Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Nieuws

Na 35 jaar verandert typeaanduiding AZ ook in Nederland in AS

Zwenklader-AS-1000-in-zijn-element
De middelzware, 6,6-tons zwenklader AS 1000 is hier met zijn bakinhoud van 1000 liter helemaal in zijn element.

Tekst | Pieter de Mos

Beeld | Ahlman Nederland

15 september 2022 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

De AZ-serie zwenkladers gaat – in naam althans – verdwijnen. Ahlmann Nederland stapt af van de bekende typeaanduiding met de letters AZ (van Ahlmann Zwenklader) en presenteert vanaf dit jaar een vernieuwde serie zwenkladers met de door producent Mecalac gebruikte internationale aanduiding AS.

Het design van de twee middelgrote zwenk-laders AZ 75f (voortaan AS 850) en AZ 95f (voortaan AS 1000) is inmiddels aangepast. Technisch blijven de wijzigingen aan de nieuwe serie beperkt tot de shovelarm en een iets anders vormgegeven motorkap. Zo wordt de bekende monoboom vervangen door een ‘meer traditionele shovelarm’, zoals we die kennen van bijvoorbeeld de AZ 150f en een eerder model zoals de AZ 85(t). De grootste verandering richting gebruikers wordt echter de nieuwe benaming.

De nieuwe typeaanduidingen van de zwenkladers worden volgens Peter van Keulen (Public Relations bij Ahlmann Nederland) als volgt: “De AZ 55f wordt AS 600, de AZ 75f wordt AS 850 en de AZ 95f wordt AS 1000. De AZ 95f tele, AZ 150f en AZ 210f worden pas later aangepast.” De ruimte tussen de AS 600 en de AS 850 wordt opgevuld met de AS 750.

Als een van de eersten is de populaire zwenklader AZ 95f aangepast en van zijn nieuwe typeaanduiding AS 1000 voorzien.

Uitdrukkelijke wens

Met de komst van de nieuwe machines wordt dus afscheid genomen van de in ons land lang gebruikte typeaanduiding AZ. Ahlmann Nederland, de bekende in Ammerzoden gevestigde Nederlandse importeur/dealer van de zwenkladers, vindt het uiteraard jammer dat het deze keuze moet maken. Immers, de zwenkladers uit de AZ-serie zijn al decennialang een vast gegeven in Nederland. Begrip is er in Ammerzoden echter ook, zo horen we van Peter van Keulen: “Door de uitdrukkelijke wens van Mecalac en de administratieve rompslomp met de technische documentatie, CE-goedkeuring, kentekening en dergelijke was de aanpassing voor alle partijen de beste optie.”

Nieuwe modellen

Helemaal nieuw is de aanduiding AS overigens niet, zo memoreert Peter van Keulen: “Toen Ahlmann Nederland begon met haar importactiviteiten was de Ahlmann zwenklader AS 7 al snel het populairste type. Op het moment dat deze machine een facelift kreeg, werd het type AS 7 B. Toen in 1986 de geheel nieuwe opvolger werd geïntroduceerd noemde de fabriek deze AS 7C/S. Destijds vond Ahlmann Nederland dat door de typeaanduiding te weinig naar voren kwam dat het hier een volledig nieuw model betrof en werd deze machine omgedoopt tot AZ 9. Vanaf dat jaar werd in de Nederland de ‘S’ van Schwenklader vervangen door de ‘Z’ van zwenklader.    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Olivia Castelein

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details