Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Mercedes-Benz Trucks en Einride ondertekenen eerste grote bestelling van batterijaangedreven eActros – samenwerkingsovereenkomst om elektrificering te versnellen

Mercedes-Benz Trucks en Einride ondertekenen eerste grote bestelling van batterijaangedreven eActros – samenwerkingsovereenkomst om elektrificering te versnellen

  • De bestelling van 120 elektrische vrachtwagens voor koolstofneutraal distributietransport is een van de grootste contracten ooit voor elektrische zware vrachtwagens in Europa
  • Einride, de Zweedse transporttechnologie, zal de voertuigen gebruiken Europese klanten die willen gaan
  • Er werd ook een samenwerking opgestart om oplossingen voor een nieuw tijdperk van elektrisch wegtransport te ontwikkelen.
  • e leveringen van de eActros 300- en eActros 400-modellen zullen halfweg 2022 van start gaan
  • Serieproductie in de fabriek van Wörth am Rhein, die sinds 2021 actief is.
  • Karin Rådström, Lid van de Raad van Bestuur van Daimler Truck Holding AG en verantwoordelijke voor de regio’s Europa en Latijns-Amerika, en voor het merk Mercedes-Benz Truck: “Met de eActros zijn we een nieuw tijdperk van elektrisch wegtransport binnengetreden. Deze belangrijke bestelling bevestigt dat de eActros het juiste voertuig is en sterkt ons in onze visie op de volledige decarbonisering van de transportsector.”
  • Andreas von Wallfeld, Hoofd Sales & Marketing voor Mercedes-Benz Trucks: “De eActros is een uitmuntende elektrische vrachtwagen, die beantwoordt aan de hoge kwaliteits- en veiligheidseisen die onze klanten van het merk met de ster verwachten. Bovendien hebben we in het voertuig een reeks elektrische mobiliteitsdiensten geïntegreerd.”

Nadat de batterijaangedreven eActros in oktober in productie werd genomen in de fabriek van Wörth am Rhein, heeft Mercedes-Benz Trucks al een eerste grote bestelling van 120 voertuigen binnengehaald. Einride, de Zweedse specialist in transporttechnologie en marktleider in digitale, elektrische en autonome expeditie, zal de eActros 300- en eActros 400-vrachtwagens inzetten in belangrijke Europese markten. Mercedes-Benz Trucks zal de lokaal koolstofvrije voertuigen vanaf midden 2022 leveren voor gebruik in zware distributieactiviteiten.

Karin Rådström, Lid van de Raad van Bestuur van Daimler Truck Holding AG en verantwoordelijke voor de regio’s Europa en Latijns-Amerika, en voor het merk Mercedes-Benz Truck: “Met de eActros zijn we een nieuw tijdperk van elektrisch wegtransport ingegaan. Onze doelstelling bestaat erin om tegen 2030 meer dan de helft van onze nieuwe voertuigen in Europa te leveren met een geëlektrificeerde aandrijving. Deze belangrijke bestelling bevestigt dat de eActros het juiste voertuig is en sterkt ons in onze visie op de volledige decarbonisering van de transportsector.”

Andreas von Wallfeld, Hoofd Sales & Marketing voor Mercedes-Benz Trucks: “De eActros is een uitmuntende elektrische vrachtwagen, die beantwoordt aan de hoge kwaliteits- en veiligheidseisen die onze klanten van het merk met de ster verwachten. Bovendien hebben we in het voertuig een reeks elektrische mobiliteitsdiensten geïntegreerd.” Om dat te realiseren – en om grote vloten van elektrische voertuigen een compleet gamma services te kunnen aanbieden – hebben we het servicenetwerk van Mercedes-Benz in Europa tijdig en intensief voorbereid. We zijn dan ook bijzonder verheugd met de beslissing van Einride om zo’n groot aantal eActros-vrachtwagens te bestellen.”

Ellen Kugelberg, Chief Operating Officer, Einride: “Naarmate we ons wereldwijde wagenpark van geconnecteerde elektrische voertuigen verder uitbouwen, is het cruciaal om over de allerbeste technische prestaties te beschikken, die we aan onze softwareoplossingen kunnen koppelen, en we zijn ervan overtuigd dat we dat in de Mercedes-Benz eActros hebben gevonden. Dankzij een gezamenlijke productontwikkeling slaan we een doeltreffende en effectieve weg in om de sector samen te elektrificeren.”

