Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Kleine graafmachines met de allures van grote

Kleine graafmachines met de allures van grote

De Britse specialist in werfmachines, JCB, vernieuwt zijn lijn van compacte graafmachines en introduceert een interessant duo 2,5-tonsmodellen: de 25Z-1 en de 26C-1. Naast hun voorgangers zijn deze minigravers onderhoudsvriendelijker, ergonomischer en veiliger. We delven alvast even in hun nieuwe kenmerken. 

De nieuwe minigravers van JCB zijn geen aanvullende modellen, maar nemen de plaats in van respectievelijk de 8025 ZTS en de 8026 CTS. Met een gewicht van 2.550 kilo voor de 25Z-1 en 2.675 kilo voor de 26C-1, en een breedte van slechts 1.500 mm (optioneel 1.550 millimeter op 300mm-rupsen in plaats van standaard 250 mm), zijn deze gravers gemakkelijk te vervoeren achter een busje of een 4×4 op een 3,5-tonsaanhanger. Ze zijn dus ideaal voor verplaatsingen tussen werkterreinen waarbij weinig tijd te verliezen valt. Voor een veilig transport zijn ze uitgerust met negen bevestigingspunten, wat schade aan de rubberen rupsen door kettingen of riemen verijdelt.

De vormgeving en de stijl van de twee minigraafmachines is geïnspireerd op de modellen boven 3,5 ton, ofwel JCB’s ‘nieuwste generatie’, met stevige stalen carrosserieën op een herontworpen H-profiel en gietijzeren contragewichten voor een optimale duurzaamheid. De cabineconstructie is overigens dezelfde als bij de grotere telgen uit de familie, met vlak glas en stalen panelen, en de deur is zo ontworpen dat deze binnen het profiel van het contragewicht valt om beschadigingen tijdens het draaien te voorkomen.

Het hydraulische systeem kan het volle vermogen van de motor aanspreken.

Feedback van klanten

JCB heeft de modellen ontwikkeld op basis van vijf pijlers: comfort, bedieningsgemak, betrouwbaarheid, onderhoudsvriendelijkheid en prestaties. Er werd zelfs een beroep gedaan op een pool van geselecteerde klanten die prototypes mochten uittesten om vervolgens via feedback de productieversie zo dicht mogelijk te doen aanleunen bij hun specifieke wensen en noden. 

Dat heeft onder meer tot een superieur comfort geleid. JCB rust het tweetal namelijk standaard uit met niet alleen een geveerde stoel in een eersteklasbekleding, maar ook een multifunctioneel scherm van 10 centimeter waarop de kraanbediener het toerental, de koelvloeistofmeter en de verbruiksmeter kan aflezen. Ook een usb- en 12-voltaansluiting en verstelbare polssteunen zijn inbegrepen, terwijl een automatische klimaatregeling optioneel verkrijgbaar is.

Zowel de JCB 25Z-1 als de 26C-1 zijn door hun afmetingen en gewicht geknipt voor trailervervoer.

Bediening al rijdend

Als binnendraaier voelt de 25 Z-1 zich vooral in zijn element in de kleinere ruimtes en geniet het voordeel daar zonder uitzwaai zijn graaf- en hefwerk te verrichten. Zijn maximale graafdiepte is nochtans niet min en bedraagt 2,82 meter. Uitgerust met een conventionele zwenkstraal doet de 26C-1 er nog een schepje bovenop en kan tot 3,03 meter delven. Door de met grafiet geïmpregneerde bussen kunnen deze minigravers zelfs de langste smeerintervallen in hun klasse voorleggen: 500 uur. Dat scheelt niet alleen in kosten, maar ook in tijd.

Beide minigravers, leverbaar met zowel canopy als ROPS/TOPS-cabine, worden aangedreven door dezelfde 18,4 kW (24,7 pk) sterke dieselmotor van Kohler. Een krachtbron die haar prestaties ook proper aflevert, want deze voldoet aan de Stage V/Tier 4 Final-norm zonder roetfilter of andere uitlaatgasnabehandeling. Bovendien heeft JCB het dieselblok 5% zuiniger gemaakt.  

Door een nieuw type elektroproportionele en lastafhankelijke pomp kan het makkelijk bereikbare hydraulische systeem al het vermogen van deze motor aanspreken, wat de werking danig versoepelt. De multifunctionele hydraulica is ook al rijdende te bedienen, wat een niet te verwaarlozen pluspunt is. Verder is een dubbelwerkend hulpcircuit met hoog debiet standaard. Het levert 48 liter per minuut voor een groot aantal toebehoren. Als optie is een dubbelwerkend circuit met laag debiet verkrijgbaar, dat 25 liter per minuut levert. De operator kan de stromingsmodi (hoog en laag) selecteren waarbij 0 tot 100% van het beschikbare hydraulische debiet wordt gebruikt. 

De nieuwe display van 10 centimeter toont o.a. het verbruik en het toerental.

Extra veilig

Om onbedoelde werking van de graafarm te verhinderen, zijn de 25Z-1 en de 26C-1 uitgerust met het veiligheidssysteem 2GO van JCB. Door een schakelaar op het hoofdbedieningspaneel te manipuleren, is de operator genoodzaakt een tweede bevestiging te geven. Deze zorgt ervoor dat als de servohendels per ongeluk worden bewogen terwijl de machinist in de stoel gaat zitten, er geen kans is dat het werkgedeelte van de machine actief wordt. Een follow-me-homeverlichting met leds, die drie minuten blijft branden nadat de machine is afgelegd, zorgt er ten slotte voor dat de machinist in alle veiligheid zijn werkplek kan verlaten. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details