Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Nieuwe accufabriek geopend door Nederlandse Koning Willem-Alexander
In ‘Yanmar City’ werden tijdens Bauma machines getoond voor wegenbouw, sloopwerkzaamheden, grondverzet en terreinwerk. Voor de komende reeks elektrische machines was een speciale zone ingericht.

Nieuwe accufabriek geopend door Nederlandse Koning Willem-Alexander

Gerenommeerde constructeur kiest voor elektrificatie en stapt in accufabriek

Tijdens materieelvakbeurs Bauma kondigde Yanmar Compact Equipment EMEA een grotendeels elektrisch georiënteerde toekomstvisie aan. Om de elektrificatie van machines daadwerkelijk te realiseren, blijkt Yanmar Europe BV al in april 2022 een meerderheidsaandeel te hebben verworven in ELEO Technologies BV, een snelgroeiend Nederlands accutechnologiebedrijf.

Bas Verkaik van ELEO en Koning Willem-Alexander poseren naast een elektrische minigraver tijdens de officiële opening van de nieuwe accufabriek in Helmond.

Gedragen door de wereldwijde reputatie van pionier op het gebied van de zuinigste en meest duurzame motortechnologieën kondigde Yanmar Compact Equipment tijdens BAUMA zijn engagement aan voor elektrificatie. De presentatie van Yanmar’s eerste emissieloze minigraafmachine, de SV17e, werd daarbij een belangrijke strategische stap genoemd in de toekomstige transformatie van het bedrijf, dat tevens de intentie uitsprak ‘om te bouwen aan een duurzame manier van werken voor zowel klanten als dealers’. Naast de SV17e werd een elektrische versie van de populaire C08-rupsdumper gepresenteerd, evenals een werkend prototype van de elektrisch aangedreven V8e compacte wiellader. Cédric Durand, Director Product Management EMEA: “Onze nieuwste modellen bieden een glimp van de toekomst en tonen onze vooruitgang in het aanbieden van een complete serie van volledig elektrische compacte machines.”

Een officieel fotomomentje tijdens de aandelenoverdracht van ELEO aan Yanmar. Van links naar rechts: Bas Verkaik (ELEO), Takayuki Onodera (Yanmar), Jeroen Bleker (ELEO), Bram van Diggelen (ELEO) en Samir Laoukili (Yanmar).

Accu’s zijn essentieel

Om een grote hoeveelheid elektrische machines te kunnen aanbieden is zekerheid nodig over het verkrijgen van voldoende accu’s. Die gedachte deed Yanmar besluiten om een meerderheidsaandeel te nemen in een innovatieve accufabriek. ELEO Technologies BV werd opgericht in 2017 om hoogwaardige batterijsystemen toegankelijk te maken voor een grote verscheidenheid aan industriële toepassingen. Op basis van deze visie ontwikkelt en produceert ELEO geavanceerde modulaire batterijpakketten die zich onderscheiden door hun eigen batterijbeheersysteem (BMS) en innovatief thermisch beheer, wat aanzienlijke voordelen oplevert op het gebied van veiligheid, betrouwbaarheid en duurzaamheid. De naam ELEO is een combinatie van Electric en Leo. Het eerste verwijst naar de bedrijfsmissie om de grootschalige elektrificatie van mobiliteit en machines mogelijk te maken, terwijl Leo, Latijn voor ‘leeuw’, verwijst naar de gebruikte Li-ion batterijtechnologie (en daarnaast natuurlijk naar de  Nederlandse roots en wereldwijde ambities).

Tijdens Bauma presenteerde Yanmar werkende prototypes van elektrisch aangedreven machines.

Een perfecte match

“We zijn verheugd over de samenwerking met Yanmar”, aldus ELEO medeoprichter Bas Verkaik. “Yanmar’s leidende positie, premium merkreputatie, wereldwijde netwerk en decennialange ervaring in off-road toepassingen en ELEO’s geavanceerde modulaire batterijsystemen zijn een perfecte match om de adoptie van geëlektrificeerde aandrijflijnoplossingen wereldwijd te versnellen.”

Door de integratie van ELEO’s geavanceerde, schaalbare en modulaire batterijtechnologie kan Yanmar tegemoet komen aan de snelgroeiende vraag naar Zero Emission machines voor off-road toepassingen. “Yanmar streeft ernaar elektrische aandrijflijnoplossingen te leveren die onze klanten in staat stellen zero-emissie technologie toe te passen zonder afbreuk te doen aan de productiviteit”, aldus Tomohisa Tao, President van Yanmar Power Technology. “De investering in ELEO geeft ons de mogelijkheid om zeer innovatieve technologie toe te passen die is ontworpen voor de zware omstandigheden waarin onze eindgebruikers werken.”

Met de eerste emissieloze minigraafmachine, de SV17e, onderstreepte Yanmar tijdens Bauma het toekomstgerichte engagement voor elektrificatie.

Ultramoderne fabriek nodig

Het groeiende klantenbestand van ELEO en de introductie van een nieuwe generatie batterijsystemen maakten een nieuwe, ultramoderne productiefaciliteit nodig. De in Helmond gevestigde accufabriek is uitgerust met geavanceerde machines die een volledig geautomatiseerd assemblageproces mogelijk maken en daarmee de jaarlijkse productie van 10.000 accupakketten. Het is de bedoeling om het huidige vloeroppervlak van 3.000 m2 op termijn te verdrievoudigen. Op 26 januari werd de nieuwe accufabriek officieel geopend door Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander van Nederland.     

SV17e is speciaal bedoeld voor Europese gebruikers
Minigraver SV17e beschikt over een volledig elektrische aandrijving en een open hydraulisch systeem met een lastafhankelijke hydraulische pomp. Het luchtgekoelde 48 V model levert een bruto elektrisch vermogen van 23,5 kWh (19 kWh bruikbaar) voor een voldoende grote graaf-, hef- en draagcapaciteit. Hij heeft een speciaal ontworpen lcd-bedieningsinterface en optionele 400 V functie voor snelladen (standaard 230 V). In de normale werkmodus biedt een volledige lading 4,5 uur graaftijd, of een gemengde bedrijfscyclus van vier uur (20% rijden, 80% graven).

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details