- Nieuws
- Grondverzet
- Transport & Off-road
- Sloop & Recycling
- Heien & Funderen
- Verticaal Transport
- Beton
Een nieuwe machine kopen of een bestaande machine repareren? Het is niet altijd een eenvoudige beslissing en de keuze hangt vaak af van eventuele andere investeringen.
Toen men in de steengroeve van Merlemont ging nadenken over de vervanging van hun Komatsu WA480 wiellader, was het niet het juiste moment om te investeren in een nieuwe machine. Als gevolg van een ernstig defect nam de exploitatiemanager Emmanuel Boland een andere optie in overweging: een Extended Life.
De enige producent van okergeel dolomiet in België: Lhoist
In de gemeente Philippeville exploiteert de Lhoist Groep de steengroeve van Merlemont: de ‘Dolomie de Villers-le-Gambon’. Daar bevindt zich een dolomiet van zeldzame kwaliteit. Dit product wordt ontgonnen door explosie, vervolgens gebroken door een primaire rolbreker en tot slot door secundaire en tertiaire brekers gevoerd. De zeefmaat van het eindproduct varieert van 5/70 voor grijs dolomiet tot 15 mm voor okergeel dolomiet. Het grijze dolomiet is bestemd voor de productie van meststoffen en het okergele dolomiet wordt gebruikt als siergrind (Gravier d’Or).
Het laden van het dolomiet gebeurt in de steengroeve van Merlemont met een Komatsu WA480LC-6 wiellader. Bij de start van de de steengroeve in 2007, transporteerde deze gemiddeld 700.000 ton per jaar. Twee operatoren wisselden elkaar af om de vrachtwagens van de klanten te laden met okergeel en grijs dolomiet.
Na 21.000 uren: lekkende omvormer
In 2014, na ruim 21.000 bedrijfsuren, deed er zich een ernstig probleem voor: een lekkende omvormer waardoor de wiellader stilstond. Emmanuel Boland won inlichtingen in: gezien het aantal bedrijfsuren van de machine, was het oorspronkelijke idee om een nieuwe aan te schaffen en zo toekomstige herstellingen te vermijden.
Om het dolomiet te kunnen blijven laden, werd tijdens de spoedreparatie van de omvormer een vervangmachine gehuurd. Maar waarom deze kosten niet afschrijven over extra bedrijfsuren van de WA480LC-6, nu de reparatie toch uitgevoerd was? Ja, maar dat moest dan wel financieel interessant zijn en de machine moest in bedrijf blijven zonder nieuwe ernstige defecten. De exploitatiemanager nam contact op met BIA om dit te bespreken.
Stephan Van Houtvinck, aftersalesverantwoordelijke bij BIA België, legde hem uit dat preventieve onderhoudstaken normaal worden uitgevoerd na 15 tot 18.000 uren. Dit voorkomt defecten, die in steengroeves erg problematisch zijn, en het houdt de herstellingskosten laag. Hij stelde voor om een ‘Extended Life’ uit voeren op de wiellader die ondertussen 24.000 uren op de teller had staan.
Wat is een Extended Life?
“Je kunt een Extended Life vergelijken met een volledige check-up vanaf 50 jaar bij de dokter”, vertelt Stephan Van Houtvinck. Door de inspectie op het juiste moment uit te voeren kun je proactief de balans opmaken en grote problemen met hogere kosten voorkomen.
Concreet betekent dit dat de technici de machine grondig inspecteren (dit duurt normaal één tot anderhalve dag). Ze meten en controleren alle punten (PM Clinic, Walk Around Inspection, olieanalyses enz.) die de machine kan doen stilvallen. In dit geval bijvoorbeeld werd een scheur in de voorste overbruggingssteun vastgesteld. Stephan Van Houtvinck legt uit: “De herstelling heeft 2500 euro gekost, maar bij een volledige breuk van de overbruggingssteun zouden de kosten minstens drie keer zo hoog zijn geweest.”
Het resultaat is een volledig rapport met foto’s en een verslag van de genomen maatregelen en alle gecontroleerde elementen. Een expert zal op basis van dit rapport de risico’s op korte en middellange termijn en de revisieofferte toelichten aan de eigenaar van de machine. De eigenaar bepaalt zelf wat hij wil laten herstellen en de werkzaamheden kunnen vervolgens worden ingepland.
Verdubbeling van de levensduur van de wiellader voor de helft van de prijs van een nieuwe
Het bedrijf besliste om de aandrijving te reviseren voor een totaalbedrag van 87.000 euro. In 2015, met 24.000 uren op de teller, werd de machine tijdelijk uit bedrijf genomen. Door dit tijdig in te plannen kon de steengroeve via een verhuurbedrijf de afwezige wiellader tijdelijk vervangen en kon BIA ruim van tevoren de specifieke onderdelen bestellen. Bij het plannen had men er bovendien voor gezorgd dat de periode gedeeltelijk samenviel met het jaarlijks verlof van de steengroeve zodat de klant er zo weinig mogelijk last van had. “De reparatie is perfect verlopen en binnen de afgesproken termijn”, vertelt Emmanuel Boland. “Bij een Extended Life kunnen de uitgaven gespreid worden, wat ook een voordeel is.” Hij vervolgt: “Hoe meer je preventief repareert, hoe minder de machine stilstaat.” Hij voegt hier echter nog aan toe: “Deze oplossing houdt wel in dat je af en toe voor vervangend materieel moet zorgen.”
Tegenwoordig laadt de WA480LC-6 zo’n 350.000 ton dolomiet per jaar in de vrachtwagens. Hij maakt 2600 bedrijfsuren per jaar en heeft er ondertussen 32.000 op de teller staan. De totale kosten voor reparaties komen ongeveer overeen met de helft van de prijs van een nieuwe machine, maar deze heeft al twee levens gehad zonder nieuwe investering. Het bedrijf verwacht dat de machine 44.000 bedrijfsuren zal bereiken!