Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Strategische vlootsamenstelling optimaliseert CO₂-uitstoot
De Advanced EcoOperator training verhoogt de kennis en betrokkenheid van de operatoren.

Strategische vlootsamenstelling optimaliseert CO₂-uitstoot

Je vloot van grondverzetmachines uitbreiden is één ding. Je hele onderneming afstemmen op een plotse boost van je activiteiten een andere. Dit ondervond Sterhoek, een entiteit van de H2O groep. CEO Dirk De Clerck zocht en vond in SMT Belgium de ideale partner om zijn team in het groeiproces te begeleiden. Hij deelt met GWW zijn inzichten.

Hydraulisch kiepsysteem met telescopische uitschuifarmen maakt vlot en veilig lossen mogelijk.

Sterhoek is specialist in het bergen van baggerspecie en niet-reinigbare gronden, waarbij het gaat om niet-gevaarlijke afvalstoffen (deponie categorie 2). Samen met 9 andere bedrijven maken zij deel uit van H2O Group, actief rond drie domeinen: waterbouw, staal en milieu. Dirk De Clerck, CEO van Sterhoek weet waarover hij spreekt als het op ‘groeipijnen’ aan komt. Een krachtige samenwerking met SMT Belgium bracht hier verandering in. Als full-service distributiebedrijf en verdeler van Volvo Construction Equipment, biedt SMT Belgium begeleiding en ondersteuning op maat. Van vlootoptimalisatie tot operator trainingen en nog veel meer.

Geen klus te zwaar voor de Volvo A40G met een laadcapaciteit van 39.000 kg en een bakvolume van 24 m³.

Snelle groei voor Sterhoek

“Tot 2020 verwerkten wij bij Sterhoek jaarlijks ongeveer 250.000 ton aan afvalstoffen”, steekt Dirk De Clerck van wal. “In 3 jaar tijd zagen we dit volume verdriedubbelen. Onze grondverzetmachines waren flink verouderd en bleken niet aangepast aan de nieuwe volumes. We besloten bijgevolg een nieuwe vloot Volvo-dumpers aan te kopen. Zakelijk één van de beste beslissingen ooit. Niet alleen omdat de dumpers overtuigen door hun prestaties, maar ook omdat de mogelijkheden van SMT Solutions een grote meerwaarde zijn in het optimaliseren van onze processen.”

“Het bepalen van de vlootconfiguratie verliep met de hulp van SMT Site Simulation, één van de diensten die SMT Belgium aanbiedt. Er zijn verschillende factoren die samen het succes bepalen: de machine-grootte, het aantal machines en uiteraard de site zelf. Bij een plaatsbezoek worden zowel de site 3D-map als de verschillende elementen onder de loep genomen om tot een correcte berekening te komen van het aantal benodigde machines. 

Site Simulation van SMT Belgium: een geoptimaliseerde site is een efficiënte site.

Site & operator optimalisatie

Op het ontginde deel van de site van Argex – producent van geëxpandeerde kleikorrels die ook deel uitmaakt van H2O Group – gonst het van de bedrijvigheid. Hier in Kruibeke, vlakbij de E17, zijn de graafkranen, dumpers en dozers van Sterhoek in volle actie. Een en al efficiëntie, zo lijkt het wel.

“Een bewuste keuze,” aldus Dirk De Clerck. “Door de snelle groei ontstonden ook nieuwe uitdagingen voor onze operatoren. Specifieke machines vergen specifieke vaardigheden. Opnieuw vonden we bij SMT Solutions de juiste begeleiding. Zes van onze operatoren volgden de SMT operator training, waarbij ze zowel de basisfuncties als de bedienings- en veiligheidstechnieken onder de knie kregen. Bovendien droeg de rijgedraganalyse bij aan een zuinig en veilig gebruik van de machines. Zo slaagden wij erin ons brandstofverbruik aanzienlijk te verminderen. Gemiddeld gaat het om een daling van 5 liter brandstof per machine per uur. Een quick-win én een betere score op de CO2-prestatieladder!”

Ga voor meer rendement! 

“Altijd fijn te horen dat klanten tevreden zijn”, vertelt Peter Cloet, Performance Solutions Advisor bij SMT Belgium. “De Volvo Site Simulation-tool is inderdaad een mooi voorbeeld van hoe een grondverzetbedrijf aan optimalisatie kan winnen. Na een plaatsbezoek verwerken we de verschillende machineprestaties in de simulatiesoftware. Door data-analyse te koppelen aan de nieuwste survey-technologie, kunnen we verbeteringen formuleren en zelfs visualiseren. Doorheen het traject verwerven site managers waardevolle inzichten die leiden tot verbluffende verbeteringen. Van het verhogen van de efficiëntie en de productiviteit op de site, tot het verlagen van het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details