- Nieuws
- Grondverzet
- Transport & Off-road
- Sloop & Recycling
- Heien & Funderen
- Verticaal Transport
- Beton
De logistieke sector staat voor enorme uitdagingen: enerzijds worden de milieuregels nog strenger en anderzijds blijft het wereldwijde transportvolume toenemen. Die enorme hoeveelheid goederen moet zo duurzaam en efficiënt mogelijk worden vervoerd.
Met het oog op zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid om het klimaat te beschermen stelt Mercedes-Benz Trucks dan ook alles in het werk om zijn doelstelling van CO2-neutraal goederenvervoer te realiseren met elektrische voertuigen aangedreven door batterijen of brandstofcellen met waterstof. De onderneming sluit zich aan bij de Klimaatdoelstellingen van Parijs om de koolstofuitstoot van de sector te verlagen en wil zijn Europese modellen tegen 2039 volledig op elektriciteit laten rijden.
De eActros van Mercedes-Benz Trucks is het eerste zuiver elektrische serievoertuig met de driepuntige ster en vormt dus een ware mijlpaal in het streven naar lokaal CO2-neutraal goederenvervoer. En er is nog meer goed nieuws op het vlak van elektrisch langeafstandstransport: de serieproductie van de Mercedes-Benz eEconic met lage vloer zal naar verwachting in 2022 van start gaan. Daarnaast komt de batterijaangedreven eActros LongHaul wellicht in 2024 op de markt en komt de GenH2 Truck met brandstofcel op basis van waterstof in de tweede helft van dit decennium.
De eActros, die speciaal werd ontwikkeld voor zwaar distributievervoer over korte afstanden, staat voor duurzaamheid en helpt met zijn milieuvriendelijke karakter ook het imago van transportbedrijven op te krikken. En dan hebben we het nog niet over het feit dat hij de job van vrachtwagenchauffeur veel aantrekkelijker maakt. Bovendien biedt de eActros de mogelijkheid om de regionale en lokale distributie over korte afstanden opnieuw uit te denken. De elektrische vrachtwagen heeft namelijk nog tal van andere voordelen voor zijn klanten, denk maar aan de mogelijkheid om nachtelijke leveringen uit te voeren of binnensteden in te rijden waar dieselvoertuigen niet meer welkom zijn.
Uiteraard moet de aankoop van een geëlektrificeerde vrachtwagen ook financieel interessant zijn voor de dagelijkse activiteiten van transportbedrijven. Bovendien zullen vervoersbedrijven ongetwijfeld een aantal vragen hebben: op welke routes kan een elektrische vrachtwagen worden gebruikt? Hoe zit het met de laadinfrastructuur? Welke bouwmaatregelen en investeringen zullen er nodig zijn in het depot?
En dus wordt het nog belangrijker dat we onze klanten niet alleen een elektrische vrachtwagen verkopen, maar dat we ze ook bijstaan over het hele traject naar een geëlektrificeerd voertuigenpark. Elektrische mobiliteit of eMobility is immers meer dan een nieuw aandrijfsysteem. Precies om die reden heeft Mercedes-Benz Trucks de eActros geïntegreerd in een businessgericht ecosysteem met de slagzin “Charged & Ready”. Dat ecosysteem biedt advies in de vorm van eConsulting, maar ook digitale oplossingen rond eMobility en de optimalisering van de totale bezitskosten (Total Cost of Ownership, TCO). De geïntegreerde eActros is een “full service”-aanbod dat Mercedes-Benz Trucks tot een betrouwbare partner voor zijn klanten maakt op het vlak van duurzame mobiliteit in de toekomst.
Succesvolle praktijktests in de handen van klanten als onderdeel van de “eActros innovation fleet”
Nadat Mercedes-Benz Trucks in 2016 op de IAA voor bedrijfsvoertuigen in Hannover een conceptvoertuig voor zware distributie over korte afstanden presenteerde, werden de eerste prototypes van de eActros in 2018 uitgeleend aan diverse klanten in Duitsland en de rest van Europa voor praktijktests. Die “eActros innovation fleet” had als hoofddoel om tegen 2021 een markt en een elektrische serievrachtwagen voor zwaar distributievervoer over korte afstanden te creëren. In het kader daarvan werden diverse aspecten onderzocht, zoals de energiebehoeften in diverse bedrijfsscenario’s en de efficiëntie van de eActros-prototypes. De ontwikkeling van en tests met de prototypes uit de innovatievloot werden in gradaties gefinancierd als onderdeel van het “Concept ELV²”-project van het Duitse Federale Ministerie voor Milieu, Natuurbehoud en Nucleaire Veiligheid (BMU) en het Duitse Federale Ministerie voor Economische Zaken en Energie (BMWi).
