Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Mercedes-Benz Trucks viert wereldpremière van batterij-elektrische langeafstandstruck eActros 600

Mercedes-Benz Trucks viert wereldpremière van batterij-elektrische langeafstandstruck eActros 600

  • eActros 600 creëert nieuwe maatstaven op het gebied van technologie, duurzaamheid, design en rendement  
  • Op de lange termijn vervanging van de meeste dieseltrucks in het segment 
  • Actieradius van 500 km1 zonder tussentijds laden 
  • Aanzienlijk meer dan 1.000 km per dag met tussentijds laden tijdens de wettelijk verplichte chauffeurspauzes 
  • Gecombineerd GVW tot 44 ton 
  • Laadvermogen van circa 22 ton met standaard aanhangwagen 
  • Verkoopstart nog dit jaar – start serieproductie gepland voor eind 2024 
  • Nieuwe designtaal van de chauffeurscabine met efficiënte aerodynamica  
  • CO2-besparing2 van meer dan 80 procent over de gehele levenscyclus mogelijk in vergelijking met dieseltrucks  
  • Karin Rådström, CEO Mercedes-Benz Trucks: “De eActros 600 staat als geen andere Mercedes-Benz truck voor de transformatie van het wegtransport naar CO2-neutraliteit. Hij beschikt over ultramoderne aandrijftechnologie die onze klanten een zeer hoge energie-efficiëntie en dus rendement kan bieden. Dit maakt de overstap naar eMobility bijzonder aantrekkelijk voor wagenparkbeheerders”

Mercedes-Benz Trucks heeft de productieversie onthuld van zijn eerste batterij-elektrische langeafstandstruck. De fabrikant presenteerde de Mercedes-Benz eActros 600 vandaag als wereldpremière voor een internationaal publiek op een evenement ten zuiden van Hamburg. Met deze eTruck wil de fabrikant nieuwe maatstaven creëren in het wegtransport, zowel op het gebied van technologie, duurzaamheid, design als rendement voor exploitanten van een elektrisch wagenpark.

Dankzij de hoge accucapaciteit van meer dan 600 kWh – vandaar de typeaanduiding 600 – en een nieuwe, bijzonder efficiënte elektrische aandrijfas die in eigen huis is ontwikkeld, heeft de eTruck een actieradius van 500 km zonder tussentijds laden. Dit betekent dat de eActros 600 meer dan 1.000 km per dag kan afleggen. Tussentijds laden tijdens de wettelijk verplichte chauffeurspauzes – zelfs zonder megawatt laden – maakt dit mogelijk. Zo’n 60 procent van de langeafstandsritten van truckklanten in Europa is  korter dan 500 km, dus de laadinfrastructuur bij het depot en bij de laad- en lospunten is hiervoor voldoende. Voor alle andere werkzaamheden is de continue ontwikkeling van een openbare laadinfrastructuur een essentiële voorwaarde om de eTruck volledig in te kunnen zetten op pan-Europees langeafstandstransport. Naast CCS-laden (Combined Charging System) met maximaal 400 kW, zal de eActros 600 later ook MCS-laden (Megawatt Charging System; megawatt laden) mogelijk maken. Klanten kunnen vanaf de verkoopstart een voorbereiding hiervoor bestellen. Zodra de MCS-technologie beschikbaar en gestandaardiseerd is voor alle fabrikanten, kan deze achteraf in de eActros 600-modellen worden ingebouwd. De accu’s kunnen in ongeveer 30 minuten worden geladen van 20 tot 80 procent bij een geschikt laadstation met een vermogen van circa 1 megawatt3.  

Het voertuig is technisch ontworpen voor een gecombineerd GVW tot 44 ton. Met een standaardaanhangwagen heeft de eActros 600 in de EU een laadvermogen van circa 22 ton. In sommige gevallen kan de nationale wetgeving een hoger laadvermogen toestaan.  Optisch heeft de eTruck een volledig nieuw, puristisch design met strakke lijnen en een aerodynamische vorm. In termen van rendement voor wagenparkbeheerders wordt verwacht dat de eTruck nieuwe maatstaven zal creëren, waardoor hij op de lange termijn de meeste dieseltrucks in het belangrijke langeafstandssegment kan vervangen. De kern van het concept van Mercedes-Benz Trucks voor batterij-elektrisch langeafstandstransport is om klanten een holistische transportoplossing te bieden die bestaat uit voertuigtechnologie, advies, laadinfrastructuur en services.   

