Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Nieuwe veiligheidsoplossing van Volvo Trucks helpt chauffeurs om afstand te houden

Nieuwe veiligheidsoplossing van Volvo Trucks helpt chauffeurs om afstand te houden

Volvo Trucks introduceert Distance Alert, een nieuwe veiligheidsfunctie waarmee truckchauffeurs een veilige afstand tot hun voorligger kunnen houden en zo kritieke situaties kunnen voorkomen. Ongevallen waarbij een voertuig achter op een ander voertuig rijdt, maken momenteel ongeveer 20 procent uit van alle ernstige aanrijdingen met trucks.

Distance Alert Volvo Trucks

“Vaak worden dergelijke ongelukken veroorzaakt door onoplettendheid en een te korte afstand tot de voorligger. Distance Alert waarschuwt chauffeurs met een rood lampje in de voorruit zodra de truck te dicht op het voorliggende voertuig komt, en in de meeste gevallen kan zo een botsing worden voorkomen”, zegt Carl Johan Almqvist, Traffic and Product Safety Director bij Volvo Trucks.

Distance Alert maakt deel uit van de meest recente versie van Forward Collision Warning met noodremfunctie. Dit ondersteuningssysteem van Volvo Trucks is ontworpen om chauffeurs te helpen om ongevallen in verschillende stadia te voorkomen. Als Distance Alert niet het beoogde effect heeft, treden een knipperlicht en een geluidssignaal in werking om de chauffeur te waarschuwen. Ten slotte wordt de geavanceerde noodrem geactiveerd. Dit alles gebeurt in slechts enkele seconden.

De nieuwe functie is bedoeld voor gebruik op hoofdwegen buiten de steden, en wordt ingeschakeld bij snelheden boven de 60 km/u, tenzij het adaptieve cruisecontrolesysteem in gebruik is. Net zoals de andere functies van het waarschuwingssysteem voor botsingen maakt Distance Alert gebruik van een combinatie van camera- en radartechnologie om de afstand te berekenen en objecten op de weg te herkennen.

“Dankzij de voortdurende verbeteringen in de Active Safety-systemen van onze trucks kunnen chauffeurs de risico’s verminderen waaraan zij en andere weggebruikers worden blootgesteld. Distance Alert is een van de vele voorbeelden van hoe technologie bijdraagt om goede chauffeurs te verbeteren.”

Distance Alert Volvo Trucks

“Voor transportbedrijven is investeren in veiligheid niet alleen zinvol bij de bescherming van mensen, maar het bespaart ook geld. Lagere verzekerings- en reparatiekosten en minder ongeplande uitvaltijd zijn enkele argumenten. Bovendien wordt bij een veilige rijstijl gewoonlijk minder brandstof verbruikt. De combinatie van goed opgeleide, veiligheidsbewuste chauffeurs en veiliger trucks komt iedereen ten goede”, zegt Carl Johan Almqvist.

Info

  • De functie Distance Alert is beschikbaar op de Volvo FH, Volvo FH16, Volvo FM en Volvo FMX, geproduceerd vanaf week 23, 2018. De trucks moeten ook zijn uitgerust met Forward Collision Warning met noodremfunctie van Volvo Trucks.
  • Distance Alert is ontworpen om truckchauffeurs te helpen bij het bewaren van een veilige afstand tot het voorliggende voertuig.
  • Als wordt gedetecteerd dat de voertuigen dichter op elkaar zitten dan de geselecteerde tijdsruimte van 1,5 tot 3,5 seconden, gaat er een rood lampje branden in de voorruit. Als de chauffeur niet langzamer gaat rijden, wordt het waarschuwingssysteem voor botsingen geactiveerd en worden hoorbare en zichtbare signalen afgegeven met toenemende intensiteit. Hierop volgend wordt de geavanceerde noodrem geactiveerd.
  • Forward Collision Warning met noodremfunctie van Volvo Trucks is beschikbaar op de Volvo FH, Volvo FH16, Volvo FM, Volvo FMX, Volvo FE en Volvo FL.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details