Na een looptijd van meer dan twee jaar, was de belangrijkste vaststelling van het pilootproject dat de prototypes indrukwekkende prestaties neerzetten. Zo waren bestuurders bijzonder te spreken over het koppel dat continu beschikbaar is over het volledige toerentalbereik. Daarnaast noemden ze ook de bedrijfsstilte en de aangename, soepele rijervaring als belangrijke troeven. De bevindingen van de innovatievloot werden samen met de doorgedreven feedback van klanten volledig geïntegreerd in de ontwikkeling van het seriemodel. In vergelijking met het prototype werd het seriemodel nog ingrijpend verbeterd op enkele belangrijke vlakken, zoals het rijbereik, het vermogen en de veiligheid. Kortom, co-creatie met klanten in zijn zuiverste vorm. In een eerste fase zal het seriemodel van de eActros beschikbaar zijn in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Italië, Spanje, Frankrijk, Nederland, België, Groot-Brittannië, Denemarken, Noorwegen en Zweden. Andere markten volgen later.
De eActros biedt een overvloed aan vermogen en een indrukwekkende rijervaring
Wanneer transportondernemingen een elektrische vrachtwagen kiezen, zijn de doorslaggevende criteria o.a. het rijbereik, de vermogensontplooiing, snelladen, het dagelijkse gebruiksgemak en een uitgebreid gamma aan toepassingen, om nog maar te zwijgen over het lage geluidsniveau en de lokaal CO2-vrije werking. De eActros is verkrijgbaar als twee- of drieassige vrachtwagen met een maximaal toegelaten massa van 19 of 27 ton. De basis voor de nieuwe vrachtwagen is het frame van de Mercedes-Benz Actros. Dankzij de stille aandrijflijn behoren ook nachtelijke leveringen tot de mogelijkheden, waardoor het wegennet minder belast wordt op piekmomenten.
Voor de eActros gebruikt Mercedes-Benz Trucks een wereldwijde platformarchitectuur: de ePowertrain. Het technologische hart daarvan is de aandrijfeenheid, een starre elektrische as met twee geïntegreerde elektromotoren en een tweetrapstransmissie. In vergelijking met concepten met een centrale motor biedt deze variant een aantal voordelen. Zo laat de compactere constructie meer installatieruimte over voor een grotere batterijcapaciteit, wat dan weer een positieve invloed heeft op het rijbereik. In vergelijking met een centrale motor biedt de directe vermogensoverdracht die dit concept mogelijk maakt ook efficiëntievoordelen.
De twee motoren zijn centraal op de achteras geplaatst en leveren een continu vermogen van 330 kW en een maximumvermogen van 400 kW. Het instant koppel van de elektromotoren, die aan een tweetrapstransmissie zijn gekoppeld, garandeert krachtige acceleraties, een indrukwekkend rijcomfort en een dynamiek die een meer ontspannen en stressvrije rijstijl biedt dan een klassieke dieselvrachtwagen. Bij vollast genieten bestuurders bovendien een rustgevende bedrijfsstilte: het verschil in de cabine bedraagt maar liefst 10 dB, wat ongeveer overeenkomt met een halvering van het waarneembare geluidsvolume. In tegenstelling tot een dieselvrachtwagen zijn er ook opvallend minder trillingen.
Naargelang de uitrustingsversie haalt hij zijn energie uit drie of vier batterijpacks van elk 105 kWh4. Zij worden als compartimenten onder het frame geplaatst en verzekeren een totale capaciteit van 315 of 420 kWh[4]. Met de maximumcapaciteit van 420 kWh kan een rijbereik tot 400 kilometer worden gehaald[5].
In deze context heeft de combinatie van grote batterijpacks met krachtige elektromotoren een positief neveneffect: een aanzienlijk recuperatiepotentieel. Telkens de remmen worden geactiveerd, kan de elektromotor namelijk kinetische energie recupereren en omzetten in elektrische energie. De energie die zo wordt teruggewonnen, gaat terug naar de eActros-batterijen, waar ze wordt opgeslagen om het rijbereik te vergroten. Naargelang de situatie kan de bestuurder kiezen uit vijf verschillende remfasen.
