Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Veiligheid garanderen is eeuwigdurend proces
Als specialist in veiligheids- en overlevingstrainingen, emergency response en crisismanagement begeleidt en traint RelyOn Nutec bedrijven op het vlak van veiligheid.

Veiligheid garanderen is eeuwigdurend proces

Voorbereid zijn is alles, dat beseffen ook steeds meer bouwbedrijven

Als specialist in veiligheids- en overlevingstrainingen, emergency response en crisismanagement begeleidt en traint RelyOn Nutec bedrijven op het vlak van veiligheid. Voorbereid zijn is alles, dat beseffen ook steeds meer bouwbedrijven. Risicobeheersing en training rond besloten ruimtes winnen steeds meer aan belang. “Met onze hulp zijn bedrijven en hun medewerkers er goed op voorbereid om in noodsituaties de juiste actie te ondernemen. En binnen dat verhaal focussen we sterk op competence management en adaptive learning”,  vertelt Lars Brenne, managing director Central Europe van RelyOn Nutec.

In Centraal Europa heeft RelyOn Nutec oefencentra in Oostende, Rotterdam, Amsterdam, Bremerhaven en binnenkort in Eemshaven. Professionals van bedrijven en hulpverleners worden er getraind in het voorkomen en bestrijden van incidenten. Dat gebeurt in een realistische omgeving en met behulp van alle mogelijke incidentscenario’s.

De vraag naar kwalitatief hoogstaande gespecialiseerde trainingen rond besloten ruimte, geschikt voor de bouwsector, is de laatste jaren sterk gestegen.

Besloten ruimte

Risicobeheersing en training rond ‘besloten ruimte’ of voor gebruikers van torenkranen behoren tot de kerntaken van het bedrijf. De accreditering door Aquafin en de strategische alliantie met onder meer Constructiv zijn hiervan een bevestiging. Zo is er bijvoorbeeld de opleiding tot veiligheidswacht bij betreding van Aquafin riool- en rwzi-infrastructuur. Om veilige werkomstandigheden te garanderen, schrijft Aquafin minimumveiligheidsmaatregelen voor. Aannemers, studiebureaus, ruimfirma’s en personeel van Aquafin die bij de uitvoering van hun taak het rioolstelsel of een waterzuiveringsinstallatie moeten betreden of de taak van veiligheidswacht uitoefenen, zijn daarom verplicht een opleiding te volgen. Enkel na het volgen en slagen van zo’n opleiding kan men aan de slag.

Lars Brenne: “De vraag naar kwalitatief hoogstaande gespecialiseerde trainingen rond besloten ruimte, geschikt voor de bouwsector, is de laatste jaren sterk gestegen. Het veiligheidsbesef wordt steeds groter, maar er is nog werk aan de winkel. Neem nu bijvoorbeeld de begeleiding van kraanwerkers. Het aanslaan van lasten en het geven van signalen op een gestructureerde manier – audiovisueel – zijn van cruciaal belang. Sommige sectoren hinken wat dat betreft nog wat achterop, terwijl er bij het aanslaan van lasten toch nog heel wat ongevallen gebeuren. RelyOn Nutec neemt daarom resoluut de rol van pleitbezorger op zich. En de realiteit bewijst dat de ongevallen- en veiligheidsstatistieken beter zijn in geval van een doorgedreven training.”

Adaptive learning combineert theorieën over optimaal leren met de mogelijkheden van algoritmen en computers.

Competence management

Heel belangrijk in dit verhaal is dat de trainingen geëvalueerd worden en eventueel aangepast aan de steeds wijzigende arbeidsomstandigheden, nieuwe technologieën … RelyOn Nutec pleit daarom voor systematisch competence management. Het is een continu proces en niet slechts een middel om een doel te bereiken. Competence management zorgt ervoor dat werknemers hun dagelijkse werkzaamheden veilig kunnen uitvoeren en efficiënt en effectief kunnen reageren op kritieke situaties. 

“Door competence management te implementeren – gestructureerd door software, interne opvolging of met steun van ons als leverancier – creëer je een gedegen veiligheidsstructuur, die zorgt voor een permanente inzetbaarheid, betere planning en minder verrassingen”, vertelt Lars Brenne. “Wij zorgen ervoor dat bedrijven alle benodigde competenties in huis hebben en zo goed mogelijk voorbereid zijn en blijven op noodsituaties. Dankzij onze uitgebreide kennis en ervaring kunnen wij veel verder gaan dan de wet- en regelgeving. Een certificering is een momentopname, maar competentie is een eeuwigdurend proces. Het stelt een bedrijf in staat om voor de start van een werf een gedetailleerde risicoanalyse te maken. En dat kan bijvoorbeeld leiden tot betere prijsafspraken op basis van volumes. Competence management helpt dus niet alleen de veiligheid vooruit, maar zorgt ook voor meer efficiëntie, een verbeterde productiecapaciteit en een betere kostenefficiëntie.”

Competence management helpt niet alleen de veiligheid vooruit, maar zorgt ook voor meer efficiëntie, een verbeterde productiecapaciteit en een betere kostenefficiëntie.

Adaptive learning

RelyOn Nutec investeert ook in alternatieve methoden om ervoor te zorgen dat cruciale competenties te allen tijde up-to-date worden gehouden. Zo is Adaptive learning een op technologie gebaseerde benadering van leren. Het combineert theorieën over optimaal leren met de mogelijkheden van algoritmen en computers. Het lesmateriaal past zich eenvoudigweg aan de leerling aan, zodat de tijd wordt besteed aan de onderwerpen die de meeste aandacht nodig hebben.  “Met deze wijze van online trainen worden vraagstelling en inhoud toegespitst op de individuele deelnemer. Het is een ware verrijking van onze trainingsportfolio, waarmee wij nog beter in kunnen spelen op de online trainingsbehoeften van onze klanten”, besluit Lars Brenne.      ■

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details