Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Kleur bekennen bij Vandaele Rental: de Green Box van Near Grid Solutions
De allereerste Green Box bewijst via Vandaele Rental sinds juni 2021 zijn waarde.

Kleur bekennen bij Vandaele Rental: de Green Box van Near Grid Solutions

Melanie Ciers is eind juni in blijde verwachting van de eerste Green Box die via Vandaele Rental op een werf geplaatst zal worden. Het is een nieuwe mijlpaal. Zowel voor het verhuurbedrijf als voor de klanten die de stevige werfbatterij straks gebruiken. En tegelijk is het een volgende stap in een logische evolutie.  

“Een evolutie waar ook wij moeten aan wennen, hoor. Zoals veel anderen keken we bij Vandaele Rental nieuwsgierig naar de vergroening van onze sector, maar ook met een beetje gezonde scepsis. Sinds jaar en dag draaien onze machines en stroomgroepen op diesel. Toen we vorig jaar met de 19C-1E de eerste elektrische minigraafmachine aan het Vandaele Rental-gamma toevoegden, was dat zonder grootse verwachtingen of wilde ambities. Het blijkt evenwel een meerwaarde te zijn en steeds vaker wordt er specifiek naar gevraagd. Op heel wat plaatsen begint een elektrische – lees: emissievrije – machine een evidentie te worden. Of zelfs een voorwaarde. Het is netter en stiller en dat zijn natuurlijk positieve kenmerken die men – eenmaal eraan gewoon – niet graag weer laat schieten. Zeker in compacte ruimtes of een stedelijke context.”

Zoals één zwaluw de lente niet maakt, betekent een compacte elektrische graver als de 19C-1E evenwel nog geen radicale omwenteling. De spreidstand in het aanbod van Vandaele Rental is zo breed dat het gamma vooralsnog voor het grootste deel uit ‘gewone’ machines en stroomgroepen op diesel bestaat. “Dat klopt. En aan het andere uiterste heb je dan de grote werven die in grote mate afhankelijk zijn van dieselgeneratoren omdat de netbeheerder niet altijd de nodige stroom kan garanderen. Zeker wanneer je over een aantal torenkranen tegelijk spreekt, met de enorme piekvermogens die ze vragen. In een traditionele opstelling zet je bij elke kraan een individuele stroomgroep om die korte pieken tot 160 kVA op te vangen. Die stroomgroepen draaien het grootste stuk van de dag stationair, of je moet ze telkens aan- en afleggen, er is het bijtanken en onderhouden … Maar tot vandaag was er geen goed alternatief en dan reken je automatisch op wat voorhanden is. Dat verandert nu. Near Grid Solutions uit Lokeren ontwikkelde met de Green Box recent een werfbatterij die daarop een eerste antwoord biedt en Vandaele Rental krijgt de exclusiviteit om die in de verhuur op te nemen.”

“Vanaf twee torenkranen wordt de Green Box kostenefficiënter dan elke brandstofoplossing.”

“De Green Box – beige en grijs van kleur – is een vermogensbooster, een mobiel batterijsysteem waaruit tot drie torenkranen tegelijk hun piekvermogens kunnen halen. Eventueel kan een kleinere stroomroep het opladen garanderen, wat het gebruik en de inzet van de gewone dieselgenerator optimaliseert.”

Groen is goed, maar is groen ook betaalbaar?

“Vanaf twee torenkranen wordt de Green Box kostenefficiënter dan brandstofoplossingen. Ook met de relatief lage dieselprijzen in ons land, inderdaad. Het is evident dat niet elke werf twee torenkranen vraagt, dus voorlopig ligt de focus op specifieke toepassingen en grote projecten. Al lijkt het me niet uitgesloten dat in de toekomst ook andere factoren een rol gaan spelen: opdrachtgevers die zelf groenere eisen stellen of de onmiddellijke omgeving van een werf, waar geluid en vooral emissie een rol kunnen spelen. De Green Box is geen kleintje, nee (glimlacht). Near Grid Solutions legt bovendien de nadruk op veiligheid, monitoring, het optimaliseren van energieverbruik, stabiliteit en efficiëntie. Het vraagt dus een beetje kennis van zaken om er goed mee aan de slag te gaan. Maar daarop zetten wij natuurlijk volop in.”

Is dit het begin van nog meer?

“Dat denk ik, ja. Als je een compacte elektrische minigraver aan de ene kant hebt en de andere zijde reserveert voor de grote werfbatterij, dan heb je zowat de hele waaier gecoverd. De elektrische machines zullen groter worden en de werfbatterijen komen straks ongetwijfeld ook in een kleiner formaat. Himoinsa presenteert in oktober 2021 al hun battery pack. Dat wil niet zeggen dat morgen daarom alles anders zal zijn, maar het illustreert wel degelijk dat er zeer veel mogelijk is. De technische drempel verkleint, de opties vergroten. Ongetwijfeld vertaalt zich dat in meer nieuwe oplossingen of combinaties. Vandaele Rental volgt die evolutie met veel interesse van nabij en we zorgen er in de allereerste plaats voor dat onze klanten hier voor elke goede optie terechtkunnen. Of die nu geel, rood, beige of groen is, dat maakt niks uit. Onze klant het beste materiaal aanbieden voor elke specifieke behoefte die ze hebben, is onze prioriteit. En dan moet je als onderneming gewoon altijd en overal een voortrekkersrol spelen.”

“Op heel wat plaatsen begint een elektrische – lees: emissievrije – machine een evidentie te worden. Of zelfs een voorwaarde.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details