Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
‘Positief verrast door snelheid waarmee sector zich heeft aangepast’
Bruno Van Belle, managing director bij Topcon Positioning Belgium

‘Positief verrast door snelheid waarmee sector zich heeft aangepast’

Topcon Positioning Belgium – waar digitalisering in het DNA gebakken zit – omarmde de crisis, zag opportuniteiten en zorgde ervoor dat 2020 allesbehalve een verloren jaar werd. Bouwmat Wegwijzer blikte terug en vooruit met Bruno Van Belle, sinds juni managing director bij Topcon Positioning Belgium. “2021 wordt een recuperatiejaar en in 2022 verwacht ik weer hoogconjunctuur”, klinkt het hoopgevend.

Wie 2020 op economisch vlak een verloren jaar noemt, heeft daar ongetwijfeld alle reden toe. Dat beseft ook Bruno Van Belle: “Als ik in de toeristische sector zou zitten, dan hadden we nu een heel ander gesprek. Maar vanuit ons standpunt kijk ik zeker niet somber terug op 2020. Digitalisering is wat wij doen en net daar hadden veel bedrijven dit jaar nood aan. Wij helpen onze klanten het traditionele werk op een slimme manier te digitaliseren, zonder aan mankracht in te boeten. Uiteraard voelt ook Topcon de coronacrisis. In hoogconjunctuur is de interesse zeer groot, terwijl laagconjunctuur in veel bedrijven vaak gepaard gaat met een bezinningsmoment. Maar cijfermatig hadden we zeker geen slecht jaar.”

U kwam in volle crisis in de stoel van managing director terecht. Hoe heeft u dat beleefd?

Bruno Van Belle: “Het heeft mij in ieder geval niet afgeremd. De bezieling van onze 20-koppige Belgische ploeg is fantastisch. De beroepsfierheid is enorm en het familiale gevoel is hartverwarmend. Wat we doen, doen we graag en met veel passie. Dat typeert de Belg. Covid-19 is een monster dat we allemaal recht in de ogen kijken, maar het heeft ons wel verplicht om ons aan te passen. Ik ben met heel veel geloof aan mijn rol als managing director begonnen en ben er tot in de kleinste vezel van overtuigd dat we sterker uit deze situatie zullen komen.”

Hoe heeft Topcon het begin van de crisis aangepakt?

“Topcon heeft heel snel geanticipeerd. Voor alle duidelijkheid: niemand had een handleiding voor dergelijke crisis. Plots was het daar in februari, op een moment waarop we volop bezig waren met het businessmodel voor het nieuwe fiscale jaar. Topcon heeft meteen een taskforce opgestart, met daarin alle managing directors van heel Europa. Kort samengevat werden drie scenario’s uitgerold: optimistisch, in between en worst case. En Topcon België is steeds kunnen blijven navigeren in het meest optimistische scenario.”

“De bezieling van onze 20-koppige Belgische ploeg is fantastisch.”

Zag Topcon opportuniteiten in de coronacrisis?

“We hadden al langer het idee om Topcon in de Belgische landbouwmarkt te positioneren en daar hebben we nu versneld werk van gemaakt. We hebben 2020 gebruikt om de markt en ons netwerk af te tasten en in het voorjaar van 2021 zullen we deze nieuwe dienst, die toch wel een ingrijpende toevoeging is, openbaren. Daarnaast hebben we ook de Topcon University in het leven geroepen, een resultaat van een brainstormsessie met het hele bedrijf. We mogen niet onderschatten op welke technische obstakels een gebruiker botst tijdens het leerproces. Een nieuwe gebruiker wordt lid van onze familie en het is onze verantwoordelijkheid om de kennis van dat lid te blijven handhaven en zelfs te verbeteren. Een non-stoptraject aanbieden aan onze klanten inzake scholing is de sleutel tot succes. We investeren hiervoor in een nieuw klaslokaal met een 18-tal zitplaatsen.”

Is de manier waarop een bedrijf met zo’n crisis aanpakt een kwestie van mindset?

“In de bouw en nijverheid is dat zeker het geval. Ik ben echt aangenaam verrast door de snelheid waarmee de sector zich heeft aangepast. Voor de meest ‘koppige’ bedrijven is deze crisis zelfs een motivatie om de digitale transitie door te voeren. Iedereen wil graag in realtime kunnen volgen wat een machine 100 km verderop doet. Het is eigen aan de sector om niet bij de pakken te blijven zitten en dat hebben we in 2020 duidelijk gezien. Ook vanuit de overheid zijn bepaalde dossiers versneld door de molen gehaald, zoals de werken aan de Ring in Brussel of de Oosterweelverbinding. De markt is momenteel zeker niet negatief en er heerst een positieve vibe.”

En die positieve vibe zal alleen maar groeien als de hemel in 2021 opklaart?

“Daar ben ik rotsvast van overtuigd. Ik zie 2021 als een recuperatiejaar, gevolgd door opnieuw hoogconjunctuur in 2022. Die vooruitzichten waren er drie maanden geleden nog niet, maar met het goede nieuws over de vaccins is het einde van de tunnel in zicht. De laatste weken merk ik dat de wereld weer op gang komt, dat investeerders weer sneller toehappen en dat de orderboeken zich weer vullen. Ook Europa doet mooie inspanningen om de economie te reactiveren, met klimaatneutraliteit en digitalisering als keywords. Iets wat wij uiteraard toejuichen. Met Topcon blijven we stevig vooruitkijken. Zo zullen we bijvoorbeeld in 2021 vier nieuwe landmeters aantrekken. Het glas is bij Topcon steeds halfvol en ooit zullen we allemaal terugkijken op deze crisis en niet de pijnpunten maar de positieve dingen onthouden.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details