Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Sterk in de bouwsector

Sterk in de bouwsector

DAF is in acht Europese landen marktleider, een resultaat dat vooral te danken is aan de trekkers. Om de aandacht te vestigen op het uitgebreide gamma vrachtwagens van de constructeur, en dan vooral de uitvoeringen voor de bouwsector, nodigde DAF de pers uit voor een voorstelling en testritten.

DAF is er zich van bewust dat de bouw nog altijd een groeisector is en wil de aandacht vestigen op het uitgebreide gamma trucks die het bedrijf hiervoor aanbiedt. In de bouwsector worden namelijk 67 % vrachtwagens gebruikt tegenover 33 % trekkers (voor het wegtransport boven de 16 ton is dat in België 31 % vrachtwagens en 69 % trekkers). De klanten in de bouw vragen een grotere diversiteit aan uitvoeringen en zijn nog gevoeliger voor betrouwbaarheid omdat de trucks normaal gezien langer in dienst gehouden worden, intensief gebruikt worden en er doorgaans geen reservevoertuigen zijn.

DAF speelt hierop in met een programma van de 4×2 LF tot de CF en XF 4-assers (in Nederland en sommige andere landen zijn ook 5-assers leverbaar). DAF beperkt het gamma tot uitvoeringen met aangedreven tandem. Voor wie een vrachtwagen zoekt met aandrijving op alle wielen – een veel beperkter segment – kan men terecht bij technisch partner Tatra, dat de cabines en motoren van DAF gebruikt. We wijzen er ook op dat in de DAF Academy specifieke opleidingen beschikbaar zijn voor de bouw.

DAF

Met een opvallend gemak en uitstekend comfort beweegt de zware DAF 4-asser zich door de steengroeve.

Criteria van het bouwsegment
Het DAF-programma vangt aan met de compacte en lichte LF in de gewichtsklasse van 7,5 tot 19 ton, met motoren van 150 tot 320 pk en zowel handgeschakelde als geautomatiseerde versnellingsbakken of een Allison volautomaat. De 19 ton LF Construction werd nog verder aangepast met een specifieke gril, stalen bumper, 25°-oploophoek, 320 mm bodemvrijheid, een stalen beschermingsplaat voor de radiator en specifieke opstaptreden.

Het gros van de uitvoeringen voor de bouw vinden we bij de CF en XF met varianten 4×2, 6×2, 6×4, 8×2 en 8×4. Nieuwigheden in dit gamma zijn:

  • Een 10 ton vooras met paraboolvering voor toepassingen met een zware laadkraan achter de cabine of afvalverwerking.
  • Een naloopas met dubbele bandenmontage en hoge statische belasting, zeer geschikt voor afzetsystemen.
  • Een naloopas met enkele montage en een nieuw, gegoten aslichaam. Het gewicht werd met 10 kg verlaagd, ondanks een hogere stijfheid.
  • Tandemaandrijving met een tandemstel met acht reactiestangen, een laag zwaartepunt, lage onderhoudskosten, een grote pendelweg voor uitstekende tractie offroad en een hoge stabiliteit.
  • Het type CX/XF FAW 8×4 met een 8 ton gestuurde naloopas voor een optimale manoeuvreerbaarheid, goede stuureigenschappen en lager verbruik.
  • De XF FTM zwaar transport trekker voor treingewichten van 70 tot 120 ton.

 

Samen met de talloze achterasreducties (enkele reductie of naafreductie) met keuze tussen direct drive of overdrive in de hoogste versnelling, luchtvering of bladvering, motoropties, pto-mogelijkheden (hydropomp, motor, vliegwiel, versnellingsbak) en cabinevarianten geeft dit een zeer groot gamma combinatiemogelijkheden voor elk type van werk.

DAF

Dankzij de gestuurde achterste as is de manoeuvreerbaarheid van deze 8×4 uitstekend.

Testritten
In een Spaanse steengroeve konden we onder meer de CF 530 FAD Construction 8×4, de CF 480 FAW 8×4 en een CF 480 FAD Construction 10×4 aan de tand voelen. Met het hoge koppel van de motoren, de ZF Traxon in offroad-modus en de MX Engine Brake konden we moeiteloos elke helling bedwingen in beide richtingen en met veel gemak en complete controle. Opvallend hierbij is het rijcomfort met een uitzonderlijke noot voor de bedrijfsstilte. Dat comfort en de stille werking vonden we ook terug op de baanversies die we daarna konden testen. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details