Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Verhuurspecialist rukt op in België
Loxam is één van de toonaangevende Europese spelers in de verhuursector van machines en materialen.

Verhuurspecialist rukt op in België

Loxam is één van de toonaangevende Europese spelers in de verhuursector van machines en materialen. Het Franse bedrijf is na de succesvolle integratie van dk rental ook in België aan een opmars bezig. En dat terwijl Loxam zijn vloot ook in sneltempo verduurzaamt.

Loxam combineert in België drie activiteiten. De eerste poot is de algemene verhuur – van handwerkgereedschap tot de zwaardere machines – waarvan het bedrijf in haar agentschappen een breed gamma aanbiedt. “Daarnaast heb je de activiteit ‘module’, met modulaire tijdelijke huisvesting en containers,” zegt Bill Olivier, CEO van Loxam. “Die is gegroepeerd in onze vestiging in Antwerpen, waar we een park van meer dan 2000 stuks beheren. Een derde activiteit is Loxam Access, met hoogwerkers, hijsmateriaal en dergelijke, gespecialiseerd in het werken op hoogte. Die vloeit voort uit de integratie van dk rental.”

Dankzij die integratie groeide de omzet en het marktaandeel van Loxam sterk in 2021. Het bedrijf heeft nu 18 vestigingen, verspreid over het hele land. Maar de ambitie van Olivier reikt verder. “We zijn nummer één in Europa en meestal top 2 of 3 in individuele landen. In België is dat nog niet zo, maar dat is wel het doel. Loxam staat historisch al sterk in Wallonië en Brussel en wil nu ook Vlaanderen veroveren. We zien ook dat de markt enorm aantrekt in de nasleep van de coronapandemie. In 2022 willen we consolideren en beter doen dan die marktgroei.”

Loxam kan de vloot aanpassen aan lokale klanten en zich zo specialiseren in bepaalde doelgroepen.

Lokaal verankerd

Het businessmodel van Loxam is gedecentraliseerd. De verhuurspecialist werkt met agentschappen die een grote vorm van autonomie hebben. Olivier: “Ze kunnen hun vloot dus aanpassen aan lokale klanten en zich specialiseren naar bepaalde doelgroepen. Dat deden we in het verleden bijvoorbeeld bij de aanleg van de TGV of bij grote werken in het Pairi Daiza-dierenpark. Dat draagt bij tot een dienstverlening die dicht bij de klant staat. We zijn een grote groep met veel mogelijkheden, maar ook sterk lokaal verankerd. Zo staan we dicht bij onze klanten en combineren we het beste van twee werelden: een groot nationaal machinepark met lokale dienstverlening.”

Klanten zijn ook tevreden met die strategie, zo blijkt uit de NPS-metingen die Loxam permanent uitvoert. Nabijheid is daarbij een sterkte troef. De verantwoordelijken van de Loxam-agentschappen beheren hun vestiging als een kleine KMO met veel flexibiliteit en snelle reactietijden. 

“Onze ambitie reikt ver. We zijn nummer één in Europa en meestal top 2 of 3 in individuele landen. In België is dat nog niet zo, maar dat is wel het doel.”

Vergroening van de vloot

Loxam heeft een aantal engagementen ondertekend rond CO2-uitstoot en emissie-verlagende initiatieven. Die visie zal zich ook uiten in het beeld van de vloot. In sommige segmenten, hoogwerkers bijvoorbeeld, zit het bedrijf al aan 70 procent hybride of elektrische toestellen. Er komen ook onder andere minigravers en
-dumpers aan, aangedreven op batterijen.

Die duurzame richting zit vervat in het LoxGreen-programma dat Loxam stap voor stap uitrolt. Het bedrijf heeft nu al veel kennis over hybride en battery operated machines. Olivier: “Wij beschikken over productfiches en testinformatie van machines die al meer dan een jaar proefdraaien in Frankrijk. De visie daar is ook dat we die producten tegen dezelfde verhuurprijs aanbieden, om de klant te laten wennen aan die nieuwe toestellen en ze ook intensief te laten testen en gebruikersinformatie te bekomen.”

Frankrijk heeft al een aantal LoxGreen-vestigingen, de eerste in België volgt binnenkort. “Verhuurbedrijven moeten een voorloper zijn op dat vlak,” vindt Olivier. “Wij investeren in toestellen die we de komende 10 jaar zullen verhuren. Wie zegt dat die vervuilende dieselmotoren binnen 10 jaar nog in het centrum van Brussel mogen werken? We zullen in de toekomst ook de CO2-uitstoot van onze machines moeten rapporteren. Ons eigen verbruik, maar ook van de machines die we aan onze klanten verhuren. Door daar nu al sterk op in te zetten, zullen we onze klanten kunnen helpen bij die aangifte.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details