Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Tips om met zwaar verkeer veilig aan het werk te kunnen op een bouwplaats

Tips om met zwaar verkeer veilig aan het werk te kunnen op een bouwplaats

Kennis om veilig te werken met zwaar verkeer op een bouwplaats is essentieel om de veiligheid van alle betrokkenen te waarborgen. Het werken met zwaar verkeer brengt bepaalde risico’s met zich mee, zoals het gevaar voor aanrijdingen en ongevallen. Het is daarom van groot belang om de juiste maatregelen te nemen en goede richtlijnen te volgen. In deze inleiding zullen we enkele nuttige tips delen die helpen om veilig te werken met zwaar verkeer op een bouwplaats.

Huur kunststof rijplaten

De eerste tip die we je mee willen geven om zwaar verkeer veilig aan het werk te kunnen op een bouwplaats, is door aan kunststof rijplaten huren te doen. De gemiddelde draglineschotten waar je over beschikt zullen waarschijnlijk bezwijken wanneer je hier met zware machines overheen rijdt. Daarom is het slim om voor kunststof rijplaten te kiezen om dit te voorkomen. Huren is beter dan kopen doordat je waarschijnlijk niet vaak in dit soort situaties terecht komt en alles verzekerd is.

Goed zichtbare kleding dragen

Zorg ervoor dat je altijd goed zichtbare kleding draagt wanneer je rondom zwaar verkeer op de bouwplaats aan het werk bent. Het is belangrijk dat iedereen je van een afstandje al kan zien, vooral als het een beetje schemerig is of als het zicht slecht is door stof of regen. Trek daarom die felgekleurde jas aan, zorg ervoor dat je helm opvalt en plak desnoods nog wat extra reflecterende strepen op je kleding. Het lijkt misschien een simpele stap, maar het kan echt een verschil maken in hoe veilig jij en je collega’s zijn op het werk.

Hanteer een veiligheidsprotocol

Een veiligheidsprotocol opstellen is cruciaal, want dit is jouw gereedschap om iedereen op een lijn te houden als het aankomt op veiligheid. Zorg voor duidelijke instructies bij de in- en uitgang van de bouwplaats, doe regelmatig veiligheidstrainingen en updates en moedig iedereen aan om op elkaar te letten. Het kan even wennen zijn, maar een solide veiligheidscultuur zorgt ervoor dat we allemaal aan het einde van de dag weer veilig thuis komen.

Train je werknemers

Opleiding en training zijn echt de sleutels tot succes als het gaat om veiligheid op de werkvloer. Zorg ervoor dat je niet alleen nieuwe werknemers maar óók je ervaren rotten regelmatig bijschoolt. Dit kan gaan over hoe ze veilig kunnen werken met nieuwe apparatuur, maar ook over veranderende veiligheidsvoorschriften.

Zet ladingen goed vast

Zorg ervoor dat alle ladingen die je vervoert of verplaatst goed vastzitten. Het lijkt misschien een inkoppertje, maar een lading die onderweg verschuift, kan grote gevaren opleveren. Gebruik de juiste bindmiddelen en controleer altijd dubbel of alles stevig vastzit voordat je in beweging komt.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details