Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Mercedes-Benz Trucks zet verdere stappen om de elektrificering te versnellen: de eActros LongHaul komt in 2022 op de markt

Mercedes-Benz Trucks zet verdere stappen om de elektrificering te versnellen: de eActros LongHaul komt in 2022 op de markt

  • Lancering van diverse nieuwe vrachtwagens op batterijen in 2022 en de jaren erna
  • Eerste prototypes van de eActros LongHaul gebouwd voor testen
  • Bijkomende varianten van de eActros 300 en eActros 400 in ontwikkeling  
  • Serieproductie van de eEconic voor gemeentelijke toepassingen start in juli 2022
  • Klantenevenement over e-mobiliteit voor zo’n 1.000 deelnemers uit heel Europa vindt plaats in Wörth in juni
  • Karin Rådström, CEO van Mercedes-Benz Trucks: “De enorme belangstelling voor ons eActros-rijevenement in Wörth bewijst eens te meer dat e-mobiliteit nu al aan populariteit wint bij de klanten. Klanten geven zo een sterk signaal aan alle belanghebbenden, om de krachten te bundelen en snel meer elektrische vrachtwagens op de weg te brengen, de oplaadinfrastructuur uit te breiden en kostenpariteit te creëren.”

Na de marktintroductie van de eActros voor zwaar distributietransport in 2021, gaat Mercedes-Benz Trucks dit jaar en de volgende jaren systematisch verder op zijn elan met de introductie van bijkomende batterijaangedreven elektrische modellen. De eActros LongHaul, die zich tot het belangrijke langeafstandssegment richt en met een batterijladering ongeveer 500 kilometer ver zal geraken, zal naar verwachting in 2024 klaar zijn voor serieproductie. De eerste prototypes van de veertigtonner worden reeds intern getest en de ingenieurs van Mercedes-Benz Trucks zijn van plan om de elektrische vrachtwagen nog dit jaar te beginnen testen op de openbare weg. De eActros LongHaul zal uiterst krachtig laden – het zogenaamde ‘megawattladen’ – mogelijk maken. Mercedes-Benz Trucks bereidt ook andere varianten van de eActros voor – de eActros 300 en eActros 400 om precies te zijn – en vanaf begin juli zal de eEconic voor gemeentelijk gebruik als tweede volledig elektrische serievrachtwagen van de band rollen in de fabriek in Wörth. Mercedes-Benz Trucks heeft als doel om het aandeel van lokaal CO₂-neutrale nieuwe voertuigen in Europa te verhogen tot meer dan 50 procent in 2030.

Om vrachtwagenklanten uit heel Europa nog beter te laten kennismaken met de elektrische mobiliteit, organiseert de fabrikant vanaf begin juni een evenement rond de vestiging in Wörth, dat verscheidene weken zal duren. De experts van Mercedes-Benz Trucks zullen in het totaal zo’n duizend deelnemers informeren over de kernaspecten van elektrische mobiliteit, van infrastructuur en diensten tot elektrische modellen. Bovendien krijgen klanten de kans om de eActros 300 te testen op veeleisende routes en met realistische ladingen.

Karin Rådström, CEO van Mercedes-Benz Trucks: “De enorme belangstelling voor ons eActros-rijevenement in Wörth bewijst eens te meer dat e-mobiliteit nu al aan populariteit wint bij de klanten. Klanten geven zo een sterk signaal aan alle belanghebbenden, om de krachten te bundelen en snel meer elektrische vrachtwagens op de weg te brengen, de oplaadinfrastructuur uit te breiden en kostenpariteit te creëren.”

Samenwerking met partners voor laadinfrastructuur

Voor oplaadtechnologie in depots werkt Mercedes-Benz Trucks samen met Siemens Smart Infrastructure, ENGIE en EVBox Group. Wat de openbare tarifering voor langeafstandsvervoer betreft, hebben Daimler Truck, Traton Group en Volvo Group een bindende overeenkomst gesloten om een joint venture op te richten. Die zal een krachtig openbaar laadnetwerk ontwikkelen en exploiteren voor batterijaangedreven langeafstandsvrachtwagens en touringcars in Europa. Het laadnetwerk van deze drie partijen zal ter beschikking worden gesteld van fleetoperatoren in Europa, en dat ongeacht het merk.

Het HoLa-project (‘High-Performance Charging in Long-Haul Truck Transport’), dat de medewerking van Daimler Truck geniet en onder auspiciën van de Duitse Vereniging van de Automobielindustrie (VDA) staat, heeft als doel een gerichte laadinfrastructuur voor batterijaangedreven langeafstandsvrachtwagens te plannen, op te zetten en te exploiteren. Op elk van de vier locaties in Duitsland zullen twee krachtige oplaadpunten met het Megawatt Charging System (MCS) worden geplaatst voor praktijktests. Diverse andere consortiumpartners uit de industrie- en onderzoekswereld zijn bij het project betrokken.

De Mercedes-Benz eEconic op IFAT

Op 30 mei beleeft de batterijaangedreven eEconic zijn salonpremière op IFAT, ‘s werelds toonaangevende handelsbeurs voor het beheer van water, afvalwater, afval en grondstoffen, die plaatsvindt in München. De eEconic scoort vooral goed in stedelijke toepassingen in de vroege ochtenduren dankzij zijn lagere geluidsemissies. De voertuigarchitectuur van de eEconic profiteert van de wereldwijde platformstrategie van Daimler Truck. Het aandrijfgeheel van de vrachtwagen met lage vloer is gebaseerd op dat van de Mercedes-Benz eActros, die al sinds oktober 2021 in serie wordt gebouwd in de fabriek van Wörth. Reeds sinds mei 2022 heeft afvalbeheerder FES GmbH (Frankfurter Entsorgung- und Service) in Frankfurt am Main een bijna productierijpe eEconic in gebruik voor de gemeentelijke afvalomhaling.

MirrorCam van de tweede generatie voor de eActros

Sinds april van dit jaar rust Mercedes-Benz Trucks de eActros uit met de verbeterde MirrorCam van de tweede generatie. Die biedt vooral verbeteringen op het gebied van weergave en veiligheid. Aan de buitenkant werden de camera-armen aan beide zijden met tien centimeter ingekort. De nieuwe afmetingen bieden onder meer het voordeel dat het perspectief van de MirrorCam nu nog meer lijkt op dat van de vertrouwde binnenspiegel. Daardoor vinden bestuurders het onmiddellijk eenvoudiger om achteruit te rijden dan met de MirrorCam van de eerste generatie.

Ultieme doelstelling: CO₂-neutraal wegtransport tegen 2050

Daimler Truck heeft de ambitie om tegen 2039 in Europa, Japan en Noord-Amerika alleen nog maar nieuwe voertuigen aan te bieden die CO₂-neutraal zijn in gebruik (‘tank-to-wheel’). Beide batterijaangedreven elektrische modellen, de Mercedes-Benz eCitaro en Mercedes-Benz eActros, rollen al sinds 2018 respectievelijk 2021 van de band. De Mercedes-Benz eEconic, de FUSO eCanter en de Freightliner eCascadia volgen later dit jaar en er zitten nog meer koolstofneutrale voertuigen in de pijplijn. In de tweede helft van dit decennium wil de constructeur zijn gamma voertuigen verder aanvullen met in serie geproduceerde voertuigen met brandstofcellen op waterstof. Tegen 2050 CO₂-neutraal transport op de weg brengen is het ultieme doel.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details