Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Levelen zal nooit meer hetzelfde zijn

Levelen zal nooit meer hetzelfde zijn

Bij Niels de Block Verhuur in Lokeren is een bijzondere machine afgeleverd: een knikmops met een lasergestuurd levelerbord dat zichzelf automatisch op de juiste hoogte houdt. Het is de eerste die als verhuurmachine wordt ingezet, zodat iedereen er kennis mee kan maken. Bereidt u voor, want levelen zal nooit meer hetzelfde zijn.

Productspecialist Bert Geens van Knikmops-fabrikant Gebr. Geens uit Hoogstraten heeft zelf al de nodige ervaring opgedaan met het lasergestuurde levelen. Hij wil niet anders meer, zo gemakkelijk werkt het. Vooruit of achteruit levelen, het gaat bijna vanzelf: “Om van richting te veranderen volstaat het omzetten van een schakelaar. In de praktijk werkt dat heel efficiënt wanneer je bijvoorbeeld strak langs bordures – betonnen randbalken – wil werken bij het afwerken van een oprit.”

Er is al een ervaren klant die met het lasergestuurde levelerbord op een dag probleemloos zo’n 1.000 m² kan voorbereiden, zo weet Bert als actueel nieuwsfeitje te melden. Ook Niels de Block vindt het een interessante ontwikkeling. Het is weliswaar één van de kleinste machines in zijn uitgebreide verhuurgamma, maar daardoor extra handig bij het afwerken van paden en dergelijke.

Wat er anders is

Wat is er nu zo anders dan we gewend zijn? Wel, om te beginnen werkt het lasergestuurd levelen een stuk efficiënter, met de kanttekening dat we nu nog praten over een 2D-systeem. Het zal uiteindelijk mogelijk zijn om in 3D nagenoeg volledig geautomatiseerd te levelen.        

Kunt u zich voorstellen welke tijdwinst (en uiteraard kostenbesparing) daarmee te realiseren valt?

Normaliter grijpen we voor het uitvlakken van grondstukken voor paden en opritten naar de handmatig bediende afstrijkbalk of kiezen we voor een eenvoudig grondegalisatieframe. Steeds vaker zien we echter ook dat er een extra brede bak op de graafmachine worden gezet. De echt vooruitstrevende bedrijven hebben inmiddels een lasergestuurde Geco-leveler aangeschaft. Het is een halfautomatische oplossing, maar al een hele stap in de goed richting.

gww-geenslevelen-02-kopieren

Een enkele schakelaar volstaan om de machine naar voren of naar achteren te laten levelen.

 

Tijd is ook hier geld

De Geco-leveler wordt aan de machine gehangen met behulp van een snelkoppelsysteem. Vervolgens vergen installatie en de bediening via laser nog het nodige handwerk en dat kost gewoon tijd, terwijl het levelen zelf weliswaar een stuk vlotter gaat, maar het nog niet echt nauwkeurig gebeurt. En ook dat kost weer extra tijd en dus ook geld. Wat zou het mooi zijn als de machine het niveleringsproces zelf zou controleren en aansturen. Dat nu is de kracht van het eind vorig jaar als prototype gepresenteerde lasergestuurde levelerbord waarmee de Knikmops kan worden uitgerust. Bert Geens: “De eerste goedwerkende versies zijn in gebruik genomen, maar daarmee is ons werk nog niet klaar. We kijken voortdurend of er verbeteringen nodig en mogelijk zijn.”

Bert Geens ziet namelijk nog veel meer voordelen in de nieuwe opbouwwijze: de ontvangers zijn immers ook op andere hulpstukken te monteren, zodat de elektronisch aangestuurde Knikmops ook bij andere aanbouwdelen gebruik kan maken van de laseraansturing. “Andere aanbouwdelen die we kunnen aanbouwen en bedienen met de niveleermachine zijn voorbereiding voor banden/borduren of snoeischaren”, klinkt het.

Hoe het werkt

Bij het lasergestuurd levelen werkt het levelerbord nauw samen met een elektronisch gestuurde Knikmops. Anders gezegd: de machine neemt de volledige sturing over van de machinist. Waar normaliter de ontvangers op het levelerbord rechtstreeks hun signalen doorgeven aan het bord, loopt dat circuit nu via de machine. Daarvoor is het ventielenbord, dat normaliter in het levelerbord zit, overgeplaatst naar de elektronisch aangestuurde Knikmops.

Die overplaatsing maakt het mogelijk om het levelerbord grotendeels automatisch zijn werk te laten doen, zonder verdere acties van de machinist. Via het ventielenbord worden de hef- en tiltcilinder(s) op de arm aangestuurd, waardoor die geheel zelfstandig het levelerbord op en neer laten bewegen in relatie tot de ondergrond. Doordat de elektronisch aangestuurde Knikmops via een schakelaar snel naar voor en achteren kan rijden, valt er ook daardoor een stuk sneller en efficiënter mee te werken.      

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details