De verkoopstart van de eTruck is nog dit jaar. De serieproductie staat gepland voor eind 2024. Naast de trekker-oplegger zal Mercedes-Benz Trucks direct na de introductie ook kippervarianten van de eActros 600 produceren, waardoor klanten nog veel meer toepassingsmogelijkheden in het volledig elektrische transport krijgen. Momenteel wordt een vloot van circa vijftig prototypen samengesteld, die in een volgende stap ook naar de eerste klanten zullen gaan voor praktijktests.  Karin Rådström, CEO Mercedes-Benz Trucks: “De eActros 600 staat als geen andere Mercedes-Benz truck voor de transformatie van het wegtransport naar CO2-neutraliteit. Hij beschikt over ultramoderne aandrijftechnologie die onze klanten een zeer hoge energie-efficiëntie en dus rendement kan bieden. Dit maakt de overstap naar eMobility bijzonder aantrekkelijk voor wagenparkbeheerders.”

Elektriciteitsprijs en tolsysteem doorslaggevend voor rendement ten opzichte van dieseltrucks  

De termijn waarbinnen wagenparkbeheerders met de eActros 600 op lange afstanden kostenpariteit kunnen bereiken met een vergelijkbare dieseltruck verschilt van land tot land met name al naargelang de elektriciteits- en dieselprijzen en het tolsysteem. In de grote doorvoerlanden Frankrijk en Duitsland bijvoorbeeld hebben een lage elektriciteitsprijs resp. de geplande CO2-gebaseerde tolheffing voor trucks een positief effect op de TCO van batterij-elektrische trucks. Dit betekent dat de eActros 600 binnen de gemiddelde levensduur van circa 5 jaar resp. na circa 600.000 km rendabeler kan zijn dan een langeafstandsdieseltruck – ondanks een aanschafprijs die ongeveer twee tot tweeënhalf keer hoger ligt dan het dieselequivalent. Overheidssteun voor eTrucks en laadinfrastructuur vormt een essentiële hefboom in de opstartfase.  

Meer dan 80 procent CO2-besparing over de gehele levenscyclus mogelijk ten opzichte van dieseltrucks   

De CO24-voetafdruk van de eActros 600 is sterk afhankelijk van de elektriciteitsmix die wordt gebruikt om de accu’s te laden. Met de huidige Europese elektriciteitsmix bereikt de eActros 600 een CO2-besparing van circa 40 procent ten opzichte van een vergelijkbare diesel-Actros, en met volledig hernieuwbare energiebronnen van meer dan 80 procent over de gehele levenscyclus van 10 jaar vanaf de grondstoffenwinning. Dit komt overeen met een besparing van circa 370 resp. 775 ton CO2. De eActros 600 kan de vanwege zijn accu’s hogere CO2-voetafdruk af fabriek dus al in het tweede resp. eerste jaar compenseren in het langeafstandstransport.2   

eMobility in langeafstandstransport met meer kansen voor wagenparkbeheerders  

De elektrificatie van het langeafstandstransport zal het bedrijfsmodel van transportbedrijven veranderen en kansen bieden voor concurrentievoordelen op verschillende niveaus. Steeds meer klanten hechten bijvoorbeeld belang aan het CO2-neutraal vervoeren van hun goederen – aanbieders die niet aan deze eis kunnen voldoen, komen niet meer in aanmerking. De effecten van elektrificatie gaan echter verder dan alleen de aanschaf van eTrucks als vervangers van dieseltrucks en de ontwikkeling van laadinfrastructuur. Veel wagenparkbeheerders moeten met heel lage marges heel precies rekenen. Als ze vanwege de elektriciteitsprijs resp. de tol met elke elektrisch gereden kilometer meer geld kunnen verdienen dan met een dieseltruck, zal het voor hen lonend zijn om de eActros 600 zoveel mogelijk in te zetten. Dit kan zelfs het geval zijn als de chauffeur de elektriciteit onderweg tegen een hogere prijs inkoopt dan bij het eigen depot, omdat de kosten nog steeds aanzienlijk lager kunnen zijn dan voor dieseltrucks. Enerzijds betaalt de hogere investering in de eTruck zich dus sneller terug en anderzijds kunnen transportbedrijven op deze manier steeds rendabeler werken.  

