Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Zes actuele voorbeelden van machinesturing
De Komatsu PC210LC-11 wordt uitgerust met het Topcon MC-Max systeem met uitbreiding naar Totaal station.

Zes actuele voorbeelden van machinesturing

Machinesturing wordt om meerdere redenen steeds belangrijker. Dan gaat het niet alleen om duurzamer en efficiënter te kunnen werken, maar ook om bijvoorbeeld nieuwe machinisten aan te trekken en als antwoord op het tekort aan vaardigheden. Door de partners van Topcon Positioning Systems worden steeds meer machines uitgerust met machinesturing, waarbij met name het MC-Max systeem wordt genoemd. We vroegen Topcon-partner BIA – die we kennen als Komatsu-distributeur – om een zestal actuele voorbeelden.

Afgelopen jaar werd door BIA bij Lhoist een tweede CAT 990 wiellader uitgerust met een Topcon-systeem.

Topcon Aertssen

De firma Aertssen besloot om enkele 21 tons rupsgraafmachines te vervangen, waarbij onder meer werd gekozen voor een Komatsu PC210LC-11. Die moest worden ingezet op een specifiek project, waar een hogere nauwkeurigheid noodzakelijk is dan hetgeen we van standaard GNSS-systemen kunnen verwachten. Daarom werd voorgesteld om deze machine, net zoals de eveneens op hetzelfde project actieve Komatsu PC360LC SLF, uit te rusten met het Topcon MC-Max systeem met uitbreiding naar Totaal station. De nieuwe PC210LC-11 werd tevens uitgerust met een tiltrotator, waarbij de positie van tilt & rotatie wordt opgenomen in de positiebepaling.

Deze Luxemburgse klant koos voor zijn hybride Komatsu graafmachine HB365NLC-3 een Topcon MC-Max AUTOMAAT systeem.

Topcon Lhoist

Niet enkel graafkranen en bulldozers worden uitgerust met een Topcon-systeem. Ook bij specifieke werkzaamheden waarin wielladers actief zijn blijkt het een zeer handig systeem. Afgelopen jaar werd door BIA dan ook bij Lhoist een tweede CAT 990 wiellader uitgerust met een Topcon-systeem. De wielladers werken in steengroeves die zijn opgebouwd uit verschillende platformen, waarbij de hoogte van elk platform uiteraard dient te worden gerespecteerd. Het Topcon-systeem helpt de machinisten van de wielladers om bij het opladen van het steenpuin de correcte hoogte per platform aan te houden.

Vermeld kan nog worden, dat zowel BIA als Topcon Positiong Systems een multi-merk aanpak hanteren. Daardoor is het geen enkel probleem voor klanten om een gemengde vloot op identieke manier met Topcon-systemen uit te rusten. Zoals dus ook bij de CAT 990 van Lhoist gebeurde.

Deze klant was de eerste in België die koos voor een Topcon MC-Max AUTOMAAT systeem, dat in dit geval werd gemonteerd op een Komatsu PC138US-11.

Topcon Matthias Pieters

In dit geval betreft het een nieuwe klant, die er voor koos om zijn nieuwe Komatsu PC228USLC-11 uit te rusten met een Topcon MC-Max systeem. Na de montage werd de machinesturing van deze graafmachine ingemeten met een Totaal station, zodat alle relevante afmetingen van de machine worden vastgelegd in het Topcon systeem.

Topcon Sotraplant

Deze klant van BIA heeft in 2023 zijn vloot verder uitgebreid met een Komatsu PC138US-11 en deze laten uitrusten met een Topcon MC-Max systeem. Ook deze machine werd voorzien van een tiltrotator, waarbij de positie van tilt & rotatie wordt opgenomen in de positiebepaling. Deze klant was de eerste in België die koos voor een Topcon MC-Max AUTOMAAT systeem, dat in dit geval werd gemonteerd op een Komatsu PC138US-11.

Bij dit Topcon MC-Max dozersysteem staan de GNSS-ontvangers niet meer op een mast, maar zijn ze uit het zichtveld van de machinist op dak gemonteerd.

Topcon Tradecowall

Voor deze BIA-klant was het de eerste ervaring met een Topcon MC-Max dozersysteem waarbij de GNSS-ontvangers niet meer op een mast staan, dus in het zicht van de machinist, maar uit zicht op het dak zijn gemonteerd. De tevredenheid over deze nieuwe aanpak leidde ertoe dat BIA afgelopen jaar nog een tweede machine uit de vloot mocht uitrusten met eenzelfde systeem.

Na de montage werd het Topcon MC-Max systeem van deze graafmachine ingemeten met een Totaal station.

Topcon Sopinor

Als laatste voorbeeld betreft het een hybride Komatsu graafmachine HB365NLC-3 voor een Luxemburgse klant, die koos voor een Topcon MC-Max AUTOMAAT systeem. In dit geval hebben we twee spraakmakende technologieën kunnen combineren. Hierdoor beschikt de machine enerzijds over een elektrische swingmotor en wordt hij anderzijds automatisch aangestuurd door de Topcon machinesturing. De machinist kan daarbij kiezen of hij de machine volledig zelf wil aansturen of dat hij met de bediening van slechts een enkele joystick de machine automatisch de graafbeweging laat uitvoeren. In het laatste geval zal de machine hydraulisch ingrijpen op de bak, arm en boomcilinder en er voor zorgen dat het mes van de bak nauwkeurig de aangegeven hoogte volgens het plan zal volgen.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details