Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Nieuwe Komatsu PW168-11 en PW198-11 zetten de nieuwe standaard!
Met hun 3,1m zijn de PW168 en PW198 de laagste in hun categorie wat toelaat ze te vervoeren zonder de transporthoogte van 4 m te overschrijden en dus zonder specifieke vergunningen.

Nieuwe Komatsu PW168-11 en PW198-11 zetten de nieuwe standaard!

BIA stelt de twee recentste Komatsu mobiele graafmachines in de gewichtsklassen 16 en 20 ton voor: de PW168-11E1 en PW198-11E1. Zoals het cijfer 8 in de modelbenaming reeds aangeeft, gaat het om machines met korte zwenkradius. De nieuwkomers rollen, net als de twee lichtere binnendraaiers PW148-11 en PW158-11 en de conventionele modellen PW160-11 en PW180-11, uit de Komatsu fabriek in het Duitse Hannover waar ze ook ontwikkeld werden. De PW198-11 was reeds als prototype vermomd te zien op Bauma 2022. Beide nieuwe modellen vormen een toevoeging aan het bestaande gamma Komatsu bandenkraan en zijn leverbaar vanaf voorjaar 2024.

De krachtige Komatsu-motoren van 148pk/110 kW (PW168) en 173pk/129 kW (PW198) voldoen aan de Europese Stage V-normen en zijn compatibel met milieuvriendelijke HVO-diesel. Dankzij een hogere vermogen en lager verbruik is de PW198 zo’n 20 % productiever dan de PW180-11. 

Dankzij een hogere vermogen en lager verbruik is de PW198 zo’n 20 % productiever dan de PW180-11.

Hoogste hijsvermogen

De PW168 en PW198 werden simultaan ontwikkeld en delen vele componenten. Zo hebben ze een gelijkaardige onderwagen en een quasi identieke bovenbouw (de PW198 meet 5cm meer achteraan). De machines kregen ook vernieuwde een versnellingsbak en assen mee.

Alle componenten werden slim geplaatst voor een optimale gewichtsverdeling. Het zwaartepunt ligt lager en de motor is ver naar achteren gepositioneerd. Hierdoor zijn de machines uitermate stabiel en bieden ze het hoogste hijsvermogen in hun gewichtsklassen en dit zowel langs voor, achter als zijdelings. Uiteraard is er de keuze tussen mono- of two-piece boom.

Met hun 3,1m zijn de PW168 en PW198 de laagste in hun categorie wat toelaat ze te vervoeren zonder de transporthoogte van 4 m te overschrijden en dus zonder specifieke vergunningen. Zoals elke mobiele graafmachine zijn ze, mits toevoeging van de reglementaire uitrusting, geschikt om te rijden op de openbare weg. Daarom kunnen ook kunststof spatborden af-fabriek worden meebesteld.  

De krachtige Komatsu-motoren van 148pk/110 kW (PW168) en 173pk/129 kW (PW198) voldoen aan de Europese Stage V-normen en zijn compatibel met milieuvriendelijke HVO-diesel.

Ergonomischer en futureproof

Om het onderhoud te vergemakkelijken werden enkele aanpassingen gemaakt zoals een serviceluik voor de AdBlue-tank, makkelijk bereikbare inspectiepunten, een brede servicetrede en gecentraliseerde olie- en brandstoffilters. Ook kan de status van de filters en service-interval vanuit de cabine worden geraadpleegd. De dieselpartikelfilter dient trouwens slechts om de 8000 uren vervangen te worden. 

Zoals bij elke Komatsu machine gaat er ook bij de PW168 en PW198 bijzondere aandacht naar de werkomgeving van de machinist. De ruime cabine kreeg een kleiner en ergonomischer stuurwiel dat bovendien verder wegklapbaar is voor een vlottere toegang. De nieuwe, verwarmde én geventileerde Grammer zetel heeft een verstelbare ledensteun voor urenlang comfortabel werken. Ook het geluidsniveau ging naar beneden. De nieuwe proportionele joysticks liggen goed in de hand en kunnen zowel de aanbouwdelen bedienen als de rijrichting bepalen (tot 15km/u), waardoor de machine zich vlot en intuïtief laat besturen.   

Machines als deze opereren vaak op drukke bouwplaatsen waar een goed zicht rondom essentieel is voor de veiligheid. Daarom beschikken ze standaard over het KomVision 360° camerasysteem, ruime glaspartijen en een bovenbouw met verlaagde rechtervoorzijde.   

Nieuw bij de PW168 en PW198 zijn de voorzieningen voor het plaatsen van een retrofit 3D GPS geleidingssysteem. Dankzij montagepunten voor de sensoren, antenne, controller-unit en monitor kunnen de machines snel en eenvoudig worden geüpgraded met intelligente machinebesturing. Een aspect dat steeds belangrijker wordt in de zoektocht naar meer efficiëntie op de bouwwerf.

Kortom, de PW168-11 en PW198-11 zetten de standaard voor een nieuwe generatie mobiele graafmachines met geavanceerde functies, compact ontwerp en milieuvriendelijke prestaties, waardoor ze efficiënt en future proof kunnen worden ingezet voor diverse toepassingen. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details