Een scherm in de standaard Multimedia Cockpit Interactive van de eActros houdt de bestuurder steeds op de hoogte van het laadniveau van de batterijen, evenals het resterende rijbereik en het huidige en gemiddelde energieverbruik in kWh per 100 kilometer.
De batterijen leveren niet alleen elektriciteit voor de aandrijflijn maar ook voor de rest van het voertuig. Zo worden ook hulpsystemen zoals de luchtcompressor voor de remmen, de compressor voor de airconditioning in de cabine en, indien voorzien, een koelkoetswerk elektrisch aangedreven. Indien nodig kunnen de batterijpacks eenvoudig worden vervangen.
De gebruikte laadstandaard is het Combined Charging System (CCS). Wanneer ze bij een omgevingstemperatuur van 20 °C worden aangesloten op een normale gelijkstroomlader van 400A, hebben de drie batterijpacks iets meer dan 1 uur nodig om op te laden van 20 tot 80 procent. Om de eActros op te laden, is een CCS Combo-2-stekker vereist en moet het laadstation laden op gelijkstroom ondersteunen.
Het laagspanningsnet aan boord met twee reguliere 12V-batterijen wordt via een DC/DC-omvormer opgeladen door de hoogspanningsbatterijen. Zo blijven alle relevante voertuigfuncties zoals lichten, richtingaanwijzers, remmen, luchtvering en cabinefuncties operationeel, zelfs wanneer het elektrische hoogspanningssysteem uitvalt of uitgeschakeld wordt.
Tal van hoog- en laagspanningscomponenten van de eActros werden op een bijzonder plaatsbesparende manier geïnstalleerd in de ruimte vooraan, waar vroeger de verbrandingsmotor zat. Dat geldt onder meer voor de warmtewisselaar, waterpompen, elektrische cabinecircuits, DC/DC-omvormer, kleppen en de twee laagspanningsbatterijen. Bij reparaties of onderhoud zijn de onderdelen in deze ruimte gemakkelijk bereikbaar. Bovendien zorgt de compacte opstelling ook voor een betere gewichtsverdeling over de assen.
Mercedes-Benz Trucks biedt zijn klanten uitgebreide eConsulting-services en intelligente digitale oplossingen voor de eActros
Meer dan ooit zullen vrachtwagenklanten de komende jaren geconfronteerd worden met de uitdaging om de beste aandrijving te kiezen voor hun specifieke sector, segment en toepassing. In dat kader zal eMobility een centrale rol spelen. Mercedes-Benz Trucks heeft als doel om de bijbehorende uitdagingen aan te gaan, die veel verder gaan dan het voertuig zelf, met een reeks aanbiedingen op maat. Ook wil de constructeur transportondernemingen helpen om over te schakelen op elektrische mobiliteit en ervoor zorgen dat elektrische vrachtwagens zo doeltreffend mogelijk kunnen worden ingezet.
Daartoe heeft Mercedes-Benz Trucks een ecosysteem ontwikkeld onder de naam eConsulting, dat klanten advies en infrastructuuraanbiedingen geeft: dit is de geïntegreerde eActros-oplossing. Het “full service”-aanbod vertrekt van de bestaande routeplannen van de klant om een erg realistisch en zinvol gebruiksprofiel voor elektrische vrachtwagens op te stellen. Bovendien omvat eConsulting van Mercedes-Benz Trucks uitgebreid advies over het efficiënte gebruik van het voertuig en de optimalisering van de totale gebruikskosten. En dan zijn er nog de bijstand bij de integratie van elektrische vrachtwagens in bestaande vloten of de controle of ondernemingen in aanmerking komen voor overheidssubsidies voor de infrastructuur en de voertuigen.
Als klanten dat wensen, staat Mercedes-Benz Trucks ter beschikking om vragen over plannings-, applicatie- en implementatieprocessen te beantwoorden, zodat klanten een kant-en-klare laadinfrastructuur op maat en een aansluiting op het elektriciteitsnet kunnen krijgen. Speciaal daarvoor is Mercedes-Benz Trucks een strategisch partnerschap aangegaan met Siemens Smart Infrastructure, ENGIE en EVBox Group. Indien de klant gebruik wenst te maken van hun diensten, zullen de partners hun depots analyseren en geschikte infrastructuur of energievoorzieningen aanleggen. Ze nemen ook het onderhoud van de laadinfrastructuur voor hun rekening. Siemens Smart Infrastructure, ENGIE en EVBox Group werken in alle fasen van het proces nauw samen met Mercedes-Benz Trucks.
