Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Mercedes-Benz Trucks zet eActros 600 in op de meest uitgebreide testrit in de geschiedenis van het bedrijf

Mercedes-Benz Trucks zet eActros 600 in op de meest uitgebreide testrit in de geschiedenis van het bedrijf

• Twee bijna-serieprototypes van de batterij-elektrische langeafstandsvrachtwagen op tournee

• Meer dan 20 Europese landen

• Elke vrachtwagen moet meer dan 13.000 kilometer afleggen met een totaal aanhangwagengewicht van 40 ton

• Start van de “eActros 600 European Testing Tour 2024” in Frankfurt/Main op 11 juni

Mercedes-Benz Trucks plant deze zomer de meest uitgebreide testrit in de geschiedenis van het bedrijf – met het nieuwe elektrische vlaggenschip eActros 600. Het is de bedoeling dat twee bijna-serieprototypes van de batterij-elektrische vrachtwagen voor het langeafstandsverkeer door meer dan 20 Europese landen rijden en elk meer dan 13.000 kilometer afleggen met een totaal aanhangwagengewicht van 40 ton. Met deze onderneming wil Mercedes-Benz Trucks uitgebreide ervaring opdoen op uiteenlopende trajecten in verschillende topografieën en klimaatzones met het oog op het energieverbruik. De fabrikant wil deze bevindingen vervolgens delen met geïnteresseerde klanten. Ten tweede wil Mercedes-Benz Trucks met de tour bewijzen dat de eActros 600 puur batterij-elektrisch internationaal langeafstandsverkeer in Europa mogelijk maakt. Zo is het bijvoorbeeld de bedoeling om de accu’s uitsluitend aan openbare laadstations op te laden. Ook al is de opbouw van een naadloze openbare laadinfrastructuur voor vrachtwagens nog steeds noodzakelijk voor de verdere marktintroductie van eTrucks, toch wil de rit genaamd “eActros 600 European Testing Tour 2024” een positief signaal sturen naar alle betrokken partijen.  Dankzij de hoge batterijcapaciteit van meer dan 600 kilowattuur1 en een nieuwe, in-house ontwikkelde, bijzonder efficiënte Electric Drive-as kan de eActros 600 een actieradius van 500 kilometer2  behalen zonder tussentijds opladen. 

Dr. Christof Weber, hoofd Global Testing Mercedes-Benz Trucks:”We hebben de afgelopen jaren verschillende prototypes van de eActros 600 op proef gesteld. Of het nu in Noord-Finland of in Zuid-Spanje is, het voertuig heeft al lang bewezen wat het kan. Met de serieontwikkeling staan we nu op de finishing line. Met de ‘eActros 600 European Testing Tour  2024’ kunnen we enkele maanden voor de start van de serieproductie een duidelijke boodschap uitsturen:  Wij zijn ervan overtuigd dat de twee prototypes van de eActros 600 deze enorme krachttoer,  toch  de meest uitgebreide test die Mercedes-Benz Trucks tot nu toe heeft uitgevoerd, tot een goed einde zullen brengen.”

Stina Fagerman, hoofd marketing, verkoop en services bij Mercedes-Benz Trucks:”De klant is erg geïnteresseerd in de eActros 600. Sinds de start van de verkoop eind vorig jaar hebben we al meer dan 1.000 orders geregistreerd en ook met intentieverklaringen hebben we een viercijferig cijfer bereikt. Dat is des te indrukwekkender omdat de demonstratievoertuigen voor klanten pas in de tweede helft van het jaar ingezet zullen worden. Het voertuig heeft al veel klanten van tevoren overtuigd.”

Fagerman vervolgt: “Met de ‘eActros  600 European Testing Tour  2024’ richten we ons op het uitbreiden van onze expertise op het gebied van verbruik en inzetmogelijkheden van de eTruck onder uiteenlopende omstandigheden, zodat we onze klanten nog beter kunnen adviseren. Daarnaast willen we beleidsmakers in de politiek en de energiesector en het grote publiek informeren over de mogelijkheden van batterij-elektrische aandrijvingen in het langeafstandssegment en zo de nodige infrastructuur verder boosten.”

De Europese testrit voor de eActros 600 start op 11 juni in Frankfurt/Main en wordt begeleid door communicatieactiviteiten. Onofficieel begint de tour de dag ervoor al op de locatie van Mercedes-Benz Trucks in Wörth am Rhein en op het hoofdkantoor van Daimler Truck AGin Leinfelden-Echterdingen. Mercedes-Benz Trucks is van plan om aan het begin van de tour verdere details te presenteren, zoals de route.

E-tour-ervaring door heel Europa met de eActros 300/400

Al vorig jaar heeft Mercedes-Benz Trucks in combinatie met de eActros 300/400 voor het zware distributietransport een verkooptour door heel Europa afgelegd. Drie e-trucks legden elk meer dan 5.000 kilometer af in Duitsland, Oostenrijk, Italië, Nederland en België. In totaal organiseerde Mercedes-Benz Trucks Sales 14 klantenevenementen met meer dan 1.500 gasten en 1.250 proefritten.

Over de eActros 600

Ongeveer 60 procent van de langeafstandsritten van klanten van Mercedes-Benz Trucks in Europa zijn korter dan 500 kilometer, wat betekent dat de laadinfrastructuur in het depot en bij de laad- en losplaatsen voldoende is om op te laden. Voor alle andere toepassingen is een continue uitbreiding van de openbare oplaadinfrastructuur essentieel om de Electric Truck in heel Europa geschikt te maken voor het langeafstandsverkeer. Naast het CCS-opladen met maximaal 400 kW maakt de eActros 600 later ook megawatt-opladen (MCS) mogelijk. In april van dit jaar hebben de ontwikkelaars van Mercedes-Benz Trucks voor het eerst met succes een prototype van de eActros 600 bij een laadstation met een vermogen van één megawatt opgeladen in het eigen ontwikkelings- en testcentrum in Wörth am Rhein. Klanten kunnen een voorbereiding voor MCS bestellen. Zodra de MCS-technologie beschikbaar is en constructeuroverkoepelend is gestandaardiseerd, is het de bedoeling dat deze voor deze vroege modellen van de eActros 600 achteraf kan worden ingebouwd. De accu’s kunnen aan een geschikt laadstation met een vermogen van ca. 1 megawatt in ca. 30 minuten van 20 naar 80 procent3 worden opgeladen.

Visueel wordt de e-truck voor het langeafstandstransport gekenmerkt door een fundamenteel nieuw, puristisch design met duidelijke lijnen en een aerodynamische vorm. Op het gebied van rendabiliteit voor wagenparkexploitanten wil de Electric Truck nieuwe maatstaven bepalen en op de lange termijn het merendeel van de dieseltrucks in het belangrijke segment van het langeafstandstransport vervangen. De kern van het concept van Mercedes-Benz Trucks voor batterij-elektrisch langeafstandstransport is het aanbieden van een totaaloplossing aan klanten, bestaande uit voertuigtechniek, advies, oplaadinfrastructuur en services.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details