- Nieuws
- Grondverzet
- Transport & Off-road
- Sloop & Recycling
- Heien & Funderen
- Verticaal Transport
- Beton
Om de ambitieuze klimaatdoelstellingen te halen moet en deel van het wagenpark zo snel mogelijk afstappen van de klassieke verbrandingsmotoren en op alternatieve brandstoffen gaan rijden. Bij de lichte bedrijfsvoertuigen is de trend naar bijvoorbeeld elektrische voertuigen al ingezet en langzaamaan zullen ook de eerste zware vrachtwagens op elektriciteit in ons straatbeeld verschijnen. AB InBev is één van de grote bedrijven die daarbij het voorbeeld geeft met de aankoop van elektrische vrachtwagens voor distributie bij MAN en Volvo.
Als één van de grootste bedrijven in ons land is AB InBev zich bewust van zijn voorbeeldfunctie en daarom werden in november van dit jaar de eerste bestellingen van elektrische vrachtwagens wereldkundig gemaakt. Het was uiteraard wachten op de serieproductie van deze producten bij de grote constructeurs en die is nu bij verschillende merken ingezet. Het betreft in de eerste plaats distributievoertuigen, maar elektrische vrachtwagens voor langeafstandsvervoer en bouwtransport zullen spoedig volgen. Dat belet niet dat die elektrische distributievrachtwagens ook in de bouw kunnen ingezet worden, bijvoorbeeld voor de bevoorrading van werven in de stad of milieugevoelige gebieden.
Wat de meeste geïnteresseerde bedrijven nog tegenhoudt, is de prijs van een elektrische vrachtwagen, die tot vijf keer hoger kan uitvallen dan een gelijkaardig dieselmodel. Maar die prijzen zullen dalen eens de serieproductie echt op gang gekomen is. Ondertussen heeft AB InBev dus al bekendgemaakt dat ze bij MAN en Volvo Trucks bestellingen hebben lopen om vanaf april 2020 elektrische trucks te kunnen inzetten. Bij MAN gaat het hierbij over de eTGM, een 6×2 truck met een MTM van 26 ton, waarvan MAN er in 2020 een serie van 50 eenheden gaat bouwen (10 daarvan zijn voor AB InBev). De elektrische motor is afgeregeld op 264 kW en wordt gevoed door 12 lithium-ion accupacks van 225 kWh. De autonomie ligt afhankelijk van de inzet tussen de 165 en 250 km. Bij gebruik van snel opladen vergt het 1 uur en 15 minuten om de accu’s op te laden, bij gewoon laden 10 uur.
De Volvo is een FE Electric Truck, die door het Zweedse bedrijf nu in serieproductie is genomen. Kenmerken zijn een MTM van 27 ton, twee elektromotoren van 370 kW maximumvermogen (260 kW continu) en 850 Nm koppel, Volvo-transmissie met twee versnellingen. Voor de energieopslag zorgen lithium-ion accu’s (200–300 kWh). De actieradius bedraagt tot 200 km. Het laden neemt naargelang het oplaadysteem (snel of gewoon opladen) 1,5 tot 10 uur in beslag.
De andere constructeurs blijven natuurlijk niet bij de pakken zitten. DAF Trucks biedt de CF Electric nu ook aan als 6×2 vrachtwagenchassis. Binnen een veldtest worden de eerste exemplaren al ingezet in Nederland door publieke afvalinzamelaars. De voertuigen hebben een VDL E-Power aandrijflijn. De volledig elektrische opbouw komt van VDL Translift. Sinds eind 2018 rijden er al CF Electric als 4×2 trekker bij Nederlandse vervoerders op proef. Speciaal voor het ophalen van bijvoorbeeld restafval ontwikkelde DAF een 3-assige vrachtwagen met een gestuurde naloopas en een MTM van 28 ton. De elektrische aandrijflijn beschikt over een vermogen van 210 kW en levert een koppel van 2.000 Nm. De aandrijflijn wordt gevoed door een accupakket van (bruto) 170 kWh.
Iveco heeft een joint-venture afgesloten met Nikola Motors en zal de Iveco D-Way op de markt brengen in een elektrische uitvoering met accu’s en later ook een uitvoering op waterstof. Mercedes-Benz probeert de eActros momenteel in praktijkomstandigheden uit bij een aantal bedrijven. Renault heeft naast de elektrische Master Z.E. ook een D Z.E. 4×2 en een D Wide Z.E. 6×2 in het programma. Scania ziet vooral heil in elektrische aandrijving waarbij de elektrische energie via een bovenleiding wordt aangevoerd.