Een van de eerste en belangrijkste stappen om over te schakelen op eMobility is het opladen van de voertuigen in de depots van de klant. Hier kan de vereiste infrastructuur specifiek worden afgestemd op de vereisten en processen van de respectieve logistieke activiteiten. Laden in het depot leent zich perfect voor toepassingen waarbij elektrische vrachtwagens worden gebruikt in stedelijke gebieden met geplande routes en waarbij de voertuigen ’s nachts of tijdens de normale stilstandtijden kunnen worden opgeladen. De bedrijfsprocessen veranderen in de meeste van deze gevallen weinig of helemaal niet. Bovendien vergt dit geen complexe facturering of authenticatie van voertuigen.
Om het maximum uit de eActros te halen, biedt Mercedes-Benz Trucks zijn klanten een hele waaier aan digitale oplossingen en apps. Met de Multimedia Cockpit Interactive die standaard wordt aangeboden in de eActros, blijft de bestuurder steeds op de hoogte van het laadniveau van de batterijen en het resterende rijbereik, evenals van het huidige en gemiddelde energieverbruik. Bovendien kunnen fleetmanagers de digitale oplossingen van het FleetBoard-portaal gebruiken om hun vloot efficiënt te beheren. Dat omvat onder meer een individueel ontwikkeld laadbeheersysteem om laadprofielen te creëren en een logboek met gedetailleerde informatie over rijtijden, stilstandtijden en laadpauzes. Er is ook een kaartweergave die de huidige locatie van de wagen in real time weergeeft, alsook of hij in beweging is, geparkeerd staat of wordt opgeladen, om nog te zwijgen over de laadsnelheid van de batterij.
De eActros is ook verkrijgbaar met Mercedes-Benz Complete – een servicecontract dat ook het All-round Carefree Package omvat. Dat uitgebreide servicepakket omvat werkplaatsactiviteiten voor het onderhouden en herstellen van het volledige voertuig en de aandrijflijn, inclusief slijtageonderdelen. Het begint bij de coördinatie van benoemingen en behandelt alles tot en met de boekhouding. Zo genieten klanten een uitgebreide dekking en blijft hun voertuig steeds operationeel zoals gepland.
Het servicecontract omvat ook altijd een intensieve klantenondersteuning via Mercedes-Benz Uptime. Fleetoperatoren willen problemen die zich voordoen tijdens het dagelijkse gebruik immers zo snel mogelijk laten opsporen en verhelpen. Het intelligente systeem controleert alle relevante voertuiggegevens, van de bandenspanning tot de motor en nu ook de batterijstatus. Daartoe werd Mercedes-Benz Uptime uitgebreid met meer dan 100 e-specifieke regels die voortdurend de laadprocessen, de spanningsgeschiedenis van de hoogspanningsbatterij, enz. opvolgen. Daarnaast is de informatie beschikbaar via het nieuwe klantenportaal in de cloud. Dankzij de netwerking tussen Mercedes-Benz Service en de transportbedrijven kunnen ritten naar de werkplaats worden gepland en kan onverwachte stilstandtijd als gevolg van defecten worden vermeden.
Talrijke rijhulpsystemen en technische voorzieningen geven de eActros een hoog veiligheidsniveau
Met de nieuwste Actros-generatie met conventionele dieselaandrijving demonstreerde Mercedes-Benz Trucks reeds op indrukwekkende wijze welk veiligheidsniveau we vandaag al op de weg brengen en hoe de constructeur zijn visie van ongevalvrij rijden waarmaakt. Voor de eActros legde Mercedes-Benz Trucks niet alleen de nadruk op actieve veiligheid, maar ook op de bijkomende uitdagingen die elektrische voertuigen en hoogspanningssystemen met zich meebrengen.