Rijbereik tot 400 kilometer

De batterij van de eActros omvat drie (eActros 300) of vier (eActros 400) batterijpacks met een geïnstalleerde capaciteit van 112 kWh[1] en een bruikbare capaciteit van ongeveer 97 kWh[2] per stuk. De eActros 400, uitgerust met vier batterijpacks, heeft een rijbereik tot 400 kilometer[3]. Het technologische hart van de elektrische vrachtwagen is zijn aandrijfeenheid, bestaande uit een starre elektrische as met twee geïntegreerde elektromotoren en een tweetrapstransmissie. De twee vloeistofgekoelde elektromotoren leveren een constant vermogen van 330 kW en een piekvermogen van 400 kW. Bovendien kan men elektrische energie recupereren door anticiperend te rijden. De energie die tijdens het remmen wordt gerecupereerd, wordt terug naar de batterijen van de eActros geleid en kan terug worden gebruikt om de vrachtwagen aan te drijven. De eActros kan worden opgeladen met een vermogen tot 160 kW. Aan een klassieke snellader op gelijkstroom, met een laadstroom van 400 A, hebben de drie batterijpacks iets meer dan een uur nodig om te worden opgeladen van 20 tot 80 procent[4].

De voordelen van de batterijaangedreven vrachtwagens van Mercedes-Benz

De twee geïntegreerde elektromotoren bieden een hoog rendement en een constante vermogensontplooiing met een hoog startkoppel. Het onmiddellijk beschikbare koppel van de elektromotoren en de tweetrapstransmissie garanderen krachtige acceleraties, een indrukwekkend rijcomfort en een dynamiek die bijdraagt tot een meer ontspannen en stressvrije rijstijl dan in een klassieke dieselvrachtwagen. Bovendien komt het lage zwaartepunt het bochtengedrag ten goede. Het geluidspeil in het interieur werd met 10 dB gereduceerd – wat ruwweg overeenkomt met een halvering van het waarneembare geluidsniveau – wat op zijn beurt bijdraagt tot het comfort van de bestuurder bij volledige belasting. Het lage geluidsniveau maakt ook nachtelijke leveringen mogelijk. In tegenstelling tot een dieselvrachtwagen zijn er ook opvallend minder trillingen.

Serieproductie van de eActros in de Mercedes-Benz-fabriek van Wörth am Rhein

De eerste in serie geproduceerde eActros rolde begin oktober 2021 van de band in de fabriek van Wörth am Rhein. Het Future Truck Center, dat met deze productiestart officieel in gebruik werd genomen, is het hart van de serieproductie van de eActros. De eActros wordt op flexibele wijze geproduceerd op de bestaande assemblagelijn, naast conventioneel aangedreven vrachtwagens, en wordt vervolgens naar het Future Truck Center gebracht voor de elektrificering. De assemblage van verschillende voertuigtypes in de fabriek van Wörth zal zoveel mogelijk worden geïntegreerd en de basisstructuur van het voertuig zal worden gebouwd op een assemblagelijn – ongeacht of er een klassieke verbrandingsmotor of een elektrisch aandrijfgeheel wordt geïnstalleerd.

In de toekomst zullen ook andere koolstofneutrale Mercedes-Benz-vrachtwagens in het Future Truck Center worden geëlektrificeerd. De serieproductie van de eEconic, die werd ontwikkeld voor gemeentetoepassingen, zal in de tweede helft van 2022 van start gaan. De batterijaangedreven eActros LongHaul voor langeafstandstransport zal naar verwachting in 2024 in productie worden genomen.

[1] Nominale capaciteit van de nieuwe batterij, gebaseerd op intern bepaalde grensomstandigheden, kan afwijken naargelang het gebruik en de omgevingsomstandigheden.

[2] Energie beschikbaar bij normale toepassingen en met nieuwe batterijen. Gebaseerd op intern bepaalde grensomstandigheden, kan afwijken naargelang het gebruik en de omgevingsomstandigheden.

[3] Het rijbereik werd intern gemeten in optimale omstandigheden, met vier batterijpacks, na voorconditionering en in gedeeltelijk belast distributieverkeer zonder trailer bij een buitentemperatuur van 20 °C.

[4] Gebaseerd op intern bepaalde empirische waarden en in optimale omstandigheden, waaronder een buitentemperatuur van 20 °C.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details