Efficiënte LFP-accutechnologie   

De eActros 600 heeft drie accupakketten van elk 207 kWh5. Deze zorgen voor een totale geïnstalleerde capaciteit van 621 kWh. De accu’s zijn gebaseerd op lithium-ijzerfosfaat-celtechnologie (LFP) en hebben een lange levensduur. De ontwikkelingsengineers van Mercedes-Benz Trucks hebben de eActros 600 zo ontworpen dat hij aan dezelfde duurzaamheidseisen van voertuig en componenten voldoet als een vergelijkbare conventionele zware langeafstands-Actros. Dat betekent tot 1,2 miljoen km in 10 jaar gebruik. Na deze levensduur moet de laadtoestand van de accu (‘State of Health’) nog steeds meer dan 80 procent zijn. In tegenstelling tot andere accuceltechnologieën kan met de LFP-technologie bovendien meer dan 95 procent van de geïnstalleerde capaciteit worden gebruikt. Dit maakt een grotere actieradius mogelijk met dezelfde hoeveelheid geïnstalleerde accucapaciteit

Innovatieve aandrijftechnologie – Predictive Powertrain Control in de eActros 600

Mercedes-Benz Trucks heeft speciaal voor het zware langeafstandstransport een nieuwe 800V eAs met twee elektromotoren en viertraps transmissie ontwikkeld. De elektromotoren genereren een continuvermogen van 400 kW en een piekvermogen van 600 kW en zorgen voor een krachtige acceleratie, hoog rijcomfort en uitstekende rijdynamiek. Het volledige motorvermogen is doorgaans vrijwel zonder koppelonderbreking beschikbaar. 

Bovendien kan bij een anticiperende rijstijl elektrische energie worden teruggewonnen via recuperatie, die wordt teruggevoerd naar de accu’s van de eActros 600 en vervolgens weer beschikbaar is voor de aandrijving. Recuperatie vermindert de belasting op de remmen van de eActros 600, een positief neveneffect. Afhankelijk van de situatie kan de chauffeur kiezen uit vijf verschillende recuperatieniveaus. Desgewenst kan ‘one-pedal-driving’ ook worden geactiveerd op het touchscreen in de digitale cockpit, dat wil zeggen vertragen door middel van recuperatie met verminderde bediening van de mechanische rem.

De eActros 600 is uitgerust met de beproefde cruisecontrol- en transmissieregeling Predictive Powertrain Control (PPC) die speciaal is afgestemd op de elektrische aandrijving. De anticiperende aandrijflijnregeling houdt automatisch rekening met de topografie, het wegverloop en verkeersborden voor de meest efficiënte rijstijl. Routeinformatie van het navigatiesysteem wordt nu ook meegenomen voor een betere herkenning van gebeurtenissen op de route. Hierdoor kan de chauffeur onnodig remmen, accelereren en schakelen vermijden en de accu-energie zo efficiënt mogelijk gebruiken. 

De Multimedia Cockpit Interactive 2, die standaard in de eActros 600 is ingebouwd, geeft de chauffeur permanent informatie over de laadstatus van de accu’s, de resterende actieradius en het actuele en gemiddelde energieverbruik. Wagenparkbeheerders kunnen digitale oplossingen gebruiken voor efficiënt wagenparkbeheer via het Fleetboard-portal. Bij de start van de serieproductie zullen deze een op maat gemaakt Charge Management omvatten, zoals de slimme regeling van alle processen tussen de eActros 600 en de laadinfrastructuur, evenals een Logbook met gedetailleerde informatie over rij-, sta- en laadtijden en verbruiksgegevens. Er komt ook een Mapping-tool die in realtime laat zien waar een voertuig zich bevindt, of het rijdt, stilstaat of aan het laden is en wat de laadstatus van de accu is.

