Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Katoen Natie legt LNG-trekkers van Volvo Trucks in voor zwaar vervoer in steden

Katoen Natie legt LNG-trekkers van Volvo Trucks in voor zwaar vervoer in steden

Katoen Natie heeft een eerste FH-trekker op LNG in gebruik genomen. Die pendelt tussen fabrieken gelegen in stadscentra in Oost-Vlaanderen en de haven van Antwerpen. De drijfveer voor deze investering is niet enkel de reductie van de CO2-emissies, maar ook de vermindering van lawaai en fijnstof.

“De Volvo FH LNG zorgt voor 20% minder CO2-uitstoot tegenover een dieselversie. Voor veel transportbedrijven die hun koolstofvoetafdruk willen verminderen is dat een argument om over te schakelen op LNG. Bij Katoen Natie speelden nog twee andere milieuaspecten mee. Deze schone vrachtwagen zorgt ook voor 95% minder uitstoot van fijnstof vergeleken met dieselvrachtwagens en ze zijn aanzienlijk stiller”, zegt Pieter Thienpont, Sales Manager bij Volvo Truck Center Belgium.

“Dat zijn inderdaad twee belangrijke factoren die meespeelden in onze beslissing om drie FH’s op LNG te bestellen. Een eerste exemplaar is onlangs in gebruik genomen en twee andere volgen eind september. Deze investering kadert in een proefproject om de milieu-impact van onze transporten in stadscentra te verminderen”, zegt Patrik Naenen, Business Unit Manager ‘General Cargo & Commodities’, die ook de transportdivisie van de groep Katoen Natie omvat.

Hinder voor buurtbewoners verminderen
“Om historische redenen zijn er nog veel fabrieken en productiecentra binnen stedelijke agglomeraties gevestigd. Een goed voorbeeld zijn de brouwerijen die vaak in het stadscentrum zijn gelegen. Hun bevoorrading en de uitgaande transporten van de producten gebeurt meestal met zware vrachtwagens. Buurtbewoners kunnen daar last van ondervinden. Door trucks op LNG in te zetten, willen we de hinder verminderen”, legt hij uit.

“Wij hebben een hele reeks klanten met een fabriek midden in de stad voor wie we de overzeese export via de haven van Antwerpen organiseren. We moeten dus zware vrachtwagens inzetten om de producten te komen ophalen. Elektrische bakwagens komen stilaan op de markt, maar elektrische trekkers zijn nog niet voorhanden. Die hebben we nodig, omdat trekker-opleggercombinaties de vereiste flexibiliteit en capaciteit bieden. Daarom starten we in Oost-Vlaanderen met een proef om dieseltrucks uit het stadscentrum te bannen en ze te vervangen door trucks op LNG. Hiermee willen we de lawaaihinder beperken en de fijnstofemissies drastisch verminderen”, benadrukt Patrik Naenen.

450 trucks
De Antwerpse groep Katoen Natie biedt ‘value added’ logistieke diensten aan in dertig landen en telt meer dan 13.000 werknemers. De transportdivisie, die in België beschikt over zo’n 450 trucks, werkt niet voor derden maar focust op transporten die altijd passen binnen de logistieke keten van de groep. Ze hebben dus altijd een vestiging van Katoen Natie als begin- of eindbestemming.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details