Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Volvo FH met I-Save – winnaar brandstofverbruik in verschillende tests

Volvo FH met I-Save – winnaar brandstofverbruik in verschillende tests

 In verschillende onafhankelijke tests uitgevoerd door Duitse truckerbladen kwam de Volvo FH met I-Save als winnaar uit de bus op het vlak van zuinigheid. Er werd gekeken naar de combinatie van diesel- en AdBlue-verbruik, zelfs al ontbrak het de geteste vrachtwagen aan de allernieuwste verbruiksupdates van Volvo. 

Vandaag zijn de brandstofkosten belangrijker dan ooit voor transporteurs. Niet alleen is de dieselprijs de laatste tijd door het dak gegaan, ook hebben veel transportbedrijven last van AdBlue-prijzen die meer dan verdubbeld zijn. 

“Wanneer we investeren in een nieuwe vrachtwagen, is het belangrijker dan ooit om het totale energieverbruik van de vrachtwagens nauwgezet te bekijken”, aldus Peter Franzén, Product Manager Engines bij Volvo Trucks. 

Winnaar brandstofverbruik in meerdere tests 

De onafhankelijke Duitse tijdschriften Trucker en Transport vergeleken onlangs de Volvo FH 500 met I-Save met vrachtwagens van andere grote Europese concurrenten. De Volvo kwam in beide tests als winnaar uit de bus voor brandstofverbruik en het totale verbruik van diesel en AdBlue. Ondanks het lage verbruik hield de Volvo-truck ook een erg hoge gemiddelde snelheid in de truckertest en in de test van het tijdschrift Transport versloeg hij zelfs de concurrenten op snelheid. 

“Onze ingenieurs zijn erin geslaagd hoge snelheden te combineren met een erg laag brandstofverbruik, wat een fantastische prestatie is. Vaak moet je voor het een of het ander kiezen, maar we hebben bewezen dat je zuinigheid en prestaties kan combineren”, legt Peter Franzén uit. “Nog indrukwekkender is dat we erin geslaagd zijn om in beide tests het best te presteren op het vlak van brandstofverbruik, hoewel de geteste vrachtwagen niet over onze nieuwste brandstofupdates beschikte die het brandstofverbruik met nog een paar procentpunten zullen verlagen!” 

Nieuwe verbeteringen besparen tot 13% op de totale brandstofkosten 

De geteste Volvo FH had de I-Save-specificatie, een variant die verschillende aandrijf- en softwarefuncties combineert om het brandstofverbruik zoveel mogelijk te verlagen. Het hart van I-Save is de turbo compound-technologie die je langer met lage toerentallen en in hoge versnellingen laat rijden. Dankzij de onlangs gelanceerde verfijningen kan I-Save het brandstofverbruik cumulatief met 13% doen dalen – in vergelijking met het verbruik bij de lancering in 2019. 

“Om het brandstofverbruik te drukken, hebben we met onze Volvo FH met I-Save een stap verder gezet om de motor optimaal te optimaliseren. De timing kon niet beter gezien de historisch hoge energieprijzen”, besluit Peter Franzén. 

Feiten over de nieuwe verbruiksupdates 

Het verbrandingsproces van de motoren werd verder verbeterd door de injectoren, compressie en nokkenas specifiek aan te passen aan de geraffineerde en unieke zuigers met golfpatroon. Ook het totaalgewicht en de interne wrijving werden verminderd. De krachtige turbo en oliepomp werden opgewaardeerd en zelfs de olie-, brandstof- en luchtfilters werden verfijnd met gepatenteerde technologie voor betere prestaties. 

De vernieuwde motor werkt samen met de intelligente en geautomatiseerde I-Shift-versnellingsbak, die nu tot 30 procent sneller is. De snellere respons draagt bij tot het lagere brandstofverbruik, het rijgemak en de soepelheid van de bestuurder. 

I-Torque is nieuwe, intelligente koppelsoftware die de energie-efficiëntie verhoogt door de aankomende topografische gegevens te analyseren met de I-See functie en het rijgedrag aan te passen aan de concrete route. Met informatie over die geplande route profiteert I-See optimaal van de kinetische energie van de vrachtwagen op heuvelachtig terrein. De nieuwe I-Torquesoftware optimaliseert zowel de versnelling als het motorkoppel. Deze functie bekijkt de weg en evalueert de topografie en het gewicht van het voertuig om precies te bepalen hoeveel koppel de motor nodig heeft en wanneer, om zo zuinig mogelijk te rijden. 

Bij lange afstanden speelt de aerodynamica van de vrachtwagen een belangrijke rol voor het brandstofverbruik. Daarom werden ook enkele belangrijke wijzigingen doorgevoerd om de luchtstroom te verbeteren, zoals een strakkere opening vooraan de cabine en een langere deuropening. 

Al deze verbeteringen samen zorgen voor het laagste brandstofverbruik en de laagste totale kosten ooit voor Volvo Trucks. Het zal interessant zijn om te zien hoe Volvo het resultaat nog verder zal weten te verbeteren tijdens komende perstests. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details