Nieuw aerodynamisch design van de chauffeurscabine

De nieuwe designtaal van de chauffeurscabine van de eActros 600 wordt gekenmerkt door een bijzonder efficiënte aerodynamica. Hiervoor zorgen de grote, volledig gesloten en afgeronde voorklep, een geoptimaliseerde bumper inclusief bodemplaat, een aerodynamisch verbeterde instap en verlengde zijspoilers in zeildesign. Luchtdeflectoren op de A-stijlen, een extra voorspoiler op het dak en een afgedicht motorcompartiment maken de aerodynamisch verbeterde cabine compleet. Daarnaast is de cabine uitgerust met aluminium schopplaten, een nieuw koplampconcept met matrix-led-koplampen en een led-lichtband. Mercedes-Benz Trucks brengt de cabine op de markt onder de naam ‘ProCabin’.

Vooral bij batterij-elektrische trucks in het langeafstandstransport is verbeterde aerodynamica van cruciaal belang, omdat luchtweerstand een van de belangrijkste factoren is die het energieverbruik beïnvloeden. Bovendien kan er meer energie worden teruggewonnen tijdens de recuperatie door de verminderde luchtweerstand, wat leidt tot een grotere actieradius.

Het 80 mm langere front maakt de bijzonder aerodynamische vorm van de nieuwe cabine mogelijk. Deze aerodynamische vorm is ontwikkeld met behulp van talrijke interne stromingssimulaties alsmede windtunnel- en wegmetingen. Hierdoor is de cw-waarde van de ProCabin met 9 procentverlaagd ten opzichte van de huidige standaardcabine van de Actros. Deze aerodynamische verbetering verlaagt het energieverbruik van het voertuig en levert zo een doorslaggevende bijdrage aan de actieradius van 500 km1 van de eActros 600.

PTO’s voor werkmaterieel of koeltrailers

Mercedes-Benz Trucks heeft voor de eActros 600 twee verschillende PTO’s ontwikkeld. Met de elektrisch-mechanische PTO kan bijvoorbeeld hydraulisch of mechanisch werkmaterieel zoals kipper-opleggers, walking floor-opleggers of silo-opleggers worden bediend. Een andere oplossing is de elektrische gelijkstroom- of wisselstroom-PTO. Bij deze laatste zet een omvormer de gelijkstroom van het hoogspanningsnet om in wisselstroom. Zo kunnen bijvoorbeeld oplossingen voor koelboxen of koeltrailers worden gebruikt. Afhankelijk van de variant dekken de verschillende PTO-toepassingen een vermogensbereik van 22 tot 90 kW en kunnen ze de gangbare toepassingen in het langeafstands- en distributietransport bedienen. De industriële interfacestandaarden die zich al bewezen hebben, zijn nog steeds af fabriek leverbaar voor de eActros 600. Voordelen van deze oplossing ten opzichte van de vorige dieselgebaseerde werking zijn de lokale CO2-neutraliteit en de sterk verminderde geluidsproductie, wat gebruik in met name steden en woonwijken vergemakkelijkt. Door het compacte design van de systemen kan de eActros 600 nog steeds worden gebruikt als trekker met standaardopleggers – een grote toegevoegde waarde voor transportbedrijven die het voertuig voor een breed scala aan toepassingen gebruiken.

Futuristisch sounddesign voor het akoestische waarschuwingssysteem 

De eActros 600 is zeer stil onderweg, wat zowel de chauffeur als de omgeving ten goede komt. Om ervoor te zorgen dat kwetsbare weggebruikers, zoals voetgangers of fietsers, de eTruck toch kunnen opmerken, is deze – in overeenstemming met de wettelijke vereisten – uitgerust met een extern Acoustic Vehicle Alerting System (AVAS). Afhankelijk van de rijomstandigheden worden geluiden afgespeeld bij vooruit of achteruit rijden. Bovendien varieert het geluid al naargelang de rijsnelheid en de stand van het gaspedaal, wat zorgt voor een goede akoestische waarneming in het stadsverkeer. Het futuristische geluidsspectrum van het AVAS dat in de eActros 600 is geïnstalleerd, is zo ontworpen dat het rekening houdt met de uitstraling van een zwaar voertuig en bijdraagt aan een betere herkenbaarheid in het stadsverkeer.

