- Nieuws
- Grondverzet
- Transport & Off-road
- Sloop & Recycling
- Heien & Funderen
- Verticaal Transport
- Beton
Ook Group-GTS is overtuigd van de ecologische en economische mogelijkheden van de Volvo Trucks op aardgas. De groep uit Tessenderlo heeft zopas zes FH LNG in ontvangst genomen. Ze worden op nationale en internationale pendeldiensten ingezet. Zaakvoerder Ben Geybels verwacht eind dit jaar nog een bestelling te plaatsen.
De sleutels van de zes FH LNG van 460 pk werden eind april overhandigd door Stijn Van den Bulck, accountmanager bij Volvo Trucks Center in Olen. “Deze aankoop door Group-GTS is een weloverwogen keuze. Diesel wordt duurder, het verbruik van de FH LNG is fors lager en steeds meer verladers verlangen dat hun transporteurs hun CO2-voetafdruk verlagen. Maar vooral de gunstige TCO overtuigde hen”, zegt hij.
Dat bevestigt Ben Geybels: “Wij hebben uitvoerige tests gedaan en samen met onze fleet manager hebben we uitgerekend dat er een echte business case is. Daar zijn echter enkele voorwaarden aan verbonden. De trucks moeten 130.000 kilometer per jaar rijden en ze moeten in vaste pendeldiensten ingezet worden omdat het netwerk LNG-tankstations nog vrij beperkt is”.
Vier van de zes FH LNG zullen binnen België voor distributie worden ingezet. “Ze zullen rijden met bouwmaterialen en voor de machinebouwindustrie. De andere twee zullen vooral tussen België en het Ruhrgebied pendelen”, legt Ben Geybels uit. Hij beklemtoont dat het Maut-voordeel in Duitsland mooi is meegenomen, maar dat dit niet doorslaggevend was. “Wij willen deze investering niet laten afhangen van subsidies. Noch van marketingargumenten, overigens. Naar de toekomst op korte termijn toe vinden we dat LNG het beste alternatief is voor diesel op de lange afstanden”.
“Steeds meer klanten hebben een klimaatbeleid en vragen dat wij de CO2-emissies zouden verlagen. De meeste zijn echter niet bereid om meer te betalen voor hun transporten. Maar als we de vooropgestelde afstanden rijden, komen we met LNG goedkoper uit dan met diesel. Met een beduidend lager milieu-impact, zowel op gebied van CO2 als van geluid. En met dezelfde rijprestaties. Dat hebben de tests bevestigd”, zegt Ben Geybels.
Daarom overweegt hij om eind dit jaar een nieuwe bestelling te plaatsen. “We storten ons niet zomaar in een avontuur en willen geen stappen overslaan. We willen eerst over meer data beschikken en de transporten identificeren die in aanmerking komen. Dat zal vooral gebeuren in functie van de beschikbare tankstations langs de trajecten”, voegt hij toe.
Group-GTS heeft vestigingen in Tessenderlo en Kallo. In Kallo is er al een LNG-tankstation en in Tessenderlo gaat er een open in juni. Daar zijn de omrijkosten alvast quasi nihil.
Om de lagere CO2-emissies – letterlijk – in de verf te zetten is de striping op de cabine van de trucks aangevuld met vermelding ’Gas Powered, Low Emission’. ”En omdat wij ook veiligheid hoog in het vaandel dragen, hebben wij ervan geprofiteerd om een bestickering aan te brengen die de zwakke weggebruikers waarschuwt voor de dode hoek”, zegt Ben Geybels tot slot.