Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Volvo FMX: één naam, drie gezichten
De elektrische FMX haalt een rijbereik tot maximaal 390 kilometer.

Volvo FMX: één naam, drie gezichten

Het ruime parcours rond het terrein van de Terril Saint-Antoine is geknipt voor de FMX-vrachtwagens van Volvo Trucks. Het Zweedse merk brengt drie te testen modellen uit de reeks mee die met brio hun vaardigheden op moeilijk terrein zullen demonstreren aan professionals uit de bouwsector. En oordoppen zijn daarbij niet per se nodig.  

Met de FMX-modellen heeft Volvo Trucks een stevige voet – of moeten we zeggen: bottine? – tussen de deur in de bouwsector. De vrachtwagens met dit label, een afkorting voor “Forward control Medium Xtreme,” zijn speciaal ontworpen voor de zware eisen van de bouwindustrie en de nog zwaardere uitdagingen voor groeves en andere offroadtoepassingen. 

Weg of geen weg, deze Volvo’s zijn met hun robuuste chassisstructuur, koplampbeschermers, royale bodemvrijheid (300 mm) en aangedreven vooras gebouwd om altijd en overal hun bestemming te bereiken. Dat kunnen de bezoekende aannemers tijdens de Demo Days zelf uitproberen op het daartoe voorziene parcours op en rond het terril. Alle testversies zijn overigens uitgerust met een haakarm en het Camera Monitoring System (CMS) van het merk. Dat laatste vervangt de traditionele zijspiegels voor een beter zicht ‘s nachts en in de dode hoek, maar het drukt ook het verbruik door de betere stroomlijn van de smaller verpakte cameralens. Het is een technologische innovatie die Volvo nog maar recentelijk aanbiedt, dus zeker waard om live uit te proberen.

De FMX-reeks herken je aan de versterkte bumper de koplamprasters.

Gebouwd in Gent

Blikvanger van dienst is de batterij-aangedreven FMX Electric die in de fabriek van Gent van de band rolt. Op de Matexpo Demo Days wordt hij ingezet op een apart parcours. Nog maar een dik half jaar sinds de start van de productie heeft deze geruisloze en emissievrije bouwvrachtwagen indruk gemaakt op de eerste chauffeurs die er al mee rijden door de uiterst comfortabele werking. Hij haalt een rijbereik tot 300 km en kan met maximaal drie elektromotoren worden uitgerust voor een vermogen tot 490 Kw. Naargelang hun noden, kunnen klanten minder (twee) batterijpacks selecteren, voor pakweg een kortere draaicirkel of uptimegunstigere laadtijden, of meer (tot zes), voor bijvoorbeeld dat hogere rijbereik. 

Op z’n best is de FMX Electric in 2,5 uur weer helemaal vol aan een snellader op gelijkstroom. Er zijn ook drie krachtafnemers (PTO): elektrisch, mechanisch en via de versnellingsbak. Net zoals bij de FMX met dieselmotor kan de bogie tot 38 ton aan, zodat hij aan productiviteit niet hoeft in te boeten. Binnenin tref je de welbekende en efficiënte i-Shift-versnellingsbak aan die Volvo heeft aangepast aan de elektrische aandrijving. Ontworpen om de topografie van het terrein te analyseren kan deze automaat kruipen aan 5 km/u, wat vooral bij precisiemanoeuvres een voordeel is. Hij bemeestert ook het vertrekken op lastige hellingen met een losse ondergrond.

Volvo Trucks heeft de welbekende i-Shift ook aangepast aan elektrische aandrijving.

Balans tussen zuinigheid en vermogen

De twee andere vertegenwoordigers van de FMX-reeks tijdens de Matexpo Demo Days zijn een 6×4 en een 8×4 Tridem. Hun kracht komt van de efficiënte Euro 6-dieselmotor, een zescilinder die een aantrekkelijke balans neerzet tussen vermogen en zuinigheid. Deze vormt een passend alternatief voor bedrijven die nog niet klaar zijn voor de elektrische omschakeling.

Een paar zaken zijn gemeenschappelijk voor de FMX-modellen. Zoals het Dynamic Steering-systeem, dat bovenop een precieze stuurcontrole de vermoeidheid bij de bestuurder vermindert door de stoten van ruw terrein weg te filteren en bijdraagt aan een veiligere rijervaring. Daarnaast schakelt het Traction Control System automatisch de vooras in om doorslippen te voorkomen en de tractie te verbeteren op gladde of ongelijke ondergronden.

Het interieur van elke FMX is ontworpen met het oog op comfort en functionaliteit. De cabine biedt een ruime en ergonomische werkruimte met kwalitatief hoogwaardige materialen en een uitstekende geluidsisolatie, wat bijdraagt aan een lagere vermoeidheid bij lange ritten. Het dashboard is gebruiksvriendelijk ingericht, met gemakkelijk toegankelijke bedieningselementen en een modern infotainmentsysteem dat de bestuurder helpt verbonden en geïnformeerd te blijven.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details