Nieuwe mijlpalen in veiligheidsassistentiesystemen 

Met de eActros 600 zet Mercedes-Benz Trucks zijn visie van ongevalvrij rijden kracht bij. Net als in voorgaande jaren gaan de veiligheidsassistentiesystemen in de voertuigen van de fabrikant op veel gebieden verder dan de wettelijke vereisten. Dit geldt ook voor de General Safety Regulation die door de Europese Commissie is aangenomen. De verordening schrijft voor dat alle nieuwe voertuigen vanaf medio 2024 standaard worden uitgerust met extra systemen. Het veiligheidsconcept van de eActros 600 is gebaseerd op de doorontwikkeling van beproefde veiligheidsassistentiesystemen. De basis hiervoor is een volledig nieuw elektronicaplatform en de bijbehorende zogenoemde sensorfusie voor het samenvoegen van radar- en cameragegevens voor een nog breder zicht naar voren en opzij. Voor dit doel biedt het elektronicaplatform een twintig keer hogere gegevensverwerking. De in totaal zes ingebouwde sensoren – vier short range-radars, één long range-radar en de multifunctionele camera in de voorruit – bestrijken een hoek van 270° rond het voertuig.

Sensorfusie biedt voordelen voor alle veiligheidsassistentiesystemen in de eActros 600

De aanzienlijk vergrote zichthoek verhoogt opnieuw de efficiëntie van de veiligheidsassistentiesystemen, waaronder Active Brake Assist 6 (ABA 6), Frontguard Assist, Active Sideguard Assist 2 (ASGA 2) en Active Drive Assist 3 (ADA 3). Dankzij de hogere gegevensverwerking en de koppeling van alle sensoren kan kostbare tijd worden gewonnen om indien nodig zo snel mogelijk op de verkeerssituatie te reageren en idealiter ongevallen helemaal te voorkomen of in ieder geval de gevolgen ervan te beperken. 

De sensorfusie of het 270°-zicht rondom met zes sensoren heeft vooral bij ABA 6 het grote voordeel dat de noodremassistent dor de verbeterde gevaarherkenning en multi-lane monitoring sneller kan reageren in kritieke situaties zoals rijstrookwissels en stilstaande files in typische snelwegbochten.

ABA 6 kan zowel op bewegende personen, fietsers op de rijbaan, overstekende of tegemoetkomende en stilstaande voetgangers tot een voertuigsnelheid van 60 km/h reageren met een automatische noodstop. Daarnaast kan de nieuwe Frontguard Assist de chauffeur zicht- en hoorbaar waarschuwen voor onbeschermde weggebruikers direct voor de truck, vooral in hectische situaties zoals bij het optrekken of op kruisingen. 

Terwijl ASGA 1 de lengte van de volledige trekker-oplegger plus 2 meter aan de voorkant en tot 1 meter aan de achterkant bewaakt, evenals tot 3,75 meter aan de rechterkant van het voertuig, neemt het bewakingsgebied van ASGA 2 dankzij de sensorfusie toe tot 7 meter aan de voorkant, 30 meter aan de achterkant en 4,25 meter aan de rechterkant. Nieuw is dat ASGA 2 ook een bewakingszone aan de chauffeurskant heeft.

De uitbreiding van het gezichtsveld naar links gaat ook gepaard met een aanzienlijke toegevoegde waarde in de geïnstalleerde ADA 3, die gedeeltelijk geautomatiseerd rijden mogelijk maakt (Level 2): de derde generatie van het systeem kan de truck automatisch terug naar zijn rijstrook leiden als er botsingsgevaar bestaat, bijvoorbeeld als de chauffeur naar links wil uitwijken om in te halen maar een voertuig dat van achteren nadert over het hoofd heeft gezien.

Intelligente services

Voor de eActros 600 is Mercedes-Benz Complete leverbaar, het meest uitgebreide servicecontract in het portfolio van de fabrikant. Altijd inbegrepen is de volautomatische telediagnose Mercedes-Benz Uptime. Deze controleert continu de status van veel voertuigsystemen in de truck, zodat kritieke situaties kunnen worden opgespoord. Ongepland werkplaatsbezoek kan worden verminderd door het bundelen van geïdentificeerde reparatie- en onderhoudswerkzaamheden. 

