gaat. De kunststof kabel weegt namelijk maar een vijfde van de gebruikelijke stalen variant. Daardoor kan de nuttige last tot 20 procent hoger worden. Andere aantrekkelijke punten van kunststof zijn het gemakkelijker opwinden en de lagere vervuilingsgraad door het ontbreken van smering. Logisch dat het zeer druk was in de door Liebherr speciaal voor soLITE ingerichte beursstand.

soLITE

De van kunstvezel gemaakte hijskabel is een unicum in de torenkraanwereld.

Nieuwe EC-B familie
Tijdens bauma werd ook de vernieuwde EC-B familie flat top kranen gepresenteerd. Van de negen eerstelingen worden er vier in de 10- en 12-tons klasse uitgevoerd met de kunststof hijskabel soLITE. Ze krijgen de toevoeging ‘fibre’. Andere vernieuwing bij de EC-B series is de gerestylede en grotere LiCAB cabine met veel meer uitzicht rondom. In de cabine zien we een touchscreen, is de verwarming verbeterd, de stoel uitgebreid verstelbaar en zijn compleet nieuwe joysticks gemonteerd. Als tastbaar voorbeeld stond de nieuwe 340 EC-B op de Liebherr-stand. Hij is sinds bauma leverbaar in twee capaciteiten: 12 en 16 ton, en in beide gevallen als Litronic uitvoering. De nieuwe EC-B serie omvat kranen met hijsvermogens tussen 6 en 16 ton en een grote reikwijdte. De 125 EC-B 6 haalt al 58 meter, terwijl de twee grootste kranen in de serie, de 340 EC-B 12 en de 370 EC-B 12 Fibre, zelfs 78 meter halen.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details