Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Vlaams minister Lydia Peeters bezoekt Daimler Truck Journ.e-evenement in Sint-Truiden

Vlaams minister Lydia Peeters bezoekt Daimler Truck Journ.e-evenement in Sint-Truiden

Daimler Truck organiseert dit jaar in vijf Europese landen (Italië, Oostenrijk, Duitsland, Nederland en België) 17 Journ.e-dagen waarop het zijn klanten kennis laat maken met de e-mobility-oplossingen van het vrachtwagenmerk met de ster. Op woensdag 30 mei en donderdag 1 juni was België aan de beurt. Op de Droneport van Sint-Truiden konden de klanten niet alleen kennismaken met de nieuwe elektrische Actros en Econic, maar werden ze eveneens bijgepraat over de stand van zaken op wettelijk en praktisch vlak. Op 1 juni bracht ook Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare werken een bezoek aan de Journ.e om kennis te maken met de ambitieuze plannen van Daimler Truck op het vlak van e-mobiliteit.

Overstappen op elektrisch rijdende vrachtwagens lijkt voor velen nog toekomstmuziek, maar Daimler Truck pakt vandaag al uit met een ambitieus toekomstplan, waarbij tegen 2030 60% van alle verkochte trucks hetzij elektrisch, hetzij fuel cell aangedreven moeten zijn. Een aandeel dat tegen 2039 tot 100% zou moeten oplopen, zodat tegen 2050 geen enkele vrachtwagen van het merk op de wegen nog een verbrandingsmotor aan boord zou mogen hebben. Peter Brock, CEO van Daimler Truck Belux, deed deze plannen niet alleen uit de doeken aan de aanwezige klanten, maar sprak samen met een aantal van zijn directe medewerkers ook uitvoerig over het onderwerp met minister Peeters.

Aandachtig oor

De minister had een aandachtig oor voor de ambities van Daimler Truck en maakte achteraf aan boord van de eActros ook in de praktijk kennnis met het rijden met een elektrische vrachtwagen. De minister, die zelf ook al enige tijd bijzonder ambitieuze plannen met elektromobiliteit heeft, hoefde uiteraard niet overtuigd te worden van het milieupotentieel van emissieloze vrachtwagens, maar het cijfer van 60% elektrische Daimler Truck vrachtwagens tegen 2030 klonk haar alvast als muziek in de oren.

Bezorgdheden

Peter Brock maakte van de gelegenheid ook gebruik om de minister een aantal bezorgdheden van de sector in het algemeen en Daimler Truck in het bijzonder voor te leggen. Hij schoof daarbij drie aandachtspunten naar voren: de nog hoge investeringskosten van elektrische vrachtwagens, de laadinfrastructuur en de elektrische capaciteit. Pijnpunten waarvan de minster aangaf bewust te zijn en die zij door allerlei incentives tracht bij te sturen. Toch gaf ze toe dat het een moeilijke race tegen de tijd blijft. Hopelijk kunnen de ambitieuze plannen van Daimler Truck de politiek overtuigen van de urgentie van deze bezorgdheden.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details