Transportbedrijven kunnen de digitale service TruckLive activeren via het klantenportal My TruckPoint. TruckLive is het centrale toegang tot de digitale servicewereld en verbindt klanten met hun voertuigen en hun Mercedes-Benz truckdealer. De service omvat momenteel de twee servicecomponenten ‘Onderhoudsmanagement’ en ‘Live Traffic’. ‘Onderhoudsmanagement’ biedt klanten een verbeterde onderhoudsplanning door middel van actuele onderhoudsintervallen en transparantie over de conditie van hun voertuigen, van remslijtage tot bandenspanning. Met ‘Live Traffic’ kunnen reistijden worden verkort en aankomsttijden nauwkeuriger worden gepland dankzij het gebruik van realtime verkeersgegevens.

Voor het laden van eTrucks bij openbare trucklaadstations buiten het eigen depot biedt Mercedes ServiceCard bij de introductie van de eActros 600 ook een eCharge Card aan als uitbreiding op de bestaande MSC-tankkaart. Mercedes ServiceCard zal in de toekomst dus ook een verwerkingspartner zijn voor de cashless afrekening van de laadkosten.

Uitgebreid advies over de elektrificatie van wagenpark en depot

Met de adviesdienst ‘eConsulting’, die deel uitmaakt van het uitgebreide ecosysteem voor het verbeteren van de TCO van eTrucks, ondersteunt Mercedes-Benz Trucks klanten nu al bij de elektrificatie van hun wagenpark en depot. De focus ligt op advies over alle aspecten van eTrucks, evenals de planning, toepassing en technische uitvoering van de laadinfrastructuur van het depot en de netaansluiting. Daarnaast kunnen de consultants van Mercedes-Benz Trucks ondersteuning bieden bij het vinden van mogelijkheden voor overheidssubsidie voor infrastructuur en voertuigen. Mercedes-Benz Trucks werkt samen met geselecteerde partners aan de technische uitvoering bij de depots. De fabrikant is van plan om zijn serviceaanbod consequent uit te breiden. Vanaf medio 2024 zal Mercedes-Benz Trucks bijvoorbeeld via zijn dealers laadstations aanbieden alsmede een professionele service om probleemloos laden en een hoge voertuigbeschikbaarheid te garanderen. Het doel is om klanten een voordelig totaalpakket aan te bieden voor hun instap in eMobility, van energieopwekking tot de juiste laadinfrastructuur. Hiertoe zal Mercedes-Benz Trucks zijn partnernetwerk in Europa uitbreiden.

Financiële diensten uit één hand

De transformatie naar duurzaam transport wordt ondersteund door geïntegreerde financierings- en verzekeringsoplossingen voor zowel de eActros 600 als de laadinfrastructuur. Het financieringsaanbod omvat alle producten van puur gebruik met geïntegreerde services tot de aanschaf van een voertuig. Daarnaast werkt Daimler Truck Financial Services samen met Marsh, naar eigen zeggen ‘s werelds grootste verzekeringsmakelaar, die effectieve en betaalbare verzekeringsproducten onderhandelt en diensten aanbiedt die zijn afgestemd op de zakelijke behoeften van klanten.

Productie gericht op duurzaamheid en flexibiliteit 

De eActros 600 wordt geproduceerd op de bestaande montagelijn in de grootste truckfabriek van Mercedes-Benz Trucks in Wörth am Rhein – parallel en flexibel naast de trucks met dieselaandrijving. In Wörth wordt de eActros 600 tegelijkertijd uitgerust met de elektrische aandrijfcomponenten uit de Mercedes-Benz fabrieken Mannheim, Gaggenau en Kassel. Net als de fabriek in Wörth ondergaan ook deze drie fabrieken een overgang van dieseltechnologie naar competentiecenters voor emissievrij transport. De eAs, de HV-accu’s en de frontbox, een complexe technologiemodule met verschillende regeleenheden, HV-componenten en elektrische luchtcompressor, worden in meerdere productiestappen in Wörth geïnstalleerd. Zodra alle HV-componenten zijn gemonteerd, wordt het gehele systeem in werking gesteld en is de truck rijklaar. 

De wereldpremière van de eActros 600 vond plaats bij BREAK Autohof Hamburg-Nordheide, direct aan de A7 in Egestorf. 

Uitgebreide klantinformatie over de eActros 600 is online beschikbaar op https://eactros600.mercedes-benz-trucks.com

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details