Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Smartyard brengt e-commerce ervaring naar (ver)huursector

Smartyard brengt e-commerce ervaring naar (ver)huursector

De bouwsector staat gekend als een van de traagste sectoren om zich digitaal te transformeren. Toch lijkt de kentering stilaan ingezet. Dat bewijst Smartyard, een spin-off van Aertssen Group en hét digitale platform dat je volledige controle geeft over het huur- en verhuurproces van zwaar bouwmaterieel. “Smartyard doet twee dingen: vraag en aanbod digitaal met elkaar connecteren en beide partijen ontzorgen gedurende het hele huurproces, waardoor veel efficiënter kan worden gewerkt”, aldus CEO Yannick Renier. Op Matexpo kom je alles te weten over het innoverende platform.

Digitalisering omarmen, het is een van de uitdagingen waar de bouwsector voor staat. “Het is opvallend hoeveel er in de sector nog op papier gebeurt, of hoeveel gewoon in de hoofden van de mensen zit”, vertelt Yannick Renier, die voor de geboorte van Smartyard zes jaar lang voor Aertssen Group werkte. Aertssen Group beschikt zelf over zo’n 1.500 stuks rollend materieel, maar toch worden er op dagelijkse basis nog machines ingehuurd. Yannick Renier: “De manier waarop dat gebeurde kon worden geoptimaliseerd. Telefoontjes heen en weer, kattenbelletjes overal… Niet zelden leidde dit tot fouten en dus stress. Als je in minder dan een minuut een boek kan bestellen op bol.com, moet het mogelijk zijn om ook in onze werkomgeving deze gebruikservaring mogelijk te maken.”

Smartyard wil de e-commerce ervaring naar de B2B van de bouw en industrie brengen.

 

Vanuit die gedachte is een half jaar geleden samen met een aantal grote verhuurders een testproject opgezet. Yannnick Renier: “Telefoontjes werden vervangen door een heldere, logische flow via een online formulier, die het huurproces vergemakkelijkte. Gelet op het hoger belang voor de hele sector is recent dan ook beslist Smartyard op te richten en het idee te vermarkten, een digitaal platform waarmee je snel, efficiënt en makkelijk de beste deals kan sluiten. Bovendien werd gekozen Smartyard los te koppelen van Aertssen Group en het volledig als zelfstandig bedrijf te laten opereren. Zo werd Smartyard een platform voor de huur en verhuur van zware bouwmachines voor de hele sector, zonder dat het zelf één machine bezit.

Connecteren en ontzorgen

Van het lanceren van de huuraanvraag en het bereiken van relevante verhuurders in minder dan een minuut tot het maken van offertes en het sluiten van deals: het systeem digitaliseert het volledige huur- en verhuurproces. “Smartyard doet eigenlijk twee dingen: het connecteren van vraag en aanbod en ontzorgen doorheen heel het huurproces. Zodra offertes worden uitgestuurd, kunnen huurder en verhuurder ook via chat met elkaar communiceren.”

Doordat Google Maps geïntegreerd is in het systeem kan je zelfs tot op de vierkante meter aangeven waar de huurder de machine wil laten leveren.

 

Door digitaal te gaan centraliseert Smartyard alle informatie. En sinds de lancering in mei is het aanbod via Smartyard al sterk gegroeid. Yannick Renier: “We verzamelden al meer dan 1.000 unieke tuigensoorten en duizenden SKU’s. Bulldozers en graders, hydraulische graafkranen, dumpers, wiel- en rupsladers, verdichtingsmachines, aanbouwstukken, verreikers, heftrucks, hoogwerkers, schaarliften, tot zelfs stroomgroepen, lichtmasten en mobiele toiletten.

Smartyard verzamelde al meer dan 1.000 unieke tuigen en duizenden SKU’s.

 

Huuraanvraag lanceren

Welke machine en eventuele aanbouwstukken heb je nodig? Wat is de aard van de werken? Moet het tuig bemand of onbemand zijn? Is transport nodig? Zijn er speciale vereisten? Iedere aanvraag wordt door Smartyard tot in detail behandeld. Doordat Google Maps geïntegreerd is in het systeem kan je zelfs tot op de vierkante meter aangeven waar je de machine wilt laten leveren. Momenteel wordt er ook werk gemaakt van de integratie van raamcontracten. Op die manier kan de huurder via Smartyard rechtstreeks bij zijn verhuurpartner huren.”

Betrouwbaar platform

Is de aanvraag afgerond, dan bezorgt Smartyard de specifieke vraag via een slim algoritme aan de verhuurders binnen Smartyard die aan deze vraag kunnen voldoen. “De verhuurder krijgt dan een mail met een link naar een potentiële deal en kan een offerte maken”, verduidelijkt Yannick Renier. “Smartyard weet welke tuigen en verhuurders in aanmerking komen omdat bij de registratie van verhuurders het volledige machinepark wordt geregistreerd. Verhuurders kunnen via het platform een offerte maken en versturen, waarop de huurder de offerte kan weigeren of aanvaarden en zo een deal maken. We hebben al enkele grote verhuurders aan boord gehaald en ook de aannemingsbedrijven zien het potentieel van het systeem. Uiteraard kan niet zomaar iedereen huren of verhuren via Smartyard. Zowel huurder als verhuurder moeten aan verschillende voorwaarden voldoen. Het is van cruciaal belang dat Smartyard een betrouwbaar platform is en blijft. Deze Circle of Trust is heilig voor ons.” De eerste resultaten zijn alvast uitstekend: niet minder dan 75% tijdswinst op de planning van de huurders, een daling van 55% in het aantal fouten, en vooral: veel minder stress door het grote gebruiksgemak.

Smartyard doet twee dingen: vraag en aanbod connecteren en beide partijen ontzorgen en begeleiden gedurende het hele huurproces.

 

Durven innoveren

Smartyard wil de e-commerce ervaring die we zo gewoon zijn geworden in onze vrije tijd naar de B2B van de bouw en industrie brengen. “Waarom moet je als bouwbedrijf een halfuur verliezen om een minigraver te huren? De B2C-ervaring willen we integreren in de sector. Voor alle duidelijkheid: Smartyard staat nog in zijn kinderschoenen en we blijven het platform verfijnen en ontwikkelen. In mei gingen we van start met een soft launch. Met een aantal partners in co-creatie zullen we nu verder groeien. Dit project bewijst in ieder geval dat Aertssen Group durft innoveren en een pioniersrol wil vervullen in de digitalisering van de bouwsector. Niet ad hoc, maar gestructureerd en met een visie op lange termijn”, besluit Yannick Renier.

Wie alles over het digitaal platform wil weten kan van 11 tot 15 september terecht op Matexpo, waar Smartyard op vrijdag 13 september ook een seminarie over innovatie in de bouw organiseert.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details