Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Sigma-voorzitter Dries van Haut heeft goed en minder goed nieuws
Gregory Olszewski met Vlaams minister Lydia Peeters.

Sigma-voorzitter Dries van Haut heeft goed en minder goed nieuws

2022: records verbroken
2024: terugval verwacht

Het Economisch Dossier van brancheorganisatie Sigma zit altijd vol verrassingen. Ook dit jaar weer, zo merkte voorzitter Dries van Haut op in zijn speech tijdens de jaarlijkse bijeenkomst. Want waar tegen de verwachtingen in 2022 alle records brak en 2023 een behoorlijk jaar wordt, is de verwachting voor 2024 een stuk minder rooskleurig.

Sigma-voorzitter Dries van Haut: “Onze klanten zullen moeten aanvaarden dat door het gebrek aan geschikte mensen een aantal taken nu eenmaal iets langer gaan duren dan vroeger het geval was.”

Dries van Haut: “Ik ben er vrij gerust in dat ik opnieuw kan zeggen dat 2023 een behoorlijk jaar wordt. We zijn immers nog steeds volop bezig met het uitleveren van de reeds lang bestelde machines. Tot nu toe gebeurde dat zeer geleidelijk en met mondjesmaat. Door de betere beschikbaarheid van onderdelen worden de levertermijnen ook nog eens korter dan voorspeld, zonder echter een complete overspoeling van de markt te krijgen.”

Order intake is aan het dalen

Maar dan: “We merken wel dat de ‘order intake’, het aantal machines in bestelling dus, flink aan het dalen is. Een verklaring daarvoor kunnen voor een stuk de kortere levertermijnen zijn. Bij dalende levertermijnen zal de order intake in een stabiele markt mathematisch ook dalen. Maar de markt zelf is zeker ook aan het dalen. De grote vraag wordt nu hoe diep het gaat en hoe lang deze daling zal aanhouden. Maar dat worden zorgen voor 2024 denk ik eerder. Zowel in de logistieke sector als de in de bouw zien we een terugval, maar blijft het niveau nog aanvaardbaar, zeker als je bedenkt dat het overgrote deel van de door onze leden ingevoerde machines gebruikt worden in infrastructuurwerken en veel minder in residentiële gebouwen. 

Personeel vinden grootste uitdaging

“Onze grootse uitdaging blijft, zoals reeds geruime tijd, het vinden van voldoende geschoold of geschikt personeel. Waar we vroeger een aantal beroepen als knelpuntberoep benoemden zoals verpleegkundige of servicetechnicus lijkt het nu wel alsof voor vrijwel alle functies mensen tekort zijn,” aldus Dries. “Onze klanten zullen moeten aanvaarden dat door het gebrek aan geschikte mensen een aantal taken nu eenmaal iets langer gaan duren dan vroeger het geval was. ChatGPT en consorten zijn immers nog niet in staat om onze machines service te geven. Om die reden is het dan ook één van onze belangrijkste taken als beroepsvereniging om ervoor te zorgen dat we mensen laten instromen naar onze sector en ze kunnen injecteren met een dosis passie voor techniek.”      ■

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details