Algemeen gesproken zijn de batterijen, hoogspanningsleidingen en andere hoogspanningsonderdelen van de eActros zodanig ontworpen en beveiligd dat ze bij een ongeval niet alleen voldoen aan de strenge veiligheidseisen van Mercedes-Benz Trucks, maar ook aan de wettelijke en reglementaire bepalingen. De batterijtemperatuurwaarschuwing van de elektrische vrachtwagen bewaakt continu de temperatuur van de hoogspanningsbatterijen. Wanneer die temperatuur te hoog is, geeft het alarmsysteem in de cabine een geluidswaarschuwing weer. Het alarm werkt ook wanneer het voertuig uitgeschakeld is. Vanuit constructieoogpunt worden de batterijen bij een zijdelingse botsing beschermd door speciale crashelementen op het frame. Het aluminium profiel van deze elementen laat toe om zoveel mogelijk energie te absorberen. Ook bevatten ze geïntegreerde sensoren die een ongeval kunnen detecteren. In een dergelijk geval zou de HV-batterij automatisch geïsoleerd worden van de rest van het voertuig. Om de hulpdiensten te helpen, werden er onder de zetels extra isolatiepunten voorzien om het hoogspanningssysteem uit te schakelen.
Wanneer het systeem wordt uitgeschakeld, zorgt het er binnen enkele seconden voor dat er geen restspanning meer in het hoogspanningssysteem is (buiten de batterij), om letsels uit te sluiten. Als aanvulling op de automatische uitschakeling kan de bestuurder de hoogspanning in de cabine ook manueel uitschakelen wanneer hij/zij gevaar detecteert. Als het hoogspanningssysteem is uitgeschakeld, werken het aandrijfsysteem en de constante remfunctie niet meer. Zo lang het laagspanningssysteem (24V) actief blijft, blijven de serviceremmen, verlichting, waarschuwingsknipperlichten en stuurinrichting werken.
Zoals alle elektrische voertuigen rijdt ook de eActros meestal geruisloos. In sommige gevallen kan dat tot gevaarlijke situaties leiden, bijvoorbeeld als voetgangers of fietsers de elektrische vrachtwagen te laat opmerken. Om dergelijke gevaarlijke situaties te vermijden, is de eActros standaard uitgerust met een extern Acoustic Vehicle Alerting System (AVAS).
Dat akoestische waarschuwingssysteem omvat twee luidsprekers, een vooraan en een achteraan. Ze zijn met elkaar en met de eActros verbonden. Naargelang de rijomstandigheden weerklinken er geluiden voor vooruit en achteruit rijden. Wanneer het voertuig vooruit rijdt, weerklinkt het geluid van een stille ventilator. In de achteruitversnelling hoort men een onderbroken tweetonig geluid.
Het AVAS-systeem voldoet ruimschoots aan de geluidsniveaus vermeld in UNECE-reglement 138.01 van minimaal 10 dB in vooruit en minimaal 15 dB in achteruit. Op die manier verzekeren we een goede perceptie van de eActros. Het wettelijk toegestane maximumniveau wordt echter niet overschreden en subjectief ervaren bestuurders of voorbijgangers de geluiden niet als storend. Bovendien werd een bijkomende veiligheidsvoorziening geïmplementeerd die verder gaat dan de bepalingen van UNECE-reglement 138.01: het geluid voor de voorwaartse beweging wordt afgespeeld zodra de bestuurder de transmissie in stand ‘D’ zet en de parkeerrem uitschakelt. Zo kunnen andere weggebruikers de aanwezigheid van het voertuig beter inschatten. Zodra de bestuurder naar de achteruitversnelling inschakelt, weerklinkt het achteruitrijgeluid.
De verbeterde perceptie van een elektrische vrachtwagen is cruciaal wanneer de vrachtwagen rechts afdraait. Ongevallen met vrachtwagens die rechts afslaan behoren tot de ernstigste ongevallen die kunnen gebeuren in de stad, niet alleen voor zwakke weggebruikers zoals fietsers en voetgangers maar ook voor de chauffeurs zelf. Om dergelijke ongevallen in de mate van het mogelijke te voorkomen of ten minste de gevolgen ervan te beperken, is de eActros standaard uitgerust met Sideguard Assist S1R. Als het risico bestaat dat een vrachtwagenbestuurder een fietser of voetganger in zijn dode hoek over het hoofd ziet wanneer hij rechts afdraait, kan het systeem de bestuurder helpen met een meerfasig waarschuwingsproces. Voor zijn visuele waarschuwingen gebruikt de S1R het MirrorCam-scherm dat ook op de eActros is geïnstalleerd in plaats van de gewone hoofd- en breedhoekspiegels.
Sideguard Assist omvat twee radarsensoren met kort bereik op het frame aan de passagierszijde voor de achteras van de vrachtwagen. Het systeem is zo ontworpen dat het de volledige lengte van de voertuigcombinatie in het oog houdt, plus twee meter vooraan, een meter achteraan en tot 3,75 meter aan de zijkant. Sideguard Assist S1R grijpt echter niet actief in op het remsysteem. De bestuurder dient dus zelf te reageren op de waarschuwingen van het systeem en moet het voertuig zelf afremmen.
Jarenlang gebeurde een groot deel van de ongevallen met zware vrachtwagens in de lengterichting: ongevallen waarbij een vrachtwagen op een voorligger of stilstaand voertuig botste doordat de bestuurder afgeleid is, te weinig afstand houdt, of een onaangepaste snelheid aanhoudt. Met het standaard gemonteerde remhulpsysteem Active Brake Assist (ABA) van de vijfde generatie kan de eActros dit type van ongevallen in veel gevallen vermijden. ABA 5 werkt met een gecombineerd radar- en camerasysteem. Wanneer het systeem een dreigend ongeval met een voorligger, een stilstaand obstakel of een persoon detecteert, waarschuwt het de bestuurder eerst visueel en akoestisch, ongeacht of de persoon de weg oversteekt voor de vrachtwagen, naar de vrachtwagen toe wandelt, op de rijstrook wandelt of plots stopt uit schrik. Als de bestuurder niet voldoende reageert, activeert het systeem in de tweede fase gedeeltelijk de remmen met een vertraging tot drie meter per seconde. Dat komt overeen met ongeveer 50 procent van de maximale remprestaties. Als het risico op een aanrijding aanhoudt, wendt ABA 5 de volledige remkracht aan (bij bewegende voetgangers geldt dat tot een voertuigsnelheid van 50 km/u). Tot slot activeert het voertuig de nieuwe elektronische parkeerrem om tot stilstand te komen.
Met alle rijhulpsystemen wil Mercedes-Benz Trucks de bestuurder zoveel mogelijk ondersteunen binnen de respectieve beperkingen van elk systeem. Zoals de wet voorschrijft, blijft de bestuurder echter steeds volledig verantwoordelijk voor het veilig besturen van het voertuig.
Het seriemodel van de eActros zal in Wörth worden gebouwd.
Het hart van de eActros-serieproductie is de productiehal in gebouw 75 van de fabriek in Wörth. De voorbije maanden werden daar intensieve voorbereidingen getroffen voor de nieuwe productieprocessen. Zo werd er een nieuwe assemblagelijn gebouwd. Deze wordt voornamelijk gebruikt om hoogspanningscomponenten te installeren – inclusief de batterijpacks uit het competentiecentrum voor emissievrije mobiliteit (kortweg KEM) van de fabriek in Mannheim – en om afgewerkte voertuigen in bedrijf te stellen. De voertuigen worden vervolgens teruggebracht naar de afwerkingszone en de eindcontrole die deel uitmaken van het normale productieproces.
In de fabriek van Wörth heeft Mercedes-Benz Trucks een specifieke organisatiestructuur voor hoogspanningstechnologie opgezet. Bovendien moeten de hoogspanningsexperts een speciale opleiding volgen in het eigen trainingscentrum van de vestiging om aan de eActros te mogen werken. Deze opleiding omvat een aantal modules over de speciale componenten en over het werken aan hoogspanningsonderdelen en elektrische vrachtwagens.
In de montagehal worden de elektrische vrachtwagenmodellen op flexibele wijze gebouwd naast vrachtwagens met een conventioneel aandrijfsysteem. In wezen moet de productie van verschillende voertuigtypes zo geïntegreerd mogelijk verlopen en moet de basisstructuur van het voertuig op een enkele productielijn worden gerealiseerd, ongeacht of het voertuig is uitgerust met een conventionele verbrandingsmotor of een elektrische aandrijflijn.
Een voorbeeld hiervan is de elektrische as die op het voertuig wordt gebruikt en die afkomstig is van de Mercedes-Benz-fabriek in Kassel. Daar worden de elektrische assen en de volledige elektrische aandrijving – bestaande uit de elektromotor en activeerbare transmissie-elementen – geassembleerd en worden de laatste controles uitgevoerd met de nadruk op de correcte werking, de veiligheid van het hoogspanningssysteem en het geluidsgedrag. Aangezien de elektrische as in essentie dezelfde basis heeft als de conventionele modellen, kan hij parallel aan die van de gewone modelreeks worden voorgemonteerd op de bestaande productielijn.
Mercedes-Benz Trucks maakt daarom gebruik van de beschikbare infrastructuur in de assemblagehal en verhoogt tegelijk de flexibiliteit van de productie-eenheden voor de afzonderlijke modelreeksen. Met dat in het achterhoofd kan de transformatie van conventionele naar elektrische modellen actief worden geïmplementeerd.
Verklaringen van het management en geselecteerde klanten/bestuurders
Karin Rådström, lid van de Raad van Bestuur bij Daimler Truck AG en verantwoordelijk voor Mercedes-Benz Trucks:
“Als het gaat om klimaatverandering, moeten we erkennen dat transport een deel van het probleem is. Tegelijkertijd kunnen en zullen we deel uitmaken van de oplossing, te beginnen bij onze eActros. Deze vrachtwagen hebben we samen met onze klanten ontwikkeld en getest. Alles bij elkaar werd meer dan een half miljoen kilometer afgelegd op de openbare weg. De eActros en zijn specifieke diensten vormen voor Mercedes-Benz Trucks en onze klanten een belangrijk stap op de weg naar CO2-neutraal transport.”
Andreas von Wallfeld, Head of Sales & Marketing bij Mercedes-Benz Trucks: “Met een rijbereik tot 400 kilometer[6], een maximaal toegelaten treingewicht tot 40 ton en twee krachtige elektromotoren met een maximumvermogen van 400 kW is de eActros perfect gewapend om het dagelijkse werk van onze klanten aan te kunnen. Als aanvulling op de vrachtwagen zelf helpen we onze klanten met digitale diensten en de nieuwe eConsulting-teams om de overstap naar eMobility zo eenvoudig en naadloos mogelijk te maken, bijvoorbeeld door vragen over laadinfrastructuur, fleetintegratie of routeplanning te beantwoorden.”
Prof. Uwe Baake, Head of Development bij Mercedes-Benz Trucks: “De eActros is standaard uitgerust met enkele beproefde kerninnovaties, zoals MirrorCam en Multimedia Cockpit Interactive, om nog maar te zwijgen over onze veiligheidssystemen zoals de noodremhulp met voetgangersdetectie en Sideguard Assist. Bovendien hoeven onze klanten geen toegevingen te doen op het vlak van rijervaring. De eActros biedt een hoogstaand rijcomfort dankzij zijn krachtige acceleraties en lage geluidsniveau. Met de compacte aandrijving met twee elektromotoren op de elektrische as kunnen we een vermogen tot 400 kW leveren.”
Rainer Schmitt, Managing Director van Logistik Schmitt GmbH in Bietigheim (Duitsland): “Ik heb het gevoel dat ik deel uitmaak van een overgangsgeneratie: ik ben opgegroeid met de geur van diesel in onze werkplaats en nu maken we de overstap naar eMobility. Dat we daar deel van kunnen uitmaken, maakt ons uiteraard trots. Het voertuig wordt de klok rond gebruikt en werd naadloos geïntegreerd in het voertuigenpark.”
Wim Roks, fleetmanager bij Simon Loos bv in Wognum (Nederland): “Onze eerste ervaringen met de eActros zijn heel erg positief. Mensen kijken ernaar en sommigen geven je een onverwachte duim omhoog midden in de stad. Met deze vrachtwagen heeft Mercedes-Benz zijn knowhow en gebruikelijke service aangewend om ervoor te zorgen dat het voertuig met de laadinfrastructuur werkt.”
Torsten Schuhmann, chauffeur voor EDEKA: “Met de eActros rijden is een waar genot. Het vermogen van de elektromotoren is geweldig en bovendien rijdt de vrachtwagen extreem stil. Mercedes-Benz heeft hiermee zeker een volwaardige elektrische vrachtwagen in huis.”
Guillaume Fortanier, chauffeur voor Simon Loos bv in Zaandam (Nederland): “Het eerste dat je denkt is: de motor staat niet aan. Andere vrachtwagenchauffeurs en autobestuurders zijn echter onder de indruk van het feit dat hij de verkeersstroom zo goed kan bijhouden. Daarmee bedoel ik dat hij net zo goed accelereert als een gewoon voertuig. Ik ben bijzonder trots dat ik de kans heb gekregen om met de eActros te rijden.”