Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Verticaal Transport

Met bedieningsgemak steelt roterende Hydraload 5.5-21R de show

Het was al groot nieuws dat de Britse materieelfabrikant JCB een roterende vèrreiker aan het ontwikkelen was, nu blijkt deze Hydraload 5.5-21R ook nog eens zeer gemakkelijk te bedienen. Daarmee ligt de weg naar succes wijd open.

Cabine JCB Hydraload kopiëren
Een kijkje in de cabine van deze gemakkelijk te bedienen machine. Opzetten gaat razendsnel dankzij onder andere de automatische vlakstelling.

Tekst | Tekst en beeld | Pieter de Mos

22 februari 2021 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Dat bedieningsgemak is niet alleen prettig voor machinisten die dagelijks met de machine werken, maar ook voor verhuurbedrijven en kraanverhuurders, aldus Gregor Grootjans, de altijd goedlachse productspecialist bij JCB Benelux. “De ontwikkelafdeling heeft goed naar ze geluisterd en daar een eigen draai aan gegeven. De Hydraload 5.5-21R is de eerste roterende vèrreiker van JCB en ik moet zeggen, het is gelukt om er een voor iedereen te begrijpen machine van te maken. Je kunt zien dat er goed over is nagedacht.” 

Uit eigen ervaring kan Gregor ons inmiddels vertellen “dat het simultaan bedienen van hijs, wend- en rijbewegingen zeer soepel verloopt en de bediening daarbij erg gemakkelijk is.” De Hydraload 5.5-21R wordt nog dit jaar in Europa verkrijgbaar.

Met zijn maximale hefcapaciteit van 5,5 ton en zijn 20,5 meter lifthoogte, kan de Hydraload 5.5-21R in veel situaties mobiele en zelfs vaste hijskranen vervangen

Snel inzetbaar

Wat de Hydraload mede zo interessant maakt, is zijn snelle inzetbaarheid. Hij is voorzien van een flexibel stempelsysteem. Dat kan breed en smal worden ingezet en de voor- en achter stempels kunnen aan beide zijden ook nog in stempelafstand verschillen. Dat is reuze handig op kleine bouwplaatsen binnen en buiten en bijvoorbeeld in smalle straten, met obstakels zoals een elektriciteitshuisje of hekwerk. De computer berekent in elke situatie de juiste lastgrafiek, zodat de veiligheid altijd is gewaarborgd. In dat opzicht vormen oneffen ondergronden ook geen enkel probleem. Dankzij de automatische vlakstelling gaat het opzetten ook dan razendsnel.

Gamechanger

De eerste roterende verreiker van JCB moet vooral een gamechanger worden wanneer veel met prefabelementen wordt gebouwd of bij het plaatsen van bijvoorbeeld betonnen rioleringsbuizen. Met zijn maximale hefcapaciteit van 5,5 ton en zijn 20,5 meter lifthoogte, kan hij in veel situaties mobiele en zelfs vaste hijskranen vervangen, zo is de gedachte achter deze machine. Voor niet al te zwaar hijswerk is een 2 meter lange jib toe te voegen en natuurlijk kan hij ook ‘normaal’ worden ingezet als verreiker met platform.

Gregor noemt de Hydraload een echte werktuigdrager. Aanbouwdelen worden niet alleen automatisch herkend, door de computer wordt tegelijkertijd de juiste lastgrafiek ingesteld. Gemakkelijker wordt het niet.     

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • IB

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
0%