Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Internationale speler bestaat 25 jaar
Tobroco-Giant brengt in februari de 2,3-tons G2300 X-Tra HD op de markt met 2.260 kg kiplast. Later dit jaar volgt een Tele-versie als onderdeel van vijf nieuwe telescoopladers.

Internationale speler bestaat 25 jaar

Wat in 1996 startte met sierhekwerken en bemesters is door de productie van Giant machines uitgegroeid tot een internationale speler met drie eigen vestigingen en de ambitie om in de komende jaren flink te groeien.

Tobroco, wat staat voor Toine Brock Constructie, richtte zich in de beginjaren vooral op bemesters, die tevens werden geëxporteerd binnen Europa. Totdat begin 2001 de veeziekte mond-en-klauwzeer uitbrak en de productie volledig stil viel. Zoals het een echte ondernemer betaamd, werd er meteen nagedacht over een oplossing. Door zijn agrarische achtergrond wist Toine dat bedrijven in de buurt een multifunctionele werktuigdrager konden gebruiken om het werk efficiënter uit te voeren. Het idee voor de Giant wiellader was geboren.

Het nieuwe hoogbouwmagazijn, dat sinds september in gebruik is, vormt een cruciaal onderdeel binnen de groeistrategie.

Grote mier

Directeur-eigenaar Toine Brock: “De naam Giant werd met een reden gekozen. Het is de afkorting van Gigantic Ant, een verwijzing naar ijverige miertjes die wel vijftig keer hun eigen gewicht kunnen tillen. Een eigenschap die terug komt bij machines van Giant.” Met de feedback van klanten werd de kniklader in het eerste jaar verder geperfectioneerd. Spoedig volgde interesse vanuit het buitenland. Brdr Sørensen is er als importeur voor Denemarken en Zweden vanaf het begin al bij en Firma Beel volgde snel daarna als verdeler voor België.

In 2014 bouwde Tobroco-Giant de 10.000ste machine. Een mijlpaal waar het bedrijf 13 jaar over deed. Vier jaar terug, in februari 2017, leverde Toine Brock op feestelijke wijze de 15.000ste Giant af aan Karel Beel van Firma Beel. Daarna is het snel gegaan, want eind 2018 stond de teller reeds op 20.000 en vorig jaar rolde in het Brabantse Oisterwijk de 25.000ste machine van de band. Dit heeft alles te maken met de snelle groei in het buitenland. Giant modellen worden inmiddels verkocht door ruim 750 dealers in 61 landen.

De constructeur heeft volop (ver)bouwplannen. Zo is in januari gestart met de bouw van een hal van 6.000 m² voor de assemblage van frames.

Eerste stappen

Recent zijn tevens de eerste stappen gezet op het Afrikaanse continent met een dealer in Zuid-Afrika. “Een belangrijke zet was de opening van een eigen verkoop- en servicekantoor in Amerika in 2016”, weet Frans van Asseldonk, Manager Verkoop & Marketing. “Steeds meer bedrijven in de VS en Canada kiezen voor een compacte wiellader vanwege het comfort en bedieningsgemak. Doordat de machines zo populair zijn is het dealernetwerk in Noord-Amerika binnen enkele jaren gegroeid naar 95 en dit aantal zal nog verder stijgen.”

De internationale expansie en een continue uitbreiding van het productgamma zorgen ervoor dat de Nederlandse fabrikant ook in letterlijke zin steeds verder groeit. Met een doelstelling van 9.500 machines in 2025 is extra bedrijfsruimte nodig om de productie te verhogen en de kwaliteit te blijven waarborgen. Daarom heeft Tobroco-Giant vanaf 2018 reeds 18 miljoen euro geïnvesteerd in verdere uitbreiding. In september werd het nieuwe hoogbouwmagazijn in gebruik genomen en binnenkort wordt de laatste hand gelegd aan nieuwe productielijnen. De productiefaciliteit wordt met 8.000 m² vergroot tot in totaal 30.000 m².

De D261 was in 2001 de allereerste Giant wiellader die het levenslicht zag.

Verdere plannen

Die uitbreiding is nog onvoldoende om ook de komende jaren door te kunnen groeien, laat Toine Brock weten. “Daarom zal de bedrijfsoppervlakte worden verdubbeld. In januari is gestart met de bouw van een hal van 6.000 m² voor de assemblage van frames. Op het dak kunnen straks auto’s parkeren. Eind dit jaar wordt een multifunctioneel gebouw geopend dat dienst zal doen als showroom en experience center, maar tevens dient voor de bouw van specials, productontwikkeling en als trainingslocatie. Hiervoor is een terrein van 25.000 m² aangekocht.”

Verder ligt er een plan voor de bouw van een nieuwe opslaghal van 2.500 m² in 2022. Behalve in Nederland wordt ook bij de vestiging van Tobroco-Giant in Hongarije, waar het las- en constructiewerk voor machines en aanbouwdelen plaatsvindt en circa honderd man personeel werkt, de komende periode gewerkt aan uitbreiding. Nabij de fabriek verrijst op een terrein van 18.000 m² een nieuwe bedrijfshal met kantoren.

Op termijn moet van elke serie ook een elektrische variant beschikbaar zijn. Na de G2200E komt nu eerst de 2,5-tons G2500E (X-Tra) met batterijpakket.

Blijven innoveren

Een ander speerpunt van de producent is het brede portfolio van 30 machines tussen 750 en 6.000 kg en ruim 200 verschillende aanbouwdelen. Toine Brock: “Het aantal modellen zal in de toekomst flink toenemen met de introductie van nieuwe typen. Daarnaast wordt het aanbod van accu aangedreven Giants de komende jaren verder uitgebreid om klanten zowel een dieselvariant als elektrisch alternatief van hetzelfde model